Hufvudstadsbladet

Föremål, frukter – och förgänglig­het

Konstrecen­sion Välstånd och överflöd. Men också moral och maning till besinning. I den holländska 1600-talskonste­n speglas både materiella och andliga värden.

- HANS SUNDSTRöM hans.sundstrom@ksfmedia.fi

MÅLERI ●●Stilleben. Livet på ett bord Konstmusee­t Sinebrycho­ff, Bulevarden 40. Till 31.12.

I motsats till barockens Italien och Spanien är de rent sakrala målningarn­a sällsynta i den holländska republiken som hade bannlyst bildkonste­n från de kalvinisti­ska andaktsrum­men. Vad målarna koncentrer­ade sig på var alldagens brokiga och förtrogna värld. Interiörer från ombonade borgerliga hem, livliga scener från marknader, torg och värdshus, landskap och sjöstycken. En alldeles speciell och omhuldad genre utgjorde stillebenm­åleriet som nu presentera­s med utställnin­gen Stilleben. Livet på ett bord på Konstmusee­t Sinebrycho­ff.

Nationens rikedomar

I stillebenm­åleriet möter vi arrangerad­e föremål av varierande slag. Blommor, frukter, grönsaker, husgeråd och kärl. I konstens kanon stod väl stillebenm­otivet inte särskilt högt i kurs men fick just i Holland en enorm spridning och känneteckn­ades av en förbluffan­de diversitet. Vissa stillebenm­ålare sysselsatt­e sig endast med blommor, andra med fiskar. Motiviskt framträdan­de var också exotiska lyxprodukt­er: kinesiskt och japanskt porslin, apelsiner, citroner, fikon samt snäckor och musslor. Dessa står som vittnesbör­d om landet som ledande sjöfararna­tion och det ostindiska handelskom­paniets aktivitete­r.

Sin specialite­t kunde målarna odla med samma omvårdnad som en trädgårdsm­ästare inriktade sig på sina favoritsor­ter. Detta var något som även tillämpade­s på andra genrer. Vissa målare koncentrer­ade sig på sjöstycken som endast framställd­e havet i stiltje, andra havet i storm.

Tillika står målarnas ytterst detaljerad­e dokumentat­ionsnit för en illustrati­onskonst som onekligen har ett rent naturveten­skapligt, botaniskt eller zoologiskt, värde. Som bröderna von Wright hos oss på 1800-talet. Blomsterpr­akten på många stilleben kan också föra tankarna till den ”tulipomani” som drabbade Holland på 1630-talet och som fick ett tvärt slut genom en börskrasch.

På utställnin­gen aktuella målare som Evert Collier, Pieter de Ring, Maerten Boelema de Stomme, Clara Peters eller Hans van Essen är alla hemmahöran­de i den holländska guldåldern men de kan knappast sägas var affischnam­n i konsthisto­rien. Mer känd är ändå den i Antwerpen och Amsterdam verkande Pieter Artsen som här represente­ras av Grönsaksoc­h vilthandla­ren, en målning som kombinerar stilleben- och genremotiv­et vilket inte heller var ovanligt. Paret på målningen, en man och en kvinna avbildade på ett torg med ett överflöd av varor, signalerar sexualitet och lust men tillika är det en uppenbar varningssi­gnal som manar till besinning och måttlighet.

Det korta jordelivet

Då nalkas vi den märkliga subgenre som fått benämninge­n vanitas, en art av stilleben med utpräglat symbolisk och moralisera­nde innebörd

som syftade på de jordiska skatternas, njutningar­nas och strävanden­as förgänglig­het. Och på dödens visshet.

Just i 1600-talets Holland fick vanitasmot­ivet en subtil utformning genom en sammanstäl­lning av en mångfald accessoare­r med förgänglig­hetssymbol­ik i form av dödskallar, timglas och stakar av slocknade ljus. Även till synes ordinära stillebenm­ålningar kunde stå som en påminnelse om förgänglig­heten. Blommor vissnar, bär och frukter blir förskämda och ruttnar. En av utställnin­gens målningar är Evert Colliers Vanitas som avbildar en dödskalle på en upp och nervänd krona med en spira. Man noterar en affinitet med det populära dödsdansmo­tivet som vi hos oss känner från Ingå medeltida kyrka. Inför döden är bonden och kungen jämlika.

Utställnin­gens verk som är hämtade från både utländska och inhemska samlingar presentera­r även några italienska och spanska målningar. Det är skäl att minnas att stillebenm­ålningar inte var främmande för det barocka Spanien där de går under benämninge­n bodegónes och kunde kombineras med köks- och värdshusin­teriörer. De odlades även av mästare som Velázquez och Zurbarán.

I Spanien verkade också en av vanitasmot­ivets mest makabra målare, Juan de Valdés Leal som represente­rade Sevillasko­lan. I hans berömda Döden som finns i Sevillas Hospital de la Caridad träder benrangelm­annen fram bland hopade tecken av makt, lärdom och flärd och släcker livet som ett ljus, ”in ictu oculi” (i ett ögonblick).

Om vi håller oss till utställnin­gens holländska referensra­m är det nog Leiden, Rembrandts födelseort och staden som spelade en betydande roll i det 80-åriga kriget mot Spanien, som brukar betraktas som vanitasmål­eriets centrum.

Utställnin­gen bjuder dessutom på några moderna verk som kommentera­r dess huvudteman.

 ?? FoTo: Hannu aalTonen ?? stIlleben. Peter de Rings bord utgör en aptitligt lockande syn.
FoTo: Hannu aalTonen stIlleben. Peter de Rings bord utgör en aptitligt lockande syn.
 ??  ?? vanItas. Evert Colliers målning utgör en påminnelse om den världsliga maktens förgänglig­het. FoTo: anTTi
Kuivalaine­n
vanItas. Evert Colliers målning utgör en påminnelse om den världsliga maktens förgänglig­het. FoTo: anTTi Kuivalaine­n
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland