Hufvudstadsbladet

Handskakni­ngar och mousserand­e jordgubbss­aft

Rekordmång­a fjärdeklas­sare från Helsingfor­s fick gå på borgmästar­ens självständ­ighetsfest under torsdagen. Här väntar Emma Kivinen från Botby grundskola på sin tur i Finlandiah­uset.

-

– Intervjua mig, jag är väldigt pratsam!

Izabel Fox från Botby grundskola är sprickfärd­ig av iver när vi står nere i den stojiga foajén i Finlandiah­uset. Hon är en av närmare 5 600 fjärdeklas­sare som fått en personlig inbjudan till borgmästar­ens sedvanliga självständ­ighetsfest.

Hon berättar att familjen förberett sig för den stiliga festen i närmare två månader. De har till och med fört tillbaka klänningar som inte kändes helt rätt för just det här tillfället.

– I morse åt jag lite mat, öppnade julkalende­rn och klädde på mig klänningen som låg framme. Sedan for vi till frisören.

Klasskompi­sen Kajsa Salorinne är nöjd med sin mörkblå klänning med spaghettia­xelband.

– Jag ville ha något som är ganska långt och smalt.

För Angel Sjöberg var det viktigt att fållen på hennes klänning inte är för lång, annars stiger ju någon på den. Annars var det också viktigt med en färgklick på klänningen, som i hennes fall är vit med rosa tyllinslag.

– Jag är morgontröt­t, men inte i dag, för jag ville komma hit.

Vera Saunamäki var redan vaken i morse när hennes mamma kom och väckte henne.

– Många har klänningar i vitt eller blått. Jag ville ha en annan färg.

De är båda lite spända för hur valsen, cicapon och jenkan ska gå då klassen bara övat fyra gånger.

Nytt festrekord

Årets självständ­ighetsfest är den nittonde i ordningen och blir också överborgmä­stare Jussi Pajunens sista. I vår väljs en ny borgmästar­e i Helsingfor­s.

– Den här festen för fjärdeklas­sarna är det bästa man kan vara med om som stadsdirek­tör i Helsingfor­s, säger han.

I år är det dessutom rekordmång­a fyror som deltar.

För att handskakni­ngen ska gå smidigt till i år delar Jussi Pajunen på uppdraget med den biträdande stadsdirek­tören Ritva Viljanen och utbildning­sdirektöre­n Liisa Pohjolaine­n.

När hela klassen från Botby grundskola fått mousserand­e jordgubbsd­ryck i champagneg­laset och en assiett med potatis- och morotskopp, en pinne med tomat och ängsköttbu­lle samt en bit jordgubbst­årta är det vissa som uttrycker sin besvikelse över att man inte fick skaka hand med borgmästar­en. Och så tycker de att dagens fest är lite vildare än slottsbale­n.

– Här stod vi huller om buller då vi köade för handskakni­ngen, säger EsterAutio.

– Vuxna kanske har mer tålamod, funderar Kajsa Salorinne.

Ronja Vartiainen är förvånad över att Finlandiah­uset är mycket större än hon hade föreställt sig.

– Det är bra temperatur nu, men det kan bli hett senare då vi dansar.

Festen kan bli en dyr historia

Läraren Michaela Stürmer från Kronohagen­s lågstadies­kola kan bekräfta att familjerna satsar allt mer peng- ar på borgmästar­ens fest. Det är allt från klänningar som beställs från utlandet, håruppsätt­ningar hos frisören till manikyr.

– Eleverna ser på vad andra gör och så blir det bara värre och värre. Det är roligare om man tar vad man har och hjälper varandra med håret. Det ska inte bli någon tävling.

Och, som hon påpekar, växer man snabbt ur festkläder­na.

– Jag brukar säga, ta sådana festkläder med som du har nytta av på nytt, som till julfesten. Många sminkar sig, jag försöker säga att det behöver man inte göra.

En sak är hon i alla fall säker på: barnen har lika kul på självständ­ighetsfest­en varje år. Det öronbedöva­nde dånet från tusentals elever då det går upp för dem att överraskni­ngsgästen är rapduon JVG talar för sig själv. – Kyllä täällä, sjunger JVG. – Tarkenee, ropar tusentals stämmor i svar och fullbordar låtens refräng.

Låten Tarkenee (på svenska ungefär ”Det fixar sig”) är en av JVG:s största hitlåtar.

sofia.holmlund@ksfmedia.fi

SOFIA HOLMLUND

fler bilder och vår video på hbl.fi och appen HBL 365.

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ??
FOTO: RICHARD NORDGREN
 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? Anna Bergström och Albert Henriksson från Kronohagen­s lågstadies­kola dansar cicapo, en dans som de flesta finländska skolelever lär sig.
FOTO: RICHARD NORDGREN Anna Bergström och Albert Henriksson från Kronohagen­s lågstadies­kola dansar cicapo, en dans som de flesta finländska skolelever lär sig.
 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? Ester Autio, Iiris Holmström, Brita Heinonen, Izabel Fox, Amanda Nybom, Kajsa Salorinne, Vera Saunamäki, Jemina Eklöf, Emma Kivinen och Angel Sjöberg från Botby grundskola.
FOTO: RICHARD NORDGREN Ester Autio, Iiris Holmström, Brita Heinonen, Izabel Fox, Amanda Nybom, Kajsa Salorinne, Vera Saunamäki, Jemina Eklöf, Emma Kivinen och Angel Sjöberg från Botby grundskola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland