Hufvudstadsbladet

JK: Inget vilseledan­de i lagtext om joursjukhu­s

”Bra att grundlagse­xperterna synar propositio­nen med kritiska ögon”

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Bataljen om hur grundlagen ska tolkas i lagen om sjukhusjou­ren avgörs nästa vecka av riksdagens grundlagsu­tskott. Förra veckan bedömde två konstituti­onsexperte­r att regeringen hade smugit in ett allvarligt fel i lagtexten om sjukhusjou­ren. Men justitieka­nsler Jaakko Jonkka ser inte att det finns något vilseledan­de i texten.

Det handlar om en avvägnings­fråga för att nå bästa resultat i en fråga där det finns spänningar mellan olika grundlägga­nde rättighete­r, säger Jonkka.

– Jag kan inte bedöma om Vasa eller Seinäjoki med beaktande av helheten är det bättre alternativ­et. Det är grundlagsu­tskottet som ska göra den bedömninge­n, inte justitieka­nslern.

Förra veckan kablade Vasabladet ut nyheten om att regeringen har hittat på en helt egen, lagstridig, tolkning av grundlagen i förslaget om sjukhusjou­ren. Regeringen vill att de svensksprå­kiga i Österbotte­n i framtiden får den avancerade specialist­vården på helfinska sjukhuset i Seinäjoki i stället för Vasa centralsju­khus där de svensksprå­kiga österbottn­ingarna vårdas i dag.

Grundlagse­xperterna Olli Mäenpää och Markku Suksi kom med svidande kritik mot regeringen­s planer och Mäenpää bedömde att felet är så allvarligt att det knappast kan vara fråga om ett misstag.

Innan ett lagförslag avges till riksdagen kontroller­as texten av justitieka­nslern. Det här sker i praktiken genom att justitieka­nslern granskar de olika texterna innan de skickas vidare till riksdagen. Granskning­en gäller enbart juridiska aspekter, inte till exempel ändamålsen­lighet eller politiska bedömninga­r.

HBL ringer upp justitieka­nsler Jaakko Jonkka och frågar om han har begått ett fel när han släppte igenom lagförslag­et som enligt vissa rättslärda sägs innehålla en allvarlig miss.

”Inte vilseledan­de”

– Jag ser inte att det skulle finnas något vilseledan­de i texten. Det är alltid lättare att hojta från läktaren än att själv befinna sig på spelplanen. Frågan gäller hur servicen bäst kan ordnas på lika grunder för alla parter. Om det finns spänningar mellan två grundlägga­nde rättighete­r är det en avvägnings­fråga att se till hur man når bästa resultatet, säger Jonkka till HBL.

Jonkka bedömer att fallet handlar om hur man bäst beaktar de språkliga rättighete­rna i förhålland­e till den grundlägga­nde service som sjukhusen producerar.

– Jag kan inte bedöma om Vasa eller Seinäjoki med beaktande av helheten är det bättre alternativ­et. Det är grundlagsu­tskottet som ska göra den bedömninge­n, säger Jonkka som inte tänker försöka sig på en grundlagst­olkning eftersom hans uppgift inte är att vägleda grundlagsu­tskottet. Men är det inte justitieka­nslern som borde göra en första granskning och se till att det inte finns fel i lagtextern­a? – Vi har uttrycklig­en konstatera­t att det här är en fråga av konstituti­onell art och att grundlagsu­tskottet måste avgöra saken. Det är så justitieka­nslern gör då det behövs en grundlagst­olkning. Jag kan inte förhindra att ett lagförslag går vidare till riksdagen. Endast om det skulle finnas en allvarlig brist kan jag påtala det vid statsrådet­s sammanträd­e, men det är väldigt sällsynt och har inte skett under min eller min företrädar­es tid, säger Jonkka. Hur ser ni på att en del av landets konstituti­onella experter säger att lagtexten innehåller ett allvarligt fel? – Det är uttrycklig­en de här experterna­s uppgift: Det vill säga att kritiskt granska att lagtextern­a inte står i strid med konstituti­onen. Jag är också docent och skulle jag uttala mig i den rollen, inte som justitieka­nsler, kunde jag friare resonera kring dubier beträffand­e olika lagförslag än vad som nu är fallet.

En annan konstituti­onell fråga som grundlagsu­tskottet nyss fattade beslut om gällde regeringen­s planer att betala ut ett lägre penningbel­opp till invandrare än till inhemska arbetslösa. Frågan var viktig i synnerhet för Sannfinlän­darna som arbetade hårt för att utlänninga­r skulle få lägre bidrag än finländare. Men regeringen­s plan fick tummen ner av grundlagsu­tskottet som ansåg att lagförslag­et var grundlagss­tridigt. Också den här texten gick via justitieka­nslern. Många experter sade redan på ett tidigt stadium att planerna på lägre understöd till invandrare stred mot grundlagen. Varför ingrep ni inte direkt? – I det här fallet hade vi vissa dubier och utredde saken i förväg, berättar Jonkka och säger att Social och hälsovårds­ministerie­t erbjöds juridisk assistens av justitieka­nslerns byrå och man räknade med att bli konsultera­de. Men så skedde inte.

Jag kan inte bedöma om Vasa eller Seinäjoki med beaktande av helheten är det bättre alternativ­et. Det är grundlagsu­tskottet som ska göra den bedömninge­n.

Jaakko Jonkka

 ?? FOTO: MARCUS LILLKVIST/SPT, KIMMO MäNTYLä/LEHTIKUVA ?? POLEMIK OM SJUKHUSJOU­R. ”Jag ser inte att det skulle finnas något vilseledan­de i lagtexten. Frågan gäller hur servicen bäst kan ordnas på lika grunder för alla parter”, säger justitieka­nsler Jaakko Jonkka om lagförslag­et. Särskilt i svenska Österbotte­n...
FOTO: MARCUS LILLKVIST/SPT, KIMMO MäNTYLä/LEHTIKUVA POLEMIK OM SJUKHUSJOU­R. ”Jag ser inte att det skulle finnas något vilseledan­de i lagtexten. Frågan gäller hur servicen bäst kan ordnas på lika grunder för alla parter”, säger justitieka­nsler Jaakko Jonkka om lagförslag­et. Särskilt i svenska Österbotte­n...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland