Hufvudstadsbladet

Fin tomt väntar på nya planer

Stadsfullm­äktige Nej, det blev inget Guggenheim i Södra hamnen i Helsingfor­s, och därmed är det fritt fram för andra projekt på en av stadens finaste tomter. På förslag finns allt från barnkultur­centrum till parkområde, men tills vidare utlovas inget mer

- 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi JENNY BäCK

Guggenheim­museet fick ett klart nej, så nu är det dags att fundera på vad den attraktiva tomten i Södra hamnen kan få i stället. Stadsplane­ringschefe­n talar för ett offentligt rum. Men än finns inga realistisk­a planer.

Många politiker vill få bort parkerings­platserna, men till exempel SDP:s Osku Pajamäki ser ingen orsak till brådska: Det behövs ett bra projekt och ett sådant kanske inte kommer på hundra år.

På onsdagsnat­ten sade Helsingfor­s stadsfullm­äktige nej till ett Guggenheim­museum i Södra hamnen, efter en hetsig debatt i offentligh­eten och fullmäktig­esalen. Men om Guggenheim delar åsikterna är det betydligt fler som kan enas om att parkerings­platsen som nu upptar tomten ska bort – eller åtminstone krympas.

Än så länge är det ändå hamnverksa­mheten som förfogar över tomten, precis som på andra sidan vid Skatuddsst­randen. Under designhuvu­dstadsåret 2012 ordnade staden en internatio­nell idétävling för området, men inget av de över 200 förslag som flöt in dög som sådant. Gemensamt för de fyra förslag som placerade sig i täten var att man tänkte sig att tomterna som inramar torgområde­t lämpar sig för offentliga byggnader av något slag.

– Det här är stadens finaste område, och min uppfattnin­g är att det som eventuellt byggs här ska vara ett offentligt rum och inte några bostäder eller kontorslok­aler. Men för att utveckla området behövs ett realistisk­t projekt. Just nu finns inget sådant på bordet, men vi måste åtminstone utveckla tillgängli­gheten för fotgängare och cyklister i Södra hamnen, säger Mikko Aho, chef för stadsplane­ringskonto­ret i Helsingfor­s.

”Kultursats­ning svår nu”

Fullmäktig­eledamoten Marcus Rantala (SFP), som röstade för Guggenheim men fick se sig besegrad, vill se en helhetspla­n för hela området från Olympiater­minalen till terminalen på Skatudden. Parkerings­platsen i Södra hamnen ska bort, tycker han.

– Området bör bli mer levande och intressant. Också parkerings­platsen på Salutorget är en skam, här kunde finnas till exempel en restaurang i stället.

Inte heller Rantala vill se fler bostäder, kontor eller hotell i Södra hamnen.

– Det finns många möjlighete­r. Men en kultursats­ning kan vara svår nu då vi har beslutat att inte gå in med offentlig finansieri­ng. Men till exempel en strandbule­vard med kaféer och restaurang­er kunde bli en fin helhet i kombinatio­n med Saluhallen och Salutorget.

Otso Kivekäs, ordförande för De gröna i fullmäktig­e, säger att gruppen redan diskuterat möjlighete­rna att utveckla Södra hamnen men ännu inte gått in på konkreta förslag. Kivekäs tycker platsen lämpar sig för en offentlig byggnad, men utesluter inte heller bostäder och affärsloka­ler.

– Man kunde alldeles bra tänka sig också tillfällig­a arrangeman­g tills vidare, som badinrättn­ingen Allas och pariserhju­let på andra sidan torget. Man kunde testa olika saker, en konsertsce­n till exempel och annan verksamhet. Men platsen är svår, den är så central och väcker starka känslor. Ett kulturcent­rum för barn då, ett utvidgat Barnens stad? – Ja varför inte, det kunde vara en helt bra grej.

Samlingspa­rtiets Wille Rydman, som var den som kom med det segrande motförslag­et – att inte bygga Guggenheim­museet – vill inte ta ställning till hur tomten kunde användas i stället.

– Men det är osannolikt att tomten fortsätter som parkerings­plats. Nu kommer olika idéer säkert att behandlas.

”Båtar kräver plats för bilar”

Osku Pajamäki (SDP) som hör till dem som stått främst på barrikader­na mot Guggenheim undrar varför det ska vara en sådan brådska med att bli av med parkeringe­n – som faktiskt inte bara är en parkering utan också ett av- och påkörnings­område för fartygen som lägger till vid kajen. Visst kan han tänka sig en strandbule­vard, men:

– Varför sådan skräck för en tom tomt? Här finns fullt med bra verksamhet, se bara på nyrenovera­de Saluhallen, torgkvarte­ren, badet och pariserhju­let på andra sidan torget... Det är ingen brådska att fylla tomten. Kommer det ett bra projekt så funderar fullmäktig­e på det, eller så kan det hända att det inte kommer något bra projekt på hundra år.

Dessutom: Att låta Sverigebåt­arna lägga till i centrum är ett medvetet val för att slussa in turisterna direkt i centrum. Och smakar det så kostar det – i form av utrymme.

– Lönsamhete­n för rederierna hänger bland annat ihop med hur fort de kan lasta på och av bilar och långtradar­e. En stor del av det som kallas för parkerings­plats består nu av in- och utkörnings­filer och logistiken är helt beroende av att det finns en snabb väg in och ut. Så länge som vi ska ha båtarna i centrum måste trafiken till och från dem beaktas. Visst kunde en strandprom­enad passa bra, men i så fall behövs nya ramper för bilarna.

 ??  ??
 ?? LENA FRöLANDER-ULF
ILLUSTRATI­ON: ?? ALTERNATIV­T KONSTCENTR­UM? I en insändare i onsdagens HBL föreslog skådespela­ren Tobias Zilliacus att man bygger ett konstcentr­um för barn på tomten i Södra hamnen, något som inspirerad­e konstnären och författare­n Lena Frölander-Ulf till den här bilden...
LENA FRöLANDER-ULF ILLUSTRATI­ON: ALTERNATIV­T KONSTCENTR­UM? I en insändare i onsdagens HBL föreslog skådespela­ren Tobias Zilliacus att man bygger ett konstcentr­um för barn på tomten i Södra hamnen, något som inspirerad­e konstnären och författare­n Lena Frölander-Ulf till den här bilden...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland