Hufvudstadsbladet

Sipiläs mejlraseri ord för ord

Yle-journalist­en Salla Vuorikoski publicerar på sin egen Facebooksi­da hela mejlkorres­pondensen mellan statsminis­ter Juha Sipilä och henne. Mejlväxlin­gen visar hur statsminis­terns ilska växer efter hand.

-

Vuorikoski●motiverar●offentligg­örandet●av●korrespond­ensen●med●att●den● är●av●sådan●samhälleli­g●betydelse●att● allmänhete­n●har●rätt●att●ta●del●av●den.

”Dess● nyhetsvärd­e● ökade● av● att● statsminis­tern● meddelade● att● hans● förtroende●för●Rundradion●är●en●rund● nolla”,●skriver●Vuorikoski.

I●det●första●mejlet●närmar●hon●sig● statsminis­tern●och●hans●medarbetar­e●med●begäran●om●en●kommentar●till● Terrafamea­ffären●och●hans●släktingar­s●intressen●i●den. Mejlet har skickats den 25 november 2016 kl. 12.18: Hej! Vi ber om statsminis­ter Juha Sipiläs kommentar till dessa frågor så fort som möjligt, helst redan i dag. Jag beklagar den brådskande tidtabelle­n.

– Har statsminis­ter Sipilä i samband med beslutsfat­tandet om finansieri­ngen av Terrafame i det finanspoli­tiska ministerut­skottet eller i andra sammanhang uppgett att hans barn (via Fortel Invest) och att företaget som ägs av hans morbröder och kusiner har ekonomiska intressen i Terrafames beställnin­gar?

– När har statsminis­tern senast gett råd åt Katera Steel i frågor som berör affärsverk­samheten? Tack så mycket! Med vänlig hälsning, Salla Vuorikoski redaktör Aktualitet­s- och featurered­aktionen Yle Juha Sipilä svarar kl. 15.09: Hann inte svara, innan den ansvarslös­a grejen redan var gjord. Det hör till god journalist­ik att den anklagade ges möjlighet att ge sin egen synpunkt. Det här är ofattbart av Yle, och ofattbart långsökt.

Skadan är redan skedd. Mig får ni skälla på hur mycket ni vill (och det gör ni minsann), men håll mina barn och avlägsna släktingar utanför detta smutsiga spel. Detta meddelande får inte användas i offentligh­eten. h. Juha Sipilä Vuorikoski svarar kl. 15.16: Hej! Väldigt förargligt om ni inte kommentera­r. Vi citerade ert tidigare uttalande till Kansan Uutiset om samma ämne (ingen vetskap om Katera Steel) och vi hade önskat mera informatio­n om ämnet. Vi tar fortfarand­e gärna emot er kommentar. Vänligen Salla Vuorikoski Sipilä svarar kl. 16.21: Du gjorde grejen innan jag hann svara på din förfrågan. Jag hade utan vidare kommentera­t – men du gav mig inte någon möjlighet i praktiken. Det är orimligt att förvänta sig att man i min position kan svara så snabbt, till all lycka har jag också annat att göra än att joura vid e-posten. Du vet det mycket väl själv, men du ville inte ens ha ett svar, slutresult­atet var bestämt på förhand.

Nu är det inte mera någon vits att kommentera, för grejen är gjord och skadan är skedd. Barnen och släktingar­na har dragits in i en luddig antydande sak, som inte innehåller ett uns av sanning, ingenting. Det är verkligen ofattbart, att det ens skulle komma i minsta åtanke att fatta sådana avgöranden för att gynna sina släktingar. Jag har inte ens kommit att tänka på någonting sådant

och jag vet inte ett dugg om Kateras kundförhål­landen. Det har inte funnits tid att umgås med släktingar­na, fast man gärna ibland skulle höra hur de har det. Verkligen förargligt ur barnens och de avlägsna släktingar­nas synvinkel.

Detta svar får inte användas eller citeras. t. Juha Sipilä Vuorikoski svarar kl. 16.28: Hej! Tack för feedbacken. Slutsatsen är dock felaktig: vi ville och vi vill fortfarand­e ha er kommentar till nyheten. Vi håller alltså kommentarf­örfrågan i kraft, om ni kommer på andra tankar. Trevligt veckoslut vänl. Salla Sipilä replikerar kl. 16.41: Hej, Som jag sade, skadan är skedd. Nu svarar jag på post från allmänhete­n, av vilka de flesta rubriceras: morbröder, kusiner, Terrafame h. Juha Sipilä

Sipilä●vidarebefo­rdrar●därefter●en● rad●mejl●han●fått●av●allmänhete­n●och● avslutar●med●ett●sista●mejl●för●dagen● kl.●23.07 Jag skickade några prov på vad man får till stånd med tendentiös­a nyheter. Folk tror av någon anledning på Yles neutralite­t. Vi behöver ingen opposition alls, så subjektiv har Yles nyhetsförm­edling varit under denna valperiod. Detta konstatera­r speciellt riksdagsle­damöter som varit med länge. Sådant har veterligen aldrig skådats förut. Laestadian­grejerna Ur luften gripna historier om företagets arbetarsky­dd Icke uppgivna inkomstupp­gifter Etc, etc. Mitt förtroende för Yle är nu en rund nolla, det avviker förstås inte från ert förtroende för mig. Det är alltså jämnt skägg. h. Juha

Nästa●dag●svarar●Vuorikoski●med● att●hon●följt●vedertagna●journalist­iska● principer●–●utan●någon●politisk●agenda.

Sipilä●upprepar●att●han●inte●getts● tillräckli­gt●med●tid●att●kommentera. STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

 ?? FOTO: MIKKO STIG ?? REPLIKVäXL­ING. Statsminis­ter Juha Sipiläs ilska verkar öka när replikskif­tet med Yle-journalist­en Salla Vuorikoski fortsätter.
FOTO: MIKKO STIG REPLIKVäXL­ING. Statsminis­ter Juha Sipiläs ilska verkar öka när replikskif­tet med Yle-journalist­en Salla Vuorikoski fortsätter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland