Hufvudstadsbladet

På jakt efter internets själ

Det finns skärmar överallt, men vi får inte tappa bort oss i tekniken, lyder budskapet från den humanistis­ka entreprenö­ren Caterina Fake på företagsmä­ssan och -festivalen Slush.

- TORSTEN FAGERHOLM nyheter@ksfmedia.fi

– Företag bygger digitala plattforma­r men ansvarar inte för innehållet. På webben presentera­s allt som likställt, vare sig det handlar om Dalai Lama eller vit makt. Jag är av annan åsikt: de som bygger algoritmer bär ett ansvar för att rensa bort hatfullt innehåll. Dessutom frodas falska nyhetssajt­er som spottar ut avsiktligt missvisand­e informatio­n eller ren fiktion.

Det säger entreprenö­ren, designer och artisten Caterina Fake. Hon var en av de tidiga pionjärern­a inom internet: en av de första grafiska designer som publicerad­e sig online och aktiv en bloggare sedan 1998 – långt innan det ansågs normalt att delge personliga uppgifter på webben.

Fake föddes i Pittsburgh med amerikansk pappa och filippinsk mamma. Då hon var liten fick hon enligt egen utsago inte se på tv, i stället läste hon poesi och lyssnade på klassisk musik. Hon lämnade New Yorks konstnärsl­iv för San Francisco och hittade slutligen sin nisch inom webbdesign först genom att producera CD-ROM (minns ni dem?). Fake halkade in i den digitala världen av misstag och är inte rädd för att ”svära” på huvudscene­n i det digitala Meckat, Slush.

– Vi borde betrakta tekniken som ett verktyg snarare än ett självändam­ål. Den är en bra dräng men usel husbonde. Vi ska inte göra tekniken till en fetisch. Utan upplyst bakgrund riskerar man bygga mjukvara som tilltalar våra allra mörkaste sidor.

Fake har studerat engelska, konst och litteratur, och avslöjar att hon ruvar på tre opublicera­de romaner i skrivbords­lådan. Hon bekymras av att it överskugga­r humanistis­k kunskap.

– Tusentals ungdomar vill bli kodare, i stället för att läsa sociologi, språk, konst eller antropolog­i, som hjälper oss förstå människans psykologi och natur. Det är ett fatalt misstag.

Allt presentera­s som likställt på webben, vare sig det handlar om Dalai Lama eller vit makt-grupper. Jag är av annan åsikt. Caterina Fake entreprenö­r

Pandoras digitala ask

Det ligger tyngd bakom Fakes ord. Den röda tråden hos hennes otaliga projekt är att kombinera teknik, konst och social gemenskap, att placera människan i första hand. Hon har grundat digitala succéer som fotodelnin­gstjänsten Flickr (köptes av Yahoo), Hunch – en webbsajt avsedd att underlätta beslutsfat­tande (köptes av eBay) samt Findery, en mobilappli­kation som hjälper folk att upptäcka konst, historia och intressant­a resmål som inte nämns i guideböcke­r.

Precis som TV-utbudet via sensationa­lism och negativism vädjar till våra mörka instinkter tenderar Facebook och Twitter att mata människans demoniska sida, enligt Fake.

– Vi som bygger mjukvara måste vara medvetna om detta och ställa godhet, ärlighet och integritet, tillbaka i centrum på webben.

Moderatorn, kändisfilo­sofen Esa Saarinen iklädd pantermöns­trad kavaj, lyssnar uppmärksam­t. Publiken tycks känna sig träffad av hennes ord då det är knäpptyst i salen. Finland är välbekant för Fake. Hon är gift med företagare­n Jyri Engeström, en av grundarna till mikroblogg­tjänsten Jaiku som såldes till Google 2007, men lades ner då rivalen Twitter blev dominant.

– Jag är kvinna, mamma, och humanist. Ingen typisk tekniknörd, ler hon.

En mänskligar­e webb

Sociala medier förstärker vår vilja att dela med oss, att känna bekräftels­e och tillhörigh­et. Men matar vi samtidigt konsumisti­ska impulser? Fake anses ha myntat Twitterhas­htaggen #FOMO (fear of missing out), vårt trängande behov av ständig uppkopplin­g för att inte missa något roligt.

– På webben finns en tendens till socialt påfågelbet­eende, att selektivt lyfta fram våra bästa sidor för att framstå som finare än vi egentligen är. Det förvränger vår självbild. Samtidigt håller vi på att tappa bort den genuina sociala dimensione­n med nickningar, mikroyttry­ck och rodnad.

Avslutning­svis frågar Saarinen i vilken riktning Fake vill knuffa internets själ.

– Vi borde först fråga vad folk verkligen vill ha i sina liv, sen låt tekniken tjäna det målet.

 ?? FOTO: KAI KUUSISTO ?? WEBBENS SAMVETE. Entreprenö­ren, designer och artisten Caterina Fake anser att teknikbola­g som bygger algoritmer och sociala medier bör ansvara för att rensa bort hatfullt och falskt innehåll. Hon samtalade med filosofen Esa Saarinen under Slush.
FOTO: KAI KUUSISTO WEBBENS SAMVETE. Entreprenö­ren, designer och artisten Caterina Fake anser att teknikbola­g som bygger algoritmer och sociala medier bör ansvara för att rensa bort hatfullt och falskt innehåll. Hon samtalade med filosofen Esa Saarinen under Slush.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland