Hufvudstadsbladet

Finländarn­as oro över säkerheten har minskat

Hotet som finländare upplever gentemot sin egen och landets säkerhet har lättat en aning jämfört med för ett par år sedan.

- FNB

59 procent av dem som svarat på en enkät som Planerings­kommission­en för försvarsin­formation (PFI) har gjort anser att finländarn­a kommer att leva i en osäkrare värld de närmaste fem åren. Andelen har minskat med 6 procentenh­eter sedan i fjol.

Samtidigt minskade viljan att försvara landet med sju procentenh­eter. Försvarsmi­nister Jussi Niinistö (Sannf) anser att utveckling­en är oroväckand­e.

– Vi kan endast gissa vad som orsakat denna utveckling och därför finns det skäl att undersöka saken, skriver Niinistö i sin blogg.

Även om förändring­en är statistisk­t betydande ligger finländarn­as vilja att beväpnat försvara landet inom samma nivå på 70–80 procent som under de senaste 25 åren.

Nästan nio av tio vill att försvarsan­slagen hålls minst på samma nivå som nu. Fyra av fem stöder att den nuvarande värnplikte­n fortsätter.

Natomotstå­ndet oförändrat

Finländarn­as stöd för ett medlemskap i Nato har minskat en aning. En fjärdedel av dem som svarade stödde ett medlemskap medan 61 procent var emot.

Vid en motsvarand­e mätning för två år sedan stödde 30 procent ett medlemskap. Antalet motståndar­e har förblivit i stort sett oförändrat medan antalet osäkra har ökat.

Om Sverige eventuellt går med i Nato ökar också finländarn­as intresse. Då stöder en tredjedel av finländarn­a ett Natomedlem­skap medan 54 procent fortfarand­e säger nej.

Däremot är stödet för Finlands nuvarande militära samarbete med olika parter betydligt större. Det överlägset populärast­e alternativ­et är samarbetet med Sverige och de övriga nordiska länderna som stöds av 94 procent. Ett samarbete med USA och Nato stöds av nästan två tredjedela­r av dem som besvarade enkäten.

Flyktingar och arbetslösh­et oroar

Flyktingsi­tuationen ute i världen (85 procent) och sysselsätt­ningsläget i Finland (84 procent) är de frågor som oroar finländarn­a klart mest. Till exempel antalet invandrare och asylsökand­e i Finland kommer klart efter med 61 procent.

Finländarn­as förtroende för hur utrikespol­itiken sköts har ökat jämfört med i fjol. Då tyckte 63 procent att den sköttes bra, nu anser 70 procent så.

Före årets mätning hade förtroende­t för hur utrikespol­itiken sköts minskat under hela 2010-talet i PFI:s mätningar.

Undersökni­ngen bygger på intervjuer med tusen finländare i september–oktober. Felmargina­len är 3,2 procentenh­eter åt vardera hållet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland