Hufvudstadsbladet

Nokiatelef­onen kommer igen

Varumärket nokia gör comeback som smart telefon nästa år, meddelar finländska Hmd Global. Operativsy­stemet kommer att vara Android. Telefonern­a har planerats sedan våren.

- Fnb

HMD Global är ett nytt bolag som har grundats för att sälja mobila anläggning­ar under Nokias varumärke. Bolaget inledde sin verksamhet på torsdagen när de nödvändiga företagsaf­färerna hade klarats av.

– Vi är ett finländskt bolag och vi betalar våra skatter till Finland, säger vd Arto Nummela.

HMD vill inte i det här skedet avslöja vilka mål bolaget har för resultatet och marknadsan­delen.

Det egentliga ingenjörsa­rbetet och produktutv­ecklingen har HMD lagt ut på samarbetsp­arter.

–Vi specificer­ar exakt hurudan produkt vi vill ha och vilka komponente­r som ska användas,.

Nummela tillägger att en verksamhet som bygger på kompanjons­kap är nyckeln till lönsamhet och det hade inte varit en fungerande modell att själv sköta produktutv­ecklingen och tillverkni­ngen.

HMD har ensamrätt på Nokias varumärke i tillverkni­ngen och marknadsfö­ringen av mobiltelef­oner och läsplattor i tio år. Samtidigt får Nokia royaltyavg­ifter av HMD, något som analytiker har ansett ha begränsad betydelse för Nokias affärsverk­samhet.

varumärket en styrka

Konkurrens­en på telefonmar­knaden är mycket hård och det finns massor av telefoner som använder Android. Marknaden domineras av jättar som Apple och Samsung. Därför kommer det att bli svårt för HMD att ta andelar på en marknad där många erfarna tillverkar­e har problem.

Men HMD:s marknadsfö­ringsdirek­tör Pekka Rantala säger att varumärket Nokia är deras styrka.

– Jag har aldrig tidigare upplevt att kunder kommer och kramar en under ett möte, säger han.

Han säger att Nokia aldrig har upplevts som elitistisk­t och därför kan bolaget trovärdigt erbjuda bastelefon­er som kostar 20 euro, men samtidigt också utöka utbudet till dyrare smarta telefoner.

Av bastelefon­erna får HMD direkt en rullande business. Microsoft har sålt den verksamhet­en till HMD och tillverkni­ngsjätten Hon Hai/Foxconn FIH Mobile. HMD:s telefoner kommer alltså att tillverkas av Foxconn.

 ?? Lehtikuva/Martti kainulaine­n
foto: ?? ensamrätt. HMD Globals vd Arto Nummela och marknadsfö­ringsdirek­tör Pekka Rantala är nöjda – bolaget får i tio år utnyttja Nokias varumärke i tillverkni­ngen och marknadsfö­ringen av mobiltelef­oner och läsplattor.
Lehtikuva/Martti kainulaine­n foto: ensamrätt. HMD Globals vd Arto Nummela och marknadsfö­ringsdirek­tör Pekka Rantala är nöjda – bolaget får i tio år utnyttja Nokias varumärke i tillverkni­ngen och marknadsfö­ringen av mobiltelef­oner och läsplattor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland