Hufvudstadsbladet

Putin går på i ullstrumpo­rna i sitt tal

Vi letar inte efter fiender. Men vi är heller inte intressera­de av att behaga er. Det var Vladimir Putins viktigaste budskap till väst när han nyss höll sitt årliga tal i en av Kremls pampigaste salar.

- ANNA-LENA LAURéN @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

– I motsats till vissa som ser oss som fiender letar vi inte efter fiender. Vi letar efter vänner. Men vi förbehålle­r oss rätten att självständ­igt välja vår väg och vårt öde, och sade Vladimir Putin i sitt årliga tal till federation­srådet, det vill säga ryska dumans överhus.

Det här talet håller Putin varje år i den praktfulla S:t Georgssale­n i Kreml, med hela den ryska politiska och ekonomiska eliten samlade. Han fokuserade främst på ekonomi. De gånger han tog upp utrikespol­itik var udden var helt klart riktad mot väst.

– Alla vet att vi har utsatts för press de senaste åren. De sprids myter om rysk aggression och rysk propaganda, sade Putin.

Han har med andra ord följt med den tilltagand­e kritiken inom EU mot den ryska statsprodu­cerade propaganda­n, som många inom EU ser som ett säkerhetsh­ot.

Putin sade sig vara beredd att jobba med USA:s nästa president, men sade att det måste vara på jämställd fot. ”Allas intressen ska tillgodose­s.”

Det är en devis som Putin har upprepat gång på gång. Den betyder i praktiken att Ryssland inte kommer att backa på någon punkt när det gäller till exempel kränkninga­rna av Ukrainas integritet.

Någon större optimism andades inte Putin, trots att USA, Bulgarien och Moldavien nyligen har valt presidente­r som anses vara proryska. I stället signalerad­e han att Ryssland nu väljer att fokusera på Asien.

– I dag är Kina en av världens största ekonomier. Indien är en viktig partner för oss – ett land med enorm potential på en mängd olika områden. Vi arbetar på att stärka relationer­na till Japan. Vi har Euroasiati­ska unionen, som vi jobbar hårt på att utveckla.

För övrigt handlade talet mest om ekonomi och välfärd. Putin aviserade ett nytt skattesyst­em som ska sjösättas nästa år och stora satsningar inom hälsovårde­n. Bland annat ska alla ryska sjukhus få internet. Ryska vetenskaps­män som har flyttat utomlands lockats tillbaka.

På många sätt andades talet en påfallande stark krismedvet­enhet. Flera gånger under talets gång upprepade Putin att han är medveten om att det ryska folket inte har det lätt just nu. Den ekonomiska krisen i Ryssland har pågått i flera år vid det här laget och medelklass­en har fått se sina inkomster rasa.

Detta kontrar Putin med budskapet: Jag förstår att ni har det svårt – men kom ihåg att det är för en god sak.

– Medborgarn­a är samlade kring patriotisk­a värderinga­r. Inte för att de är nöjda med allt. Det finns svårighete­r och problem. Utan för att de förstår att vi klarar detta tillsamman­s. När ett folk känner att det har rätt viker man inte från den väg man det valt.

Det är ett budskap som Putin sannolikt kommer att upprepa flera gånger. Det är nämligen inte mycket som tyder på att nedgången i den ryska ekonomin kommer att stoppas inom den närmaste framtiden.

 ?? FOTO: EPA/YURI KOCHETKOV ?? FOKUS På EKONOMIN. Vladimir Putin talade i S:t Georgsalen.
FOTO: EPA/YURI KOCHETKOV FOKUS På EKONOMIN. Vladimir Putin talade i S:t Georgsalen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland