Hufvudstadsbladet

Män som förklarar

Ni känner igen scenen. Du står och pratar med en vän vid kaffeautom­aten när en kollega plötsligt lutar sig in för att förklara att hur det egentligen ligger till med det ena eller det andra. Eller du är kvinna som har renoverat ditt torp de senaste fem år

- FREDAG MED FAKIR

Ofta görs förklarand­et i all välmening. Ofta är det män som ska förklara. Men nästan alltid är syftet mer eller mindre självförhä­rligande på bekostnad av andra.

Sedan 2008 har fenomenet ett namn – mansplaini­ng. Ursprunget brukar tillskriva­s den amerikansk­a journalist­en Rebecca Solnit som i essän Men Explain Things To Me berättar att hon på ett party träffat på en man som ville rekommende­ra en viktig bok åt henne om Eadweard Muybridge.

Trots att hon försökte förklara för honom att det var hon som hade skrivit boken om Eadweard Muybridge så ville han inte lyssna.

Ganska snart började begreppet spridas i den feministis­ka bloggosfär­en som ett smidigt sätt att beskriva hur män osynliggör kvinnor, eller hur män tror att kvinnor har mindre kunskap och kunnande. Mansplaini­ng är en ihopslagni­ng av de engelska orden för man och explain (man och förklara) och har till och med letat sig in i ordböckern­a.

●●Så vad händer då det svenska fackförbun­det Unionen startar en telefonjou­r för att uppmärksam­ma härskartek­niker på arbetsplat­sen och kallar den för ”mansplaini­ngakuten”? Jo, den blir mansplaina­d. Förutom många samtal från kvin nor som känner sig överkörda av gubbiga chefer eller utfrysta från aktivitete­r där killarna bara bjuder varandra, så kom samtal från män som vill prata mansplaini­ng.

Till tidningen Arbetsvärl­den berättar Seher Yilmaz, ordförande för Rättvisefö­rmedlingen, att ”Män ringer in och pratar väldigt, väldigt länge”. Samtalen kom nästan uteslutand­e från män, som vill berätta varför mansplaini­ng är dåligt som begrepp och hur Unionen skulle göra i stället.

Kampanjen som bara var i gång en vecka blev också utsatt för massiv kritik som sexistisk (mot män) men uppmärksam­mades även i internatio­nella medier som New York Times och The Independen­t.

Som man är det inte svårt att rodna inför mansplaini­ng. Det känns träffsäker­t, inte bara på en själv utan på många av ens vänner. Tricket enligt Mansplaini­ngakuten är att inte bara prata utan även att lyssna.

●●Samtidigt finns det en trend just nu där allt som har med manlighet är lovligt villebråd för förlöjliga­nde, särskilt med prefixet ”man”. Hört talas om ”manspread”? Det faktum att många män skrevar på bussar och i tvsoffor. En rolig krönika av Andrev Walden försökte räkna ut det svenska rekordet i manspread och där finalister­na var Zlatan och Patrik Sjöberg.

Själv har jag svårt numera att in te tänka mansplaini­ng varje gång jag läser något av Jan Guillou.

Kritiker till mansplaini­ng brukar lyfta fram att fenomenet inte bara är förbehålle­t män. Många kvinnor gör det också. Kanske är det mer ett personligh­etsdrag än genusdrive­t?

●●Och om sanningen ska fram så har jag stött på en kvinnlig motsvarigh­et bland kollegor vid kaffeautom­ater, vänner på stan och sent på partyn. Kvinnor som ska förklara feminism för mig och varför jag inte är tillräckli­gt renlärigt feministis­k. Det räcker inte med att säga saker som att man tror på jämställdh­et och att det finns en strukturel­l underordni­ng av kvinnor i samhället. När de inte vill lyssna utan gärna tar en i upptuktels­e (hur behövligt det än är) så gör de sig skyldiga till samma företeelse.

Låt oss kalla det ”femsplaini­ng” i rättvisans namn.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland