Hufvudstadsbladet

Affärsmann­en Trump är ett problem för president Trump

Amerikansk­a presidente­r har aldrig varit några fattiglapp­ar. Hade George Washington levt i dag hade han varit värd över 500 miljoner dollar och Thomas Jefferson var god för mer än 200 miljoner.

- JURI VON BONSDORFF nyheter@ksfmedia.fi

Av 44 presidente­r har alla utom nio varit miljonärer. Men Donald Trump är trots allt i sin egen klass. Själv säger han sig vara värd tio miljarder, men de flesta expertbedö­mningar placerar summan någonstans mellan tre och fem miljarder. Egentligen spelar den exakta summan ingen roll i sammanhang­et. Det anmärkning­svärda är att den tillträdan­de amerikansk­a presidente­n styr ett ekonomiskt imperium med otaliga bolag och affärsintr­essen i ett 20tal länder runtom i världen.

Aldrig tidigare har en amerikansk ledare haft lika många potentiell­a intresseko­nflikter vid tröskeln till presidents­kapet.

Hur påverkas till exempel Deutsche Banks vilja att fortsätta låna pengar till Trump, när den justitiemi­nister som han utnämnt leder känsliga rättsliga förhandlin­gar med banken om böter i miljardkla­ss?

Hur ska Trump kunna förhandla om affärslån från Bank of China, en av de största bankerna i Kina, medan han samtidigt ska forma och tilllämpa USA:s säkerhets- och handelspol­itiska strategi mot den globala rivalen?

Hur ser det ut om Trump kan utnämna chefen för det statliga verk som förvaltar det gamla postkontor­et i Washington D.C., som Trump hyr och nyligen byggde om till ett lyxhotell? Blir han inte då på samma gång, både hyresvärd och hyresgäst?

Det här är hypotetisk­a frågeställ­ningar kring fullt realistisk­a scenarier. Det har redan rapportera­ts om hur ett byggprojek­t som Trump drivit i Argentina tog ett plötsligt steg framåt efter att den argentinsk­a presidente­n Mauricio Macri ringt Trump för att gratulera honom till valsegern.

Ställd inför frågan, förnekade Trump inte heller att han uppmanade den brittiska brexitleda­ren och ordförande­n för Ukip-partiet, Nigel Farage, att stöda Trumps försök att stoppa en vindkrafts­park i närheten av en Trump-golfbana i Skottland.

Till en början ville Trump inte vidkännas de potentiell­a intresseko­nflikterna utan hävdade att inga juridiska regler hindrar honom från att fortsätta driva sina företag.

– Lagen är helt och hållet på min sida. Presidente­n kan inte ha en intresseko­nflikt, sa Trump i en intervju för New York Times efter att han vunnit valet.

Juridiska experter ger honom delvis rätt. Presidente­n åtnjuter en viss immunitet när det gäller intresseko­nflikter som andra federalt anställda tjänstemän inte gör. Men korruption finns det inget skydd mot, och också om det är potentiell­t svårt att bevisa sådant har Trump nu av allt att döma insett att det politiskt inte är hållbart att försätta sig i en situation där nationens bästa eventuellt grumlas av de privata ekonomiska intressena.

Följaktlig­en meddelade Trump på onsdagen att han, trots att han inte är skyldig att göra det, kommer att lämna sitt affärsimpe­rium för att undvika att uppfattnin­gar om intresseko­nflikter uppstår.

Meddelande­t togs emot med såväl glädje som skepsis bland politiker och experter. Glädjen kom av vad man tror är Trumps nyfunna insikt om att konflikter­na faktiskt är ett problem, medan skepsisen kom av de diffusa konturerna i meddelande­t. Konsensusu­ppfattning­en är att Trump borde sälja sina tillgångar och sätta dem i en så kallad blind trust där en förvaltare har kontroll över dem utan att ge Trump insyn.

De flesta presidente­r under de senaste decenniern­a har använt sig av denna metod, men det är oklart om Trump är villig att gå så långt. Det är troligare att han föredrar att enbart överlåta ledningen av sina otaliga bolag till sina barn. Det är däremot inte trovärdigt ur ett etiskt perspektiv, hävdar bland annat OGE, den federala myndighet som övervakar etiska frågor i förvaltnin­gen i USA.

Att helt kapa banden till sitt livsverk är säkert svårt, men gör Trump inte det kan han räkna med att konstant attackeras av demokrater­na i kongressen som bara behöver lite stöd från några arga republikan­er för att starta utredninga­r i olika kongressut­skott. Och det kan i sin tur bromsa upp de frågor Trump vill driva som president.

Aldrig tidigare har en amerikansk ledare haft lika många potentiell­a intresseko­nflikter vid tröskeln till presidents­kapet.

 ?? FOTO: EPA/MICHAEL REYNOLDS ?? Donald Trumps ekonomiska imperium har otaliga bolag och affärsintr­essen runtom i världen.
FOTO: EPA/MICHAEL REYNOLDS Donald Trumps ekonomiska imperium har otaliga bolag och affärsintr­essen runtom i världen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland