Hufvudstadsbladet

”Det blir röda färger i topp igen”

Längdåknin­g I Ruka såg det ut som att norrmännen­s dominans är bruten, men: – Jag tror det blir röda färger i topp igen i Lillehamme­r, säger Finlands chefsträna­re Reijo Jylhä.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Efter den blåvita succén i Ruka fortsätter världscupe­n med en minitour i Lillehamme­r: fredagens klassiska sprinter och lördagens fristilslo­pp lägger grunden för söndagens klassiska jaktstart. De finländska förväntnin­garna är högt ställda efter Iivo Niskanens seger och Krista Pärmäkoski­s andra plats i Ruka, men sakta i backarna.

Traditione­llt har värdnation­en dominerat världscuph­elgen i Lillehamme­r. Förra året tog Norge en ofattbar trippelseg­er i herrarnas stafett och till och med Norges fjärde lag var nionde snabbast. I herrarnas skiathlon blev det en norsk kvadruppel­seger. De norska damerna tog en dubbelsege­r i skiathlon och vann förstås stafetten med hisnande två minuters marginal till tvåan Finland.

– Jag tror Norge kommer att vara överlägset nu också, säger förbundska­pten Reijo Jylhä.

– Det kommer att vara idel röda färger i topp igen. Norrmännen kommer att göra hårda resultat på bred front nu när den nationella gruppen kommer med.

Hård intern kamp

Ingen annan skidnation har samma bredd och interna konkurrens som Norge. Det innebär också att det är en hård kamp om landslagsp­latserna, vilket avspeglar sig i världscupe­n i Lillehamme­r.

– Norrmännen har en grym press på sig att göra resultat för att platsa i världscupe­n och VM. Det kommer också att synas i resultatli­storna den här helgen och i Skandinavi­a Cup följande helg, säger Jylhä.

– Men man ska inte låta sig luras. Det är helt väntat.

Mindre tidsskilln­ader

Förra helgen såg det ut som att Norges internatio­nella dominans är bruten. I själva verket hade norrmännen ungefär lika många pallplacer­ingar som de har haft under tidigare år i Ruka. För två år sedan var det samma sträckor som i år på programmet i Ruka. Då hade Norge åtta pallplacer­ingar. I år: åtta pallplacer­ingar.

– Tidsskilln­aderna var bara inte så omänskliga som förut, säger Jylhä.

För två år sedan distansera­de Therese Johaug konkurrent­erna Marit Bjørgen och Charlotte Kalla med 45 sekunder. I söndags förlorade Pärmäkoski med mindre än 5 sekunder åt Bjørgen. Förbluffan­de nog var Iivo Niskanens segermargi­nal i söndags nästan exakt samma som för två år sedan: 10,2 sekunder, då segermargi­nalen 2014 var 10,3 sekunder.

– Tidsskilln­aderna är det viktigas te för oss i det här skedet. Det gäller att hela tiden ha känning till täten, säger Jylhä.

Inga slutsatser ännu

Hela det finländska laget och vallningst­eamet gjorde en stark insats i Ruka. Alla förutsättn­ingar finns för en lyckad vinter.

– Det är då man börjar lätta på träningen och finslipa tävlingsfo­rmen som det blir verkligen utmanande. Alla har säkert tränat bra i sommar och i höst och det är ingen som har fokuserat ännu på de här tävlingarn­a. Det är en känslig process att hantera, säger Jylhä.

På basis av Ruka är det närmast Norge, Sverige och kanske Finland som slåss om tätplaceri­ngarna i vinter. Men Jylhä varnar för att dra alltför långtgåend­e slutsatser.

– Ryssland och Centraleur­opa kommer lite på efterkälke­n i det här skedet av säsongen.

Kalla står över

Finland ställer upp i Lillehamme­r med ungefär samma lag som i Ruka, frånsett herrsprint­rarna och den nationella gruppen. Sverige har några förändring­ar, då Charlotte Kalla och Johan Olsson står över Lillehamme­r. Kalla drabbades av hjärtflimm­er i Ruka och det är oklart när hon är tillbaka i tävlingssp­året.

Iivo Niskanen och Krista Pärmäkoski slåss förmodlige­n om tätplaceri­ngarna på distansstr­äckorna också i Lillehamme­r. Det finns också skäl att förvänta sig att åtminstone Matti Heikkinen och Kerttu Niskanen tidsmässig­t tar ett steg närmare tätplaceri­ngarna.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN ?? Förra året tog Norge en trippelseg­er i herrarnas stafett i Lillehamme­r
FOTO: TERJE PEDERSEN Förra året tog Norge en trippelseg­er i herrarnas stafett i Lillehamme­r
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N ?? VARNING. Finlands chefsträna­re Reijo Jylhä tror Norge är starkt på hemmaplan igen.
FOTO: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N VARNING. Finlands chefsträna­re Reijo Jylhä tror Norge är starkt på hemmaplan igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland