Hufvudstadsbladet

Woodburn – En ny Owen?

Fotboll Blott 17 år och 45 dagar gammal blev Ben Woodburn tidigare i veckan Liverpools yngsta målgörare genom tiderna. Woodburn lär vara örikets mest påpassade tonåring en bra stund framöver.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

PREMIER LEAGUE Woodburn satte 2-0 mot Leeds i ligacupen och skrev ett stycke historia på köpet. Yngst genom tiderna att finnas i målprotoko­llet för Liverpools A-lag är han nu. Något som i värsta fall kan skapa en masshyster­i kring ynglingen.

– Det sista han behöver är att ha ett drev av journalist­er och supportrar hängande efter sig nu. Han är en ung kille med enorm potential men vi måste ge honom tid, lugn och ro, säger tränaren Jürgen Klopp som kan vara just det Woodburn behöver.

– Vi vet hur vi ska handskas med situatione­n.

Klopp har jobbat bra med unga spelare tidigare och hans genomposit­iva attityd kan visa sig mycket befrämjand­e för Woodburns framtid.

Vem är då denne Benjamin Woodburn? Han föddes 15 oktober 1999 i Chester och borde enligt all logik ha represente­rat England i juniorland­slagen. Men då hans morfar är född walesare har Woodburn i stället spelat för just Wales. Och gjort det bra, i både U17- och U19-landslagen. Inom en rätt nära framtid måste han ännu bestämma sig för vilket landslag han ämnar represente­ra på seniornivå. England eller Wales.

Hittills har valet fallit på Wales och då två av hans stora idoler spelar för det walesiska landslaget kan det bli svårt för FA med Gareth Southgate i spetsen att locka över honom till Three Lions.

– Gareth Bale och Aaron Ramsey är de två spelare som imponerat mest på mig. Jag vill nå dit de har nått, sade Woodburn nyligen till BBC.

Ska inte jämföras

Parallelle­rna till en viss Michael Owen är inte svåra att finna. Owen var precis som Woodburn 17 år då han slog igenom, snabbheten och tekniken har de också gemensamt.

Men där Owen gjorde en fantastisk karriär med Liverpool, Real Madrid, Newcastle och Manchester United är det skäl att komma ihåg att Woodburn hittills bara gjort ett mål från närhåll mot Leeds.

Owens karriär hade blivit än mer mytomspunn­en om han inte dragits med så många skador. Hur som helst känns det inte särskilt rättvist eller ens relevant att jämföra Woodburn med just Owen.

En extraordin­är talang

Woodburn debuterade i Premier League några dagar före cupmålet och det ska bli intressant att se i vilken mån Klopp vågar och vill matcha storlöftet.

Liverpool har gått otroligt bra hela hösten och lagets anfallsgla­da och kvicka fotboll har varit ett nöje att skåda. Woodburn har sannolikt kommit in i rätt tid i laget för före Klopps ankomst hade Liverpool FC många svåra år bakom sig. Nu finns en positiv aura kring hela klubben. Då är det bra mycket lättare också för ett 17-årigt superlöfte.

De kommande två-tre åren visar hur bra Woodburn kan bli. Efter att han anslöt till Liverpool vid sju års ålder har han avancerat genom ålderklass­erna och hela tiden lämnat klara avtryck efter sig.

Tränare efter tränare har blivit imponerad av Woodburn och dennes framfart.

– Han har en instinkt som få inne i straffområ­det, säger Hughie McAuley till Liverpool Echo.

McAuley är en mycket meriterad juniorträn­are.

Woodburn har hela tiden legat ett par år före sin ålder och spelat och tränat med äldre och mer fysiska spelare. Något som ytterligar­e försnabbat hans utveckling. En utveckling som kommer att bli väldigt intressant att följa.

Han har de attribut som behövs för att göra karriär i en offensiv roll. Snabbheten, tekniken, styrkan och ett fantastisk­t målsinne är en fyrklöver Klopp och hans stab kan bygga vidare på.

Dessutom är han mångsidig och kan spela renodlad anfallare, yttermittf­ältare eller i en friare roll strax bakom anfallet.

Finns rätt många han kan lära och ta efter av i Liverpool just nu. Mané, Firmino, Coutinho och Sturridge är spelare med just de egenskaper Woodburn ytterligar­e ska utveckla.

Tomåringen har kontrakt med Liverpool fram till sommaren 2019. Något som ytterligar­e kan ge honom ett visst lugn i den mediastorm han oundviklig­en kommer att skapa, inte minst i Liverpool.

– Jag är lite rädd för vad ni inom media kommer att ställa till med. Därför tänker jag säga så lite som möjligt om Woodburn, säger den annars synnerlige­n talföre Klopp.

En diamant har Klopp i sina led. En oslipad sådan men hur som helst en ädelsten. Hur långt kan Klopp och hans stab förädla Woodburn? Möjlighete­rna finns till i princip vad som helst. 15 år på toppnivå eller blir han ännu ett brittiskt löfte som blir för bekväm för tidigt då lönen trissas upp.

Woodburn ger dock ett oerhört sansat intryck och att ha Gareth Bale som förebild och mentor är ingen dum utgångspun­kt. Bale har ju alltid gjort sig känd som killen som tränat mest och bäst. Det måste också Woodburn göra. Om han vill nå lika långt som idolen hans.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/PAUL ELLIS ?? NY KELGRIS? Benjamin Woodburn kan räkna med publikens stöd en lång tid framöver.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/PAUL ELLIS NY KELGRIS? Benjamin Woodburn kan räkna med publikens stöd en lång tid framöver.
 ?? FOTO: EPA/PETER POWELL ?? PANG! 2–0 upp i nättaket gjorde 17-åringen till Liverpools yngsta målskytt genom tiderna.
FOTO: EPA/PETER POWELL PANG! 2–0 upp i nättaket gjorde 17-åringen till Liverpools yngsta målskytt genom tiderna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland