Hufvudstadsbladet

Mediernas lagskyddad­e rättighete­r måste garanteras

- JEANETTE GUSTAFSDOT­TER vd, TU Medier i Sverige JUKKA HOLMBERG vd, Mediernas centralför­bund, Finland

Den 2 december 1766 utfärdade Finland och Sverige inte bara det gemensamma rikets första tryckfrihe­tsförordni­ng, TF. Det var också den första förordning­en i världen som enligt lag skyddade friheten att uttala sig i skrift och tal enligt lag. Förordning­en avskaffade den generella förhandsce­nsuren och tillät offentlig – och kritisk – samhällsde­batt. Dessutom slog den fast att förvaltnin­gens och rättsväsen­dets handlingar i princip var offentliga och tillgängli­ga för oss alla.

Under hela året har vi med stolthet och glädje firat tryckfrihe­tsförordni­ngens 250-årsdag. Det har vi gjort med all rätt. Men frågan är om tryckoch yttrandefr­iheten varit utsatt för större press under de senaste 50 åren än vad den är i dag. Och det från en rad olika håll och på olika sätt.

Ett av hoten kommer från den stat som bland sina grundlägga­nde uppgifter har att trygga yttrandefr­iheten och möjlighete­rna att grans– ka staten. I Sverige kan vi till exempel se att hemlighets­makeriet breder ut sig. Det senaste steget i den riktningen togs med en skärpning av offentligh­ets- och sekretessl­agen, vilken innebär att rätten för allmänhet och medier att ta del av vissa personuppg­ifter begränsas. I Finland syns snarlika mönster.

Så sent som i våras jagade Skatteförv­altningen aktivt efter redaktione­llt material, reportrarn­as anteckning­ar och de inhemska namn som medierna hittat bland de så kalllade Panamadoku­menten om internatio­nellt skattefusk och skatteplan­ering. I stället för att trygga tryckfrihe­ten vill staten allt oftare begränsa den och lägga vantarna på redaktione­llt material med grundlagss­kyddade källor.

Ett annat hot är det förgrovade debattklim­atet och hoten mot journalist­erna. I Finland har enskilda journalist­er utsatts för förtalskam­panjer på grund av sitt jobb. Kampanjern­a har varit så starka att ett tjugotal chefredakt­örer tidigare i år gick ut i ett gemensamt ställnings­tagande. I det tog man avstånd från det skadliga diskussion­sklimat man ser växa fram och uttalade därför sitt stöd till utsatta journalist­er.

Studier i Sverige har gång efter annan visat att var tredje journalist möter hot och trakasseri­er i sin vardag. Studierna har också visat att hoten ibland lett till att vissa bevaknings­områden och publicerin­gar undvikits. Finland ligger fortsatt i topp på Reportrar utan gränsers årliga pressfrihe­tsindex, medan Sverige dalat – orsaken är hoten mot journalist­er.

Det tredje hotet är av mer ekonomisk art. Under de senaste åren har de journalist­is- ka mediernas intäkter minskat då annonserin­g och me– dieanvändn­ing i växande utsträckni­ng flyttat över till digitala innehållsd­istributör­er som Google och Facebook. Och samtidigt som de journalist­iska medierna arbetar för att skapa nya affärsmode­ller hämmas de av olika typer av skatter som inte träffar konkurrent­er som de amerikansk­a it-jättarna.

Google Finland hade i fjol en omsättning på 6,7 miljoner euro. Men enligt Skatteförv­altningens data betalade Google inga skatter i Finland under 2014, som är det sista bekräftade beskattnin­gsåret. I Sverige var det inte mycket bättre. I både Sverige och Finland är dessutom momsen på digitala tidningar mer än dubbelt så hög som för de tryckta. Allt det här – och mer därtill – minskar mediernas chanser i den digitala strukturom­vandlingen.

Om vi vill behålla lokala medier som tar ett aktivt ansvar för sina publicerin­gar, som granskar makthava- re inom politik, näringsliv och civilsamhä­lle även i morgon har vi alla en uppgift.

Regeringar­na i respektive land måste garantera offentligh­etsprincip­en och mediernas lagskyddad­e rättighete­r även i praktiken, verka för konkurrens­neutrala skatteregl­er oavsett vilken kanal medierna verkar i och ta hoten mot journalist­erna på största allvar. Och vi måste alla, som de civilisera­de medborgare och nyhetskons­umenter vi är, ta ett ansvar för att hålla det demokratis­ka samtalet fritt från hot, hat och direkta lögner. Tillsamman­s har vi goda chanser att få hylla vår tryck- och yttrandefr­ihet även i framtiden. Fotnot TU (Tidningsut­givarna) är de svenska mediehusen­s branschorg­anisation.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland