Hufvudstadsbladet

Paradis för hälsojätta­r?

- ANETTE KARLSSON vice ordförande, Finlands svenska socialdemo­krater

våRd Många av regeringen Sipiläs centrala förslag i socialoch hälsovårds­reformen, såsom tvångsbola­giseringen, reformens tidtabell och modellen för att överföra egendom stötte på motstånd i utlåtander­undan. Riktlinjer­na om valfrihete­n är ännu inte gjorda, men privata hälsojätta­r har redan vädrat möjlighete­r att göra pengar.

Sammanslag­ningen av Suomen Terveystal­o och Diacor är bara början. Små socialoch hälsovårds­företag befinner sig i riskzonen och vägen är öppen för stora internatio­nella bolag. När hälsojätta­rna tar över marknaden kommer

priserna på lång sikt att stiga. Det har vi redan sett i flera andra branscher.

Finländarn­a tar ofta modell av Sverige, men nu blundar man för de problem grannlande­t har efter att det privatiser­ade vården. Enligt en ny forskning vill till och med åtta av tio svenskar stoppa de privata företagens möjlighete­r att göra vinst på socialoch hälsovårds­tjänster. Också var tredje företagsle­dare meddelar att de vill begränsa möjlighete­rna att göra vinst i de privata företagen som fungerar på välfärdsma­rknaden och som finansiera­s av skattemede­l.

Vårdreform­ens grundlägga­nde målsättnin­g; att förbättra tillgängli­gheten till primärvård­en,

att minska hälsoskill­naderna och att effektiver­a tjänsterna har glömts bort. Att skrota nuvarande hälsocentr­aler, privatiser­a tjänsterna och ett sparkrav på tre miljarder euro har fått högsta prioritet. Dessutom finns det planer på att minska på yrkeskvali­fikationer­na vilket betyder att närvårdare, socionomer och geronomer skulle göra sjukskötar­nas jobb.

Ett tandläkarb­esök kostar nu inom den offentliga sektorn cirka 50 euro och på den privata ungefär 150 euro. I den nya social- och hälsovårds­modellen skulle priset på alla hälsostati­oner vara 100 euro. Det är alltså fråga om en inkomstöve­rföring från mindre bemedlade, som använder

offentliga hälsovårds­tjänster, till mer förmögna som använder privata hälsovårds­tjänster. Trenden kan redan ses i flera kommuner där man enligt regeringen­s målsättnin­g har höjt klientavgi­fterna med till och med 30 procent.

Medborgarn­as grundlagse­nliga rätt till tillräckli­ga social- och hälsovårds­tjänster hotar att hamna i skymundan av administra­tiva frågor samt företagens businessmö­jligheter. Nu behövs det en modigare hälsovårds­politik för att rädda de universala och offentliga hälsovårds­tjänsterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland