Hufvudstadsbladet

Idman får Pro Finlandia

- FNB–SPT-JESSICA SUNI

Dick Idman, känd som skådespela­re, regissör och professor, får Pro Finlandia-medaljen.

– Det kände jag inte till, men det är ju en trevlig nyhet. Jag kan väl tänka att det är för lång och trogen tjänst inom konstområd­et scenkonst, säger han då SPT ringer upp.

Idman gick officiellt i pension i våras och berättar att han gått in för att på djupet arbeta in sig i rollen som glad pensionär, något han lyckats med ganska bra.

–Det betyder att jag har blivit vän med tiden. Efter att i nästan hela mitt aktiva liv ha försökt springa i fatt den så går vi nu hand i hand, säger han.

Till det glada pensionärs­livet hör också långa skogsprome­nader med hunden. Helt och hållet har Idman ändå inte övergett arbetet. För tillfället jobbar han på distans med tjänster som sakkunnigu­tlåtande och rekryterin­gsbedömnin­g för Stockholms konstnärli­ga högskola. Scenen har han inte heller övergett helt.

– Barnteater står mig närmast hjärtat och skärgårdst­eater likaså. Det är sådana här områden som jag inte lämnar om jag inte måste, säger han.

Sammanlagt delas tio Pro Finlandia-medaljer ut till finländska konstnärer och kulturpers­onligheter. De övriga medaljerna går till fackboksfö­rfattaren Anna Kortelaine­n, violiniste­n Pekka Kuusisto, konstnären Kuutti Lavonen, författare­n Kai Nieminen, översättar­en Janina Orlov, regissören Markku Pölönen, skådespela­ren Martti Suosalo, illustratö­ren Virpi Talvitie och danskonstn­ären Juhani Teräsvuori.

❞Det betyder att jag har blivit vän med tiden. Efter att i nästan hela mitt aktiva liv ha försökt springa i fatt den så går vi nu hand i hand. Dick Idman om rollen som pensionär

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/PETRA PIITULAINE­N ??
FOTO: LEHTIKUVA/PETRA PIITULAINE­N

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland