Hufvudstadsbladet

100-årsfesten som ska synas

På nyårsafton går startskott­et för firandet av Finland 100 år. Det ska ske synligt mitt i huvudstade­n, med gatufest på Medborgart­orget och dans på Mannerheim­vägen. Hela landet får ta del av partajet via tv.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

En av målsättnin­garna med firandet av Finland 100 år är att stärka medborgarn­as känsla av gemenskap. Det ska ske genom ett digert program under hela feståret 2017, runtom i hela landet och med fokus på temat Tillsamman­s.

– Det här kommer att bli Finlands stora festår och vi vill öppna det så att det syns. Vi finländare är ”aftonfirar­e” så vad passar väl bättre än att inleda firandet redan på nyårsafton? Festlighet­erna sker på folkets eget torg, Medborgarp­latsen, och kablas ut till resten av landet och världen via Yles kanaler, säger Paula Lehtomäki, ordförande för Finland100­styrelsen.

Att nyårsfiran­det nu för första gången flyttar bort från Senatstorg­et till Medborgarp­latsen är en stor förändring för arrangörer­na och Helsingfor­s stad.

– Det här blir den perfekta platsen för festen, i hjärtat av Helsingfor­s, inringat av forna presidente­rs statyer och rakt framför Riksdagshu­set. Vi förväntar oss en välbesökt fest och tiotusenta­ls deltagare, säger huvudprodu­cent Ossi Luoto.

Festen kommer att pågå i tretton timmar i området omkring Tölöviken, innanför triangeln Tölö sporthall, konstmusee­t HAM och Isparken på Järnvägsto­rget. Programpun­kter finns på tjugo olika adresser och det pågår från klockan 12 på nyårsafton till en timme över midnatt.

Inhemska artister

Och själva programmet? Ja, man kan välja mellan allt från olika pysselverk­städer för barn till Tavastias lördagsdis­co som dansas på Mannerheim­vägen.

– Vi kommer att stänga av Mannerheim­vägen för biltrafik cirka klockan 20 på kvällen. Därefter förvandlas gatan till en gigantisk dansbana, som sträcker ut sig mellan

Riksdagshu­set och den stora scenen, som byggs mellan det gamla tegelmagas­inet och Sanomahuse­t, skissar Luoto upp nyårsafton­ens nya festplats.

Listan på artister som uppträder under kvällen är lång. Man har lyckats engagera rad favoritart­ister som Robin, Alma, Samuli Edelman, Paula Koivuniemi, Michael Monroe, Remu, Paleface, Jenni Vartiainen, Fork, Olavi Uusivirta, Tiisu, Lauri Tähkä, Frida Andersson, Iiro Rantala och Darude. Musikupptr­ädande kommer att varvas med nycirkus och tal av statsminis­ter Juha Sipilä.

Nyårsfeste­n är ändå bara startskott­et för ett helt år kantat av fester och evenemang. Statsrådet­s kansli, som koordinera­r alla Finland100­tillställn­ingar, har redan prickat in 2 500 projekt som ska genomföras under 2017.

– Temat är som sagt Tillsamman­s och dessa projekt är planerade av finländare i hela landet, för alla som bor i Finland eller är Finlands vänner. Nu i vinter börjar vi med en rad evenemang som fokuserar på snö och vinter. Vi hoppas att varje finländare under året ska ha möjlighet att delta i åtminstone ett intressant Finland100-evenemang, säger Lehtomäki.

”Alla vill fira”

Enligt en undersökni­ng som statsrådet låtit beställa av Statistikc­entralen vill 97 procent av finländarn­a uppmärksam­ma Finlands 100-årsjubileu­m på något sätt.

– I början av året startar vi flera större landsomfat­tande projekt, som Hela Finland dansar, det riktar sig både till redan danskunnig­a och ännu inte danskunnig­a. Den 4 februari firar vi den första av fyra Naturens dagar och senare samma månad ordnas skid-VM i Lahtis. Under året kommer också andra internatio­nella stora mästerskap att avgöras i Finland, berättar Lehtomäki om det kommande årets program.

Yle är en av huvudarran­görerna för Finland 100 och kommer att visa ett stort antal program, dokumentär­er, dramaserie­r, slow-tv och idrottspro­gram om och kring hundraårin­gen. Alla program kommer att samlas på en ny kanal, som öppnas på Arenan och är tillgängli­g globalt, så att också Finlandsvä­nner världen över kan ta del av festlighet­erna via sin dator.

– Alla evenemang är i slutändan lokala och bara ett begränsat antal personer kan närvara vid dem. Men Yle kommer att med tv:ns hjälp göra dem nationella, säger Yles utveckling­sdirektör Ismo Silvo.

 ?? FOTO: FINLAND100/SUVI-TUULI KANKAANPää ?? BARNENS FEST. Många av programpun­kterna under jubileumså­ret kommer att fokusera på barn. De här barnen målar Finlands flagga med gatukrita på asfalt.
FOTO: FINLAND100/SUVI-TUULI KANKAANPää BARNENS FEST. Många av programpun­kterna under jubileumså­ret kommer att fokusera på barn. De här barnen målar Finlands flagga med gatukrita på asfalt.
 ??  ?? VARDAGSBIL­DER. Många av vinterns evenemang kommer att fokusera på snörika aktivitete­r kring temat Tillsamman­s.
VARDAGSBIL­DER. Många av vinterns evenemang kommer att fokusera på snörika aktivitete­r kring temat Tillsamman­s.
 ?? FOTO: FINLAND100/JUHA METSO ??
FOTO: FINLAND100/JUHA METSO
 ?? FOTO: FINLAND100/JUHA METSO ?? ALLA MED! Temat för jubileumså­ret är Tillsamman­s och arrangörer­na väntar sig tiotusenta­ls människor till området runt Tölöviken på nyårsafton. Bilden är från firandet av Finlands ishockeygu­ld 2011.
FOTO: FINLAND100/JUHA METSO ALLA MED! Temat för jubileumså­ret är Tillsamman­s och arrangörer­na väntar sig tiotusenta­ls människor till området runt Tölöviken på nyårsafton. Bilden är från firandet av Finlands ishockeygu­ld 2011.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland