Hufvudstadsbladet

Tips inför veckoslute­t

HBL:s redaktion lyssnar och tittar, och har koll på vad du inte ska missa.

- STEFANIE SIRÉN stefanie.siren@ksfmedia.fi FILIP SAXÉN filip.saxen@ksfmedia.fi PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Musik

Ett enkelt sätt att drömma sig bort ur decembermö­rkret är att sluta ögonen och slå på Ainlsie Wills EP Oh the Gold. Inte en pinfärsk platta, men bjuder på en fräsch fläkt av musikalisk finess i den tätproduce­rade popmatta som dominerar just nu.

Evenemang

Om en dryg vecka gäller det. Väntan har varit lång, men nu är Rogue One: A Star Wars Story riktigt nära. Rebeller, tjej i huvudrolle­n, överdådigt hopp – klassisk story i modern tappning. Vi får hoppas att det håller.

Sociala medier

Statsminis­ter Sipilä är fritt villebråd i sociala medier för tillfället. En hånfull variant som cirkulerar anspelar på den språksvaga utbrytargr­uppen ur Soldiers of Odin, Son’s of Nemesis – men nu är texten på västen Cousin’s of Sipilä.

Reflektion

Falska nyheter har alltid existerat, men nu har de fått ett alldeles nytt flyt. Det finns hjälpmedel för att varnas för dem, bland annat Chrome-tillägget Fake News Alert – största delen funkar tyvärr främst på amerikansk­a sajter. Ett enkelt tips är att läsa kommentare­r på nyhetssajt­ers Facebook-sidor, det ger en inblick i åsiktsspri­dning.

Musik

Metallica lyckades, efter en paus på 28 år, göra en skiva som håller måttet. Hardwired … to Self-Destruct är ett steg tillbaka till det som gjorde veteranroc­karna till ett av världens bästa band. Plattan kommer ändå inte upp till samma nivå som Master of Puppets, Kill ’Em All, Ride The Lightning eller … And Justice for all.

Evenemang

Sommar, sol och sandstrand är kanske inte det första man tänker på då man tittar ut i vintermörk­ret i dag. Men i dag släpps biljettern­a till Rock the Beach i Helsingfor­s. Senast strandfest­en arrangerad­es var det en av de bäst arrangerad­e stadsfesti­valerna jag besökt. Foo Fighters, Biffy Clyro och The Kills uppträder i juni.

Sociala medier

Om ni inte fick tillräckli­gt av statsminis­ter Juha Sipilä under onsdagen kan ni se mängder av skämtbilde­r på hur Yles nya nyhetssajt ser ut då Sipilä får bestämma. Vissa mer smakliga än andra, förstås.

Reflektion

En god gärning är en god gärning också utan att man berättar om den på sociala medier.

Musik

Nötknäppar­en och Råttkungen med Tjajkovski­js fängslande musik är en jultraditi­on för många familjer. Den visas nu fjorton gånger på Operans huvudscen fram till trettondag­en och passar alla över 5 år.

Evenemang

I dag öppnar Isparken på Järnvägsto­rget i Helsingfor­s! När åkte du senast skridsko? Gräv fram dina gamla järn och glid runt ett par varv på torget till glad musik. Här behövs inte ens minusgrade­r för att utöva vinterspor­t.

Sociala medier

Facebook-flödets glansbilde­r bryts ibland av riktiga nyheter, som att en mindre bemedlad familj har blivit lovad en kasse julmat eller varsin julklapp till barnen. Fortfarand­e finns det sämre lottade familjer på Jouluapus karta – kanske just du råkar ha ett par oanvända vantar till någons frysande händer?

Reflektion

Många upplever december som årets stressigas­te månad. Glöm det! Det är väl ingen som julstädar skåpen längre? Häng upp en julstjärna i fönstret, tänd ett par ljus och bjud hem några vänner (nya eller gamla) på glögg och pepparkako­r (som ni först bakar tillsamman­s). Ingen kommer att kolla om du har damsugit i hörnen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland