Hufvudstadsbladet

Luuk tuffar på

-

■ På spåret är tillbaka för 27:e gången. Programled­aren Kristian Luuk utlovar en spännande säsong.

– I år går jag in med extra entusiasm, säger han.

Ända sedan premiären 1987 har På spåret varit ett av SVT:s underhålln­ingsflaggs­kepp. Kristian Luuk tror att de ihållande tittarfram­gångarna beror på att det är ett ”sådant där program som man måste se när det sänds”.

– För att man vill tävla med andra precis när det händer. Det har ju blivit ett slags evenemang som engagerar väldigt många tittare. Sedan är det ju i grund och botten ett väldigt fiffigt tv-format som gör att tittarna får känna sig smarta när de kan svara på saker som de tävlande inte kan, säger han.

I år tar man det ett steg längre då man lanserar en app där tittarna kan mäta sina kunskaper mot dem som tävlar i rutan i realtid. I övrigt handlar de stora nyheterna mer om vilka som deltar än förändring­ar i själva programmet.

– Vi är väldigt försiktiga med att ändra. Jag tror att det också är en av styrkorna – att vi vågar sitta still i båten, säger Kristian Luuk.

Flera nya ansikten dyker upp i På spåret i vinter. Kristian Luuk berättar att det alltid är spännande att se hur de ska klara sig.

– Personlige­n är jag väldigt peppad på Sigge Eklund och Malou von Sivers. De känns som ett fint, udda par som förmodlige­n kompletter­ar varandra väldigt bra. Dessutom visar det sig att de är gamla kompisar privat. Och så är vi väldigt nyfikna på hur långt journalist­vännerna Kristin Lundell och Johan Hilton ska klara sig, säger han.

Kristian Luuk och Fredrik Lindström har varit programled­are och domare i På spåret sedan 2009. Och än så länge ser de inte slutet på sin resa.

– Fredrik och jag har nog några fler säsonger i oss. Årets inspelning­ar var bland de roligaste på flera år, säger Kristian Luuk.

Trots alla tävlande som passerat revy under åren har de fortfarand­e också några namn som de drömmer om att få se i dressinen eller i första klass.

– Ett drömlag skulle kunna vara Margot Wallström tillsamman­s med Gina Dirawi. De skulle nog täcka in väldigt många ämnesområd­en tillsamman­s. Annars har vi försökt få med Göran Persson och Leif GW Persson varje år men de har tackat nej, så nu har vi slutat fråga, säger Kristian Luuk.

LINUS BRÄNNSTRÖM/TT SVT1/Yle Fem 21.00, SVT Play, repris torsdag 14.00

 ?? FOTO: ANDERS WIKLUND / TT ?? MED DE TäVLANDE. Ronny Svensson, Isobel Hadley-Kamptz, Anne-Lie Rydé, Charlotte Gyllenhamm­ar, Kristin Lundell, Fredrik Lindström, Bea Uusma, Åsa Sandell, Jan Hermansson, Karin ”Kakan” Hermansson, Johan Hilton, Kalle Lind, Kristian Luuk och Göran Hägglund.
FOTO: ANDERS WIKLUND / TT MED DE TäVLANDE. Ronny Svensson, Isobel Hadley-Kamptz, Anne-Lie Rydé, Charlotte Gyllenhamm­ar, Kristin Lundell, Fredrik Lindström, Bea Uusma, Åsa Sandell, Jan Hermansson, Karin ”Kakan” Hermansson, Johan Hilton, Kalle Lind, Kristian Luuk och Göran Hägglund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland