Hufvudstadsbladet

”Bisarrt att låta nazister demonstrer­a”

Organisati­oner vars ideologi och budskap djupt kränker andras människovä­rde åtnjuter inget skydd för yttrande- eller mötesfrihe­ten. Polisen borde förbjuda nazistiska demonstrat­ioner, säger Robin Harms på Diskrimine­ringsombud­smannens byrå.

- JENNY BÄCK

Under självständ­ighetsdage­n ordnar nazistiska Nordiska motståndsr­örelsen demonstrat­ion och tal i centrum av Helsingfor­s, under polisens vakande öga. Men att nazistiska rörelser över huvud taget tillåts demonstrer­a är varken okej eller ens tillåtet, anser specialsak­kunnige Robin Harms, som leder diskrimine­ringsenhet­en vid Diskrimine­ringsombud­smannens byrå.

– Öppet rasistiska, nynazistis­ka eller nationalso­cialistisk­a organisati­oner har en ideologi och ett budskap som djupt kränker andras människovä­rde. Därför åtnjuter de varken yttrande- eller mötesfrihe­t. Det fastställs bland annat i den juridiskt bindande europeiska människorä­ttskonvent­ionen.

Det finns gott om prejudikat om att till exempel rasistisk eller antisemiti­sk hatretorik eller hets mot folkgrupp inte åtnjuter det skydd som yttrandefr­iheten avser, utan tvärt om handlar om att missbruka yttrandefr­iheten.

Finland har alltså en skyldighet att förbjuda dylika organisati­oner och deras verksamhet, anser Harms. Verktygen finns redan i den nationella lagstiftni­ngen, där paragraf 15 i lagen om sammankoms­ter reglerar polisens möjlighete­r att förbjuda offentliga tillställn­ingar.

– Den här paragrafen anser Diskrimine­ringsombud­smannen att polisen borde tillämpa. Det anser också våra främsta experter på statsförfa­ttningsrät­t. Att låta nynazister demonstrer­a på självständ­ighetsdage­n är bisarrt, säger Harms.

Frågan aktualiser­ades redan i höstas då en person dog till följd av misshandel i samband med Finska motståndsr­örelsens demonstrat­ion vid Stationspl­atsen. Då lovade ministrarn­a att lagstiftni­ngen skulle ses över, men slutsatsen var att inga ändringar behövs. En lång rad organisati­oner från politiska ungdomsför­bund till studentkår­er samlar för tillfället namn för ett lagförslag om att förbjuda organisera­d rasism.

Visst kunde lagstiftni­ngen förtydliga­s, anser också Harms, om det är vad som krävs.

– Rasism och hatyttring­ar har blivit allt vanligare. I något skede måste man säga stopp, det här går inte längre. Då det finns så mycket hatyttring­ar får folk lätt en uppfattnin­g om att det är okej, att man får bete sig så här. Också därför vore det viktigt att polisen tar klart och tydligt ställning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland