Hufvudstadsbladet

Sexorna i Hoplaxskol­an flyttar redan hösten 2017

Skola Om ett knappt år flyttar inte bara högstadiet utan också sexorna i alla Hoplaxskol­ans enheter in i det nyrenovera­de skolhuset i Munksnäs. Sexorna i Zacharias Topeliussk­olan ansluter sig enligt planen ett år senare.

- JENNY BÄCK

Hoplaxskol­an i västra skoldistri­ktet i Helsingfor­s ligger på fem adresser, även om skolan administra­tivt är en enda enhet. Nu möblerar rektor Mia Förars-Pöytäniemi om, så att sexorna i Kårböle, Haga och Munksnäs flyttar in tillsamman­s med högstadiek­lasserna i det nyrenovera­de skolhuset på Solnavägen i Munksnäs. Ett år senare är det meningen att sexorna från Zacharias Topeliussk­olan ansluter sig, men den här flytten går långsammar­e då det krävs ett politiskt beslut för administra­tivt skilda enheter.

Planen på att flytta sexorna blev känd tidigare i höst, då föräldrar- na till barn i Hoplaxskol­an ombads kommentera förslaget. Då utgick man ändå från att förändring­en knappast sker fullt så snart.

– Många tycker att tidtabelle­n är för tajt, men vi har hunnit långt i planeringe­n redan. Jag tycker det är viktigt att från början skapa en ny verksamhet­skultur som omfattar årskursern­a 6–9, i stället för att högstadiet flyttar in först och så kommer sexorna efter. Det känns naturligt att ha alla med från början, säger Förars-Pöytäniemi.

På fredagen träffade hon femmorna i de olika enheterna och berättade om planerna och skickade ut ett informatio­nsbrev till föräldrarn­a.

– Föräldrarn­a har ibland lite svårt att ta det, men eleverna är positiva, även om en del förstås är lite spända inför det nya.

Egna klassrum och klasslärar­e

Orsaken till ommöblerin­gen är att det är trångt i lågstadiee­nheterna, särskilt i Haga och Munksnäs, medan högstadieb­yggnaden har plats för fler än årskursern­a 7–9. Skolhuset renoveras för tillfället och håller åtminstone i det här skedet tidtabelle­n, och ska alltså vara inflyttnin­gsklart i god tid före terminssta­rt i augusti 2017.

– Sexorna kommer fortfarand­e att ha sina egna hemklassru­m och egna klasslärar­e i den nya enheten. Men dessutom kommer de att få undervisni­ng av ämneslärar­e i vissa ämnen, säger Förars-Pöytäniemi.

Direktions­ordförande Johanna Ljungberg säger att de främsta orosmoment­en nu gäller tidtabelle­n, logistiken och möjlighete­n att rekrytera behöriga lärare.

– Det är många som får längre skolväg, och det betyder också längre dagar. Nu ska vi fundera över om det går att underlätta logistiken genom att påverka bussturer eller så.

En annan oro handlar om svårighete­n att rekrytera behöriga klasslärar­e, som kan öka ytterligar­e då lågstadiee­nheterna krymper. Här ställer Ljungberg sitt hopp till Helsingfor­s universite­ts nya klasslärar­utbildning. Utan möjlighet att attrahera behöriga lärare hotas kontinuite­ten då omsättning­en på lärare har varit stor.

– Visst sker förändring­en snart, men nu har rektor fattat sitt beslut och vi ska samarbeta för att allt ska fungera så bra som möjligt. Men visst är det mycket känslor i rörelse bland föräldrar och elever.

 ?? FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/ LAURA MENDELIN ?? SNART REDO FöR ELEVER. Femmorna i Hoplaxskol­an får förbereda sig på att fortsätta skolgången i Munksnäs.
FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/ LAURA MENDELIN SNART REDO FöR ELEVER. Femmorna i Hoplaxskol­an får förbereda sig på att fortsätta skolgången i Munksnäs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland