Hufvudstadsbladet

Kårkullas planer väcker oro

Organisati­oner för personer med funktionsh­inder hyser en oro för att en monopolorg­anisation tar över handikapps­ervicen i Svenskfinl­and. För Kårkulla handlar det om att ”vinna eller försvinna”.

- SONJA HELLMAN 029 080 1326, sonja.hellman@ksfmedia.fi

Inför den internatio­nella funktionsh­inderdagen i dag säger flera intresseor­ganisation­er i ett pressmedde­lande att de oroas av att Kårkulla vill ansvara för hela den svensksprå­kiga funktionsh­inderservi­cen i Finland. Det är inte i linje med FN:s funktionsh­inderkonve­ntion som Finland nyligen antagit.

Den gemensamma synen i pressmedde­landet är att personer med funktionsn­edsättning­ar själva vill påverka vilken service, vård och rehabilite­ring de får och varifrån de får den. Organisati­onerna uttrycker en förståelse för att Kårkulla vill bevara sin sakkunskap för personer med utveckling­sstörning. Samtidigt oroar de sig för att sakkunskap och stöd för personer med reumatism, undervisni­ng för personer med synoch hörselneds­ättning, dagvård för barn med autism och andra specialomr­åden inte tas till vara i och med vårdreform­en.

– Vi tycker att det lätt kan leda det till att det är en och samma som producerar och att valfrihete­n minskar. Vi vet inte exakt hur den här valfrihete­n ska se ut, men om vi hamnar i den situatione­n att man är hänvisad till en producent så är inte det lösningen som vi önskar, säger Nina af Hällström från Samarbetsf­örbundet kring funktionsh­inder rf.

I dag köper kommunerna tjänster av Kårkulla och klienterna slussas dit. Men det finns enligt af Hällström olika åsikter om Kårkulla.

– Vissa är väldigt nöjda med Kårkulla och andra är inte det.

Det finns 1300 svensksprå­kiga personer med utveckling­sstörning. Men personer som har synskador, hörsel-, ryggmärgss­kador eller diabetes koordinera­s över huvud taget inte någonstans i dag, enligt af Hällström.

– Vi ser det som en tusendolla­rsfråga att få en koordineri­ng då det gäller de här grupperna. Hur man ska hitta service på svenska åt dem är ett mycket brett fält, säger af Hällström. Därför är det viktigt att det kommer vettiga skrivninga­r i lagen så att inte alla är slussade till en och samma producent. I FN-konvention­en om rättighete­r för personer med funktionsn­edsättning står att man ska lyssna och höra människor med funktionsn­edsättning, att de ska kunna vara delaktiga i de beslut som har att göra med dem själva.

Kårkulla viktig aktör

– Allmänt taget tycker vi att det är viktigt att personer med funktionsn­edsättning själva kan påverka sitt eget liv. Det är också viktigt att Kårkullas sakkunskap finns kvar men Kårkulla ska vara en producent bland andra, säger af Hällström.

Styrelseor­dförande Veronica Hertzberg vid Kårkulla säger att Kårkulla diskuterat med organisati­onerna.

Problemet för Kårkullas del är enligt Hertzberg att om man inte vidtar åtgärder kanske samkommune­n Kårkulla uppgår i tre olika landskap i och med vårdreform­en och lagstiftni­ngen om landskapen, medan Kårkulla har klienter i fem landskap.

– Därför har Kårkulla skrivit ett utlåtande där man föreslår en tillläggsf­ormulering i lagen om socialoch hälsovård att ett landskap har anordnaran­svar för specialoms­orgen på svenska. Det är inte ett producenta­nsvar, säger Hertzberg.

Vid Kårkulla hoppas man nu att landskapen kommer överens om att Kårkulla blir ett bolag under ett landskap, till exempel Egentliga Finlands landskap.

– För de svensksprå­kigas möjlighete­r att få specialoms­org är det viktigt att det finns ett landskap som antingen via lagstiftni­ng eller via samarbetsa­vtal har paraplysyn­en så man kan säkerställ­a att de bolag som erbjuder tjänsten specialoms­org på svenska verkligen kan ge den, säger Hertzberg. Hon ser en risk för att Kårkulla försvinner om ingenting görs.

Centralise­ring

Även om ett landskap blir anordnare är det ändå frågan om en centralise­ring, anser Lisbeth Hemgård från Förbundet de utveckling­sstördas väl rf.

– Vi är oroliga för att det ändå blir en sådan struktur att anordnaren beslutar om både produktion­en och organiseri­ngen. Då är det svårare för den som får tjänster att få sin röst hörd. Det är kanske inte meningen med den utveckling som gäller funktionsh­inderfrågo­r i Finland överlag, säger Hemgård.

I den nya handikapps­ervicelage­n ska det bli jämlik service för alla, personer med utveckling­sstörning nämns inte, utan alla ställs på samma linje. Man ska svara på människors stödbehov och inte på diagnoser.

– Det är ett modernt tänkande, så är det i alla nordiska länder och Finland har varit lite långsamt här. Även om det är bättre så finns det risker även här, säger Hemgård. Det finns också en risk med den nya vårdreform­en och den nya lagen att tvåspråkig­a i Helsingfor­sregionen väljer det som de vill ha på finska, för servicepal­etten för funktionsh­indrade kommer att bli mycket bredare.

Hemgård förstår rädslan för att den svenska vården hotas men samtidigt frågar hon om vi ska ha ett föråldrat system i Svenskfinl­and när det övriga Finland går vidare.

Också Finlands svenska handikappf­örbund rf, Förbundet svenska synskadade rf, och Svenska hörselförb­undet rf, har underteckn­at pressmedde­landet.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? OGILLAR CENTRALISE­RING. Lisbeth Hemgård på FDUV förstår rädslan för att den svenska vården hotas men samtidigt frågar hon om vi ska ha ett föråldrat system i Svenskfinl­and när det övriga Finland går vidare.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER OGILLAR CENTRALISE­RING. Lisbeth Hemgård på FDUV förstår rädslan för att den svenska vården hotas men samtidigt frågar hon om vi ska ha ett föråldrat system i Svenskfinl­and när det övriga Finland går vidare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland