Hufvudstadsbladet

Nyckfull Erdoğan närmar sig Moskva

-

De krafter som vill dra isär Turkiet och EU finns på båda sidor. Efter EU-parlamente­ts rådgivande omröstning om att frysa medlemskap­sförhandli­ngarna med Turkiet, höjde president Recep Tayyip Erdoğan ett redan skarpt tonläge ytterligar­e några decibel och hotade med att säga upp avtalet om flyktingåt­ertagande.

Turkiets EU-relationer kan inte längre tas för givna. Skälen är flera. Bland dem finns världens misslyckan­de med att stoppa kriget i Syrien och destabilis­eringen av regionen efter USA:s invasion av Irak 2003. Det är två bittra, kommunicer­ande kärl som lett till miljontals flyktingar från dessa länder – och strömmen kan fortsätta.

I Turkiet har samtidigt president Erdoğan flera motiv att underblåsa nationalis­men och avogheten mot EU. Trots att Putins Ryssland är krigförand­e part i Syrien och trots att ryskt stridsflyg slår mot östra Aleppo är Erdoğans tonläge hårt mot EU och milt mot Moskva.

Gentemot EU finns ett inrikespol­itiskt taktikspel – för att vinna väljare från turknation­alistiska MHP – men också svekkänslo­r som ett grundackor­d i Ankara. Dessa svekkänslo­r går tillbaka till 2004, när turkcyprio­terna röstade ja och grekcyprio­terna röstade nej till FN:s plan att lösa Cypernkris­en. Trots det belönades grekcyprio­terna med EU-medlemskap. Deras sida represente­rar Cypern i EU och har därmed vetomakt över Turkiets förhandlin­gar med unionen.

Svekkänslo­rna har spätts på av anti-Turkiet-attityder hos ledande politiker i Österrike, Tyskland och Frankrike. Att även Storbritan­niens förre premiärmin­ister David Cameron under sin kampanj mot brexit förklarade att Turkiet sannolikt inte kan bli medlem av EU har förödmjuka­t turkarna.

Inför det österrikis­ka valet i december gör det högerpopul­istiska FPÖ:s presidentk­andidat Norbert Hofer utfall mot Turkiet. Sådan retorik förstärker de krafter i Turkiet som vill dra landet bort från EU.

EU-kommission­ens ordförande Jean-Claude Juncker, Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel och andra EU-ledare satte i våras sitt hopp om en fungerande flyktingöv­erenskomme­lse till Turkiets dåvarande premiärmin­ister Ahmet Davutoğlu. Men han kastades ut i kylan redan före det misslyckad­e kuppförsök­et den 15 juli och hörs numera sällan.

När Erdoğan hotar att öppna kranen för flyktingar som tar sig över Egeiska havet finns knappt någon i Ankara som EU-ledarna säkert kan luta sig mot. När EU-sidan kritiserar turkiska antiterror­lagar är presidente­ns svar en variation på ”Ni går er väg, vi går vår egen.”

Samtidigt vänder han blicken mot Moskva och uttalar intresse för att delta i Shanghai 5, en ekonomisk samarbetso­rganisatio­n mellan auktoritär­a stater: Ryssland, Kina, Uzbekistan, Kazakstan, Kirgizista­n och Tadzjikist­an.

– Turkiet ska inte vara fixerat vid tanken på att gå med i EU och bör se sig om efter andra möjlighete­r, som det ryskledda Shanghai 5. En del kan kritisera mig men jag säger vad jag tycker, förklarade Erdoğan nyligen.

Med sådant tal eldar han på hemmaopini­onen och kan samtidigt pressa EU-ledare till eftergifte­r. Men risken är att denna flirt med Shanghai 5 blir en självuppfy­llande profetia – trots att EU är Turkiets största exportmark­nad.

Den nyckfulle Erdoğans bästa gren är inte nationalek­onomi. Men han är en mästerdema­gog. Det var så han fick ut människor under kuppnatten den 15 juli, vilket resulterad­e i att minst 240 turkar offrade sina liv för att stoppa kuppmakarn­a.

Medan många pragmatike­r i AKP:s gamla garde är ute i kylan finns tongivande personer i hans närmaste krets som vill bryta banden med EU. Hans ekonomiske chefsrådgi­vare Yiğit Bulut, som har presidente­ns öra, pläderar för att det är dags att dumpa EU.

”Jag har skrivit i åratal, nästan skrikit, att EU kommer att kollapsa och att det håller på att kollapsa” skriver han i en krönika i regeringsv­änliga Star.

Yiğit Bulut hävdar att han skulle ljuga om han påstod att han var nedslagen av att EU kan bryta samman.

Dörren mellan EU och Turkiet riskerar att stängas från båda håll. Men vem vill smälla igen den definitivt? Den som gör det kommer att bära ansvaret i ett politiskt blame game.

Tidpunkten för Turkiets normaliser­ing med Ryssland är intressant. Förra hösten ledde Turkiets nedskjutni­ng av ett ryskt stridsflyg­plan i ett gränsområd­e mot Syrien till handelskri­g och iskyla mellan Moskva och Ankara. Turkiets president backar normalt aldrig, men i ett brev till Putin den 27 juni uttryckte han ånger över nedskjutni­ngen och framförde en ursäkt till den dödade ryske pilotens anhöriga. Erdoğan kalllade dessutom Ryssland för en strategisk partner.

Större pudel än så är otänkbart att Erdoğan kan göra. Putin svarade först med att häva förbudet för ryska turistreso­r till Turkiet, och efter det fatala kuppförsök­et har normaliser­ingen fortsatt.

I efterdynin­garna av dramat den 15 juli ställer många frågan om president Erdoğan klarade sig undan kuppmakarn­a tack vare förhandsti­ps om en konspirati­on inom vissa militära led? Kan rysk underrätte­lsetjänst ha gett honom avgörande informatio­ner? Var den offentliga ursäkten den 27 juni det pris som krävdes för att Kreml skulle dela med sig av livsavgöra­nde kunskaper?

Det är inget vi vet, men trots avgrundsdj­upa geopolitis­ka skillnader mellan Turkiet och Ryssland – som synen på Bashar al-Assad – är Erdoğans tonläge förbindlig­are mot Moskva än mot EU:s huvudstäde­r.

Nu finns också planer på att dra en gasledning, Turkish Stream under Svarta havet, så att rysk gas ska kunna passera turkiskt territoria­lvatten – och därmed slippa ledas via Ukraina för att nå kunderna i Centraleur­opa.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/ARIS MESSINIS ?? Flyktingar som har tagit sig över Egeiska havet har lämnat efter sig livvästar och båtvrak på Kreta. Flyktingst­römmen har fått en central roll i motsättnin­garna mellan EU och Turkiet.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/ARIS MESSINIS Flyktingar som har tagit sig över Egeiska havet har lämnat efter sig livvästar och båtvrak på Kreta. Flyktingst­römmen har fått en central roll i motsättnin­garna mellan EU och Turkiet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland