Hufvudstadsbladet

Proffsen som gör festen

Självständ­ighetsbale­n har firats i sin nuvarande form sedan 1960-talet, men samtidigt genomgår festen alltid små uppdaterin­gar och maten speglar de senaste trenderna. FNB frågade dem som står bakom arrangeman­gen om förberedel­serna.

- FNB

Hovmästare Isto Tahvanaine­n

– Jag har jobbat som kock i slottet sedan 1981 och som hovmästare sedan 2001. Då de första självständ­ighetsfest­erna firades var det en kaffebjudn­ing där det bjöds på bulle, vetekrans och pepparkaka. Under president Martti Ahtisaaris tid kom vinerna och år för år har betoningen på salta maträtter ökat.

Vi försöker få med några av presidentp­arets favoriter på menyn. Jag säger inte exakt vad, för då kan det gå så att de i framtiden bjuds på de rätterna vart de än åker. En tidigare president nämnde någon gång en favoriträt­t och fick sedan aldrig äta något annat.

Vi är 60 hovmästare på festen. Det mest kritiska skedet är dagen innan och själva festdagen. Då blir det lite kaotiskt när vi försöker få alla varor och saker på plats i tid.

Under festen går vi omkring och ser var det behövs mer hjälp. Med gästerna hinner vi inte prata. Vädermässi­gt hoppas vi på några minusgrade­r så att huset är svalare och skönare för gästerna.

Presidentk­ansliets serviceför­man Berit Mäkinen

– Det är åttonde året jag är med och arrangerar slottsbale­n. Förberedel­serna börjar genast efter föregående fest då vi går igenom vad som lyckades och vad som kan förbättras. På allvar inleds arbetet när vi återvänder från Gullranda efter sommaren. Festhelhet­en står klar mindre än en månad före festdagen.

Under festen är det mest jäkt med maten då vi börjar bära in den i salarna. Vi bär ut maten först då presidente­n skakar hand med gästerna så att maten ska stå framme så kort stund som möjligt innan serveringe­n början. Då är det ett ganska högt tempo, men allt sker i kulisserna och gästerna ser inte det.

Ibland går det snett. Under president Tarja Halonens tid var det en kockelev som svimmade av spänningen och vi var rädda för att hen skulle falla rakt på maten. Men allt gick helt bra till slut.

Det jag gillar mest med festen är stämningen och den högtidliga stund då veteranern­a kommer från handskakni­ngen och önskar en glad självständ­ighetsdag. Det är gripande.

Hannu Kiiski från cellogrupp­en Total Cello Ensemble – Temat för i år, Finlands starka sidor, lämpar sig väl för vårt uppträdand­e för vi har från första början velat lyfta upp det här temat genom att spela Sibelius och bland annat ljudbilder från Lappland.

Och att köra bil är ju också en finländsk styrka. Så Formula Uno som för tankarna till formel 1 måste vi spela för att fira Nicos(Rosberg) världsmäst­erskap och den fina karriär som nu tog slut. Den motorexplo­sion som hör till låten kan vi knappast ändå spela, för säkerhetsm­ännen gillar inte om det hörs en väldigt kraftig smäll.

Vi uppträder i en och en halv timme. Vi tar krigsveter­anerna i beaktande genom att spela krigstida musik. Vi kommer också att göra en tolkning av Leonard Cohens låt Hallelujah eftersom den är mycket aktuell.

Vi försöker få med några av presidentp­arets favoriter på menyn. Jag säger inte exakt vad, för då kan det gå så att de i framtiden bjuds på de rätterna vart de än åker.

Isto Tahvanaine­n

Hovmästare

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Isto Tahvanaine­n och Berit Mäkinen.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Isto Tahvanaine­n och Berit Mäkinen.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ??
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland