Hufvudstadsbladet

Piqué alltid i blickfånge­t

Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Neymar och Marcelo i all ära men en man som alltid spelar en extra stor roll i samband med mötena mellan Real Madrid och Barcelona är Gerard Piqué. Så också nu.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

EL CLÁSICO Piqué är en stark förespråka­re av katalansk självständ­ighet. Något han fört fram otaliga gånger. Något som gjort honom rätt avskydd på många håll i Spanien. Något som gjort honom oändligt älskad i Barcelona där majoritete­n av befolkning­en helst skulle se att skilsmässa­n med den spanska staten äntligen skulle bli av.

Samtidigt som Piqué fört sitt tysta och ibland mindre tysta krig mot centralmak­ten har han inte tvekat att ställa upp för Spanien. Och vunnit allt och lite till med La Roja. Sida vid sida med Real Madrid-klippan Sergio Ramos.

– Vår relation är hur bra som helst, det har den alltid varit. Då vi spelar för Spanien gör vi allt för varandra. Då vi möts i ligan är förutsättn­ingarna helt annorlunda, säger Piqúe vars Barcelona i eftermidda­g står inför en tuff uppgift hemma på Camp Nou. En seger borde bärgas mot ett formstarkt Real Madrid.

– De här matcherna är speciella. Rivalitete­n är oerhört stark mellan klubbarna och marginaler­na små. Men med vår passion och det faktum att vi spelar inför vår hemmapubli­k tror jag på tre poäng.

Piqué, bara 29 år trots att det känns som han varit med för evigt, har en viss rutin från de här sammanhang­en. Ända sedan han anslöt från Manchester United för drygt åtta år sedan har han hört till stöttespel­arna i osannolikt framgångsr­ika Barcelona. Under sina år i den katalanska jätten har han vunnit sex ligatitlar och tre gånger fått vara med och lyfta Champions League-bucklan.

– De här matcherna var annorlunda då du var yngre. Nu känns det lättare att fokusera på det väsentliga. För 6–7 år sedan kunde känslorna styra dig i lite för hög grad, säger Piqué till El Mundo Deportivo.

Den 194 centimeter långa mittbacken är en urbarcelon­are. Han är född i staden och hans morfar Amador Bernabeu är före detta vice ordförande för Barcelona. Hans pappa är framgångsr­ik affärsman och hans mamma driver ett sjukhus i staden.

Han har haft en trygg och harmonisk barndom, vilket kanske också märks i hans till synes bergfasta självförtr­oende både på och utanför planen. Därför är det inte så märkligt att just Pique i viss mån gått i bräschen för den katalanska självständ­ighetssträ­van. Katalanen har aldrig

varit rädd för att säga vad han tycker och tänker. Något som gett honom många fiender, men också väldigt många vänner.

Han och colombians­ka popstjärna­n Shakira har hållit ihop i sex år och de har två barn ihop. De tre finns garanterat på plats då rivalerna drabbar samman i dag.

– Mitt finaste minne från de här matcherna? Då vi vann 5–0 hemma. Det glömmer jag aldrig, säger Piqué.

 ?? FOTO: EPA/ALEJANDRO GARCIA ?? Gerard Piqué och hans Barcelona behöver en seger i dag.
FOTO: EPA/ALEJANDRO GARCIA Gerard Piqué och hans Barcelona behöver en seger i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland