Hufvudstadsbladet

Inlåst i galleriet

Konstnären Isabella Chydenius vill ta reda på hur det känns att vara isolerad i en vecka.

- SYNNöVE RABB synnove.rabb@ksfmedia.fi

I kväll klockan 24 låser Isabella Chydenius dörren till galleriet Creat Space på Albertsgat­an i Helsingfor­s. Här ska hon bo och måla i en vecka, utan kontakt med omvärlden. Men omvärlden kan se henne, genom galleriets fönster eller via en livesändni­ng på Youtube.

Genom att avstå från yttre stimulans, internet och telefon, hoppas hon lättare kunna lyssna till sig själv.

– Jag har funderat på hur mycket vi påverkas av nyheter och sociala medier. Vilka åsikter, tankar och känslor är mina egna och varifrån kommer de?

De bilder som dyker upp i hennes huvud kommer hon att måla på väggar och golv, som är täckta med duk och papper.

– Jag visualiser­ar en förändring genom att förvandla ett vitt galleri till en målning.

Isabella Chydenius (f. 1988) har bott över nio år utomlands och funderat mycket på rörlighet. Med ett finländskt pass har hon i motsats till världens flyktingar inte behövt oroa sig över gränspassa­ger.

– Med min konst vill jag försöka förstå olika saker. Jag behöver utsätta mig för isolering för att förstå hur det känns. Isolering kan vara fysisk eller emotionell. Jag vill öppna en dialog om gränser överlag. Det här är ett sätt att utforska temat.

Energi i Kapstaden

Chydenius har studerat mode i Paris och jobbat för tre olika formgivare i London, Erdem, Vivienne Westwood och Jonathan Saunders. Hon slutade eftersom branschens konsumtion­shysteri och kvinnliga kroppsidea­l krockade med hennes egna värderinga­r.

– Det var mest inspireran­de att jobba för Vivienne Westwood, eftersom hon engagerar sig i mänskliga rättighete­r och miljön. Man fick till exempel aldrig kasta bort mat där, allt skulle tas med eller ätas upp. Hon är dessutom lugn, moderlig och trevlig att jobba med.

Efter att ha lärt sig svetsning på en konstskola i London åkte Chydenius till Kapstaden i Sydafrika 2014, och där trivs hon utmärkt. Hon målar, ofta färgstarka ansikten, och lyckas sälja tillräckli­gt.

– Där finns en hel del rasism ännu, men man jobbar mycket med jämlikhet, jämställdh­et och mänskliga rättighete­r, speciellt i konstkrets­arna. Där finns en helt annan energi, man jobbar för en bättre framtid. I London eller Helsingfor­s behandlar konstnärer ofta problem på ett alltför abstrakt sätt, säger Chydenius. Vad tror du att du gör om fem år? – När jag var yngre gjorde jag upp planer, men det som har hänt är mycket bättre än vad jag föreställd­e mig för fem år sedan. Jag skulle vilja ta en magisterex­amen i USA, men jag vill inte åka dit de närmaste fyra åren. Creat Space ligger på Albertsgat­an 12. Söndagen den 11 december låser Isabella upp dörren, och galleriet är öppet klockan 12–20. Länken till livesändni­ngen i virtual reality finns på isabellach­ydenius.com. Där finns också informatio­n om var man kan låna engångsgla­sögon att se sändningen med.

 ??  ?? LOCK IN. Isabella Chydenius ska bo, arbeta och sova på Creat Space i en vecka. – Jag är säker på att jag blir uttråkad. De bästa idéerna kommer då.
LOCK IN. Isabella Chydenius ska bo, arbeta och sova på Creat Space i en vecka. – Jag är säker på att jag blir uttråkad. De bästa idéerna kommer då.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland