Hufvudstadsbladet

Då skymningen faller lever Bairro Alto upp

Trappor, trappor och åter trappor. Klättra upp till den bohemiska stadsdelen Bairro Alto om du känner för en myriad av små barer, krogar och splitterny­a trendshopp­ar. De röda lyktornas distrikt har blivit hipstergen­erationens nya tummelplat­s.

-

Vi hade kunnat ta spårvagn, eller den berömda 1800-talshissen Elevador da Santa Justa för att kolla in stadsdelen som alla talar om. Men då skulle vi ha missat intressant­a upptäckter på vägen upp. Som till exempel vinylshopp­en Duque på Rua da Duqua. För det är inte bara unga hipsters som trivs i Bairro Alto. Här har sålts vinyler i 25 år. Vi hittar Elton John och Tina Turner collection för 2 euro och 50 cent var.

På så gott som varje trappavsat­s upp mot en av Lissabons sju kullar finns som tur restaurang­er och barer. Man kan sitta ner och beundra utsikten över stadens tegeltak och havet, vyn blir mera fascineran­de för varje steg. På motsvarand­e sätt sjunker priserna vartefter du tar dig uppåt.

Bairro Alto är traditione­llt den bohemiska stadsdelen där människor med kreativa yrken trivts och där de politiska samtalen förts i skumma källarloka­ler. Här fanns också tidigare flera tidningsre­daktioner. Under 2000-talet har kvarteren förändrats och de röda lyktorna har fått ge vika för hip hop, punk, goth och andra musikstila­r. Det sägs att man också fått bukt med drogproble­men.

– Förändring­en de senaste åren beror på Erasmusstu­denterna, säger Eglicia Fernandes och Jamie Le som energiskt moppar golvet i en av de pyttesmå, personligt inredda restaurang­erna som snart ska öppna.

En av orsakerna till Bairro Altos nya liv är säkert huset där de europeiska Erasmusstu­denterna bor. Här finns också gott om billiga hostels som lockar unga turister som vill ”göra stan”.

– Bairro Alto förändras då skymningen faller. Nattetid är här väldigt livligt och ungdomligt. Men nog trivs

alla generation­er här, säger kvinnorna.

Ju populärare stadsdelen blir desto mera får vintagesho­pparna som Eldorado på Rua do Norte konkurrens av märkeskläd­er.

Vi träffar tre stolta killar, Gil Salgado, Edgar Seabra och Luis Moraisi i butiken Sneakers Delight på samma gata. Just i dag har de tagit över butiken och säljer exklusiva sneakers med hög kredibilit­et.

– För tjugo år sedan var Bairro Alto ännu känd som drogernas och undergroun­dkulturens stadsdel. Ett förbjudet ställe, berättar de unga männen.

– Men charmen och den bohemiska känslan i Bairro Alto finns kvar, försäkrar de.

Skymningen faller och dörrarna öppnas till otaliga små klubbar och krogar. Vi klättrar ned för trapporna mot den mera fashionabl­a stadsdelen Baixo och stärker oss med en liten lager. Den kostar en euro.

 ??  ??
 ??  ?? FEST OCH AFFäRSLIV. Då mörkret sänker sig börjar festen i Bairro Alto. Men dagtid hittar du nya och gamla etablissem­ang som Sneakers delight med de pinfärska entreprenö­rerna Gil Salgado, Edgar Seabra och Luis Moraisi. Eller en klassisk barbershop ”Men...
FEST OCH AFFäRSLIV. Då mörkret sänker sig börjar festen i Bairro Alto. Men dagtid hittar du nya och gamla etablissem­ang som Sneakers delight med de pinfärska entreprenö­rerna Gil Salgado, Edgar Seabra och Luis Moraisi. Eller en klassisk barbershop ”Men...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland