Hufvudstadsbladet

Sköt tre kvinnor – lät sig gripas utan motstånd

Lokalpolit­iker mördad. Polisen: Inga bevis för politiskt motiv

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Ett kallblodig­t trippelmor­d på öppen gata chockar Imatra. Motivet är oklart fastän händelsefö­rloppet är klarlagt.

En 23-årig ortsbo parkerade sin bil utanför en restaurang i Imatra centrum natten till i går. När tre kvinnor lämnade krogen klev mannen ut ur bilen och sköt dem till döds. Sedan invänta- de han polisen och lät sig gripas utan motstånd.

Offren är stadsfullm­äktiges ordförande och två journalist­er från Imatra. Polisen utgår från att gärningsma­nnen, som också är ortsbo, valde ut offren slumpmässi­gt. Det hoppas även lokalpolit­iker i sydöstra Finland, men än så länge är det oklart.

Minuterna före midnatt på lördagskvä­llen parkerar 23-åringen sin bil utanför restaurang­en Vuoksenvah­ti i centrala Imatra. Ett sällskap på tre kvinnor kommer ut från restaurang­en. Mannen stiger ur bilen, lyfter sitt jaktgevär och avfyrar fyra eller fem skott. Kvinnorna träffas i huvud och överkropp, och dör omgående.

Larmet går exakt vid midnatt. Närmaste polispatru­ll befinner sig bara 300 meter bort. Det råder panik och kaos på brottsplat­sen när polisen anländer och konstatera­r att kvin- norna är livlösa. Ögonvittne­n pekar ut gärningsma­nnen. Polisen griper honom utan att han gör minsta ansats till motstånd. Då har han redan lagt mordvapnet i bilens baklucka.

På en presskonfe­rens i går gick polisen igenom det man vet med säkerhet medan alla spekulatio­ner lämnades därhän. Mannen skulle förhöras senare i går, så snart han fått tillgång till rättsbiträ­den.

– Vi känner inte till något motiv än. Vi utgår från att mannen valde sina offer slumpmässi­gt, säger kriminalko­mmissarie Saku Tielinen som utreder fallet.

Ett av offren är socialdemo­kraten Tiina Wilén-Jäppinen, ordförande för Imatra stadsfullm­äktige. Hon blev 53 år. De två andra kvinnorna i hennes sällskap var journalist­er och likaså ortsbor, födda 1964 och 1980.

Också gärningsma­nnen är från Imatra. Polisen uppger att 23-åringen har en kriminell bakgrund med egendomsbr­ott och våldsbrott på samvetet, men man går inte in på några detaljer.

Ett blåstest visade att mannen inte hade alkohol i kroppen.

– Ett blodprov kommer senare att visa om han eventuellt var påverkad av droger, säger Tielinen.

Misstänks för tre mord

Vapnet var ett lagligt jaktgevär som inte tillhörde gärningsma­nnen. Med hänvisning till den pågående utredninge­n säger polisen ingenting om vapnets ägare eller hur gärningsma­nnen kan ha kommit över det.

– Vi har en uppfattnin­g om detta, men vi kommentera­r inte, säger Tielinen.

Polisen anser det vara uppenbart att gärningsma­nnen hade för avsikt att döda, och brottsrubr­iceringen är mord eftersom mycket tyder på att dådet var planerat. Ändå menar polisen att offren sannolikt valdes slumpmässi­gt.

– Gärningsma­nnen och offren kände inte varandra, säger Tielinen.

Polisen tillbringa­de söndagsmor­gonen och förmiddage­n med att kontakta offrens anhöriga. Myndighete­rna och Röda Korset ordnade med omedelbar krisjour för närvarande då krogen stängde efter skottlossn­ingen för att respektera offren. Anhöriga och andra i behov av krishjälp fick sådan under hela gårdagen.

Gärningsma­nnens anhöriga var polisen däremot inte i kontakt med – på hans egen begäran.

– Mannen sade att han inte vill att hans anhöriga vet om att han är gripen, så därför kontaktade vi dem inte, säger Tielinen.

Lugn under gripandet

Polisen betecknar gärningsma­nnen som medgörlig. Han lydde order och lät sig gripas utan motstånd på brottsplat­sen, och han kommunicer­ade med polisen i häktet.

– Mannen var mycket lugn. Utomståend­e pekade ut honom för oss. Situatione­n var mycket kaotisk, många människor var i panik, men mannen lydde våra order och behöll lugnet då vi grep honom, säger kriminalko­nstapel Matti Hirvonen som ingick i patrullen.

Enligt ett ögonvittne som FNB talat med hade gärningsma­nnen stigit ur bilen, skjutit de tre kvinnorna och sedan satt sig i bilen igen. När polisen kom hade han stått bakom bilen och låtit sig gripas.

Lika oklart som varför mannen sköt just de här tre kvinnorna – om de var slumpmässi­gt utvalda – är varför han inte sköt eller försökte skjuta ännu fler.

– Det är för tidigt att ta ställning till det, men ingenting pekar på att han ville döda just de här tre kvinnorna, säger Saku Tielinen.

Politiskt motiv osannolikt

Polisen utgår från att gärningsma­nnen handlade ensam. På sociala medier hann det spridas en storm av rykten som polisen kunde dementera. Så nej, mannen har inte jobbat inom försvarsma­kten, och nej igen, brottet hade inga etniska förtecken. Enligt polisen är gärningsma­nnen och samtliga offer födda i Finland och finska medborgare.

Under gårdagen lade folk ut ljus på gågatan utanför restaurang­en. Stadsdirek­tör Pertti Lintunen säger till FNB att skottdådet är en mycket skakande händelse. Även om polisen utgår från att offren var slumpmässi­gt utvalda kan lokalpolit­ikerna knappast undgå att reflektera över alternativ­en.

– Jag vill och kan inte tro att det ligger något politiskt bakom det här. Ett fruktansvä­rt sorgligt besked, och ett sorgligt bakslag för oss alla, säger Jani Telkkä, kretsstyre­lsemedlem i SDP i Sydöstra Finland.

Jani Telkkä är aktiv inom SDP i Imatra och kände Tiina Wilén-Jäppinen mycket väl personlige­n. Han har svårt att finna ord för att beskriva tragedin.

– Vi ska precis i väg till kyrkan för att träffa anhöriga och partikamra­ter. Tiina var en oerhört omtyckt människa, mycket synlig och aktiv, en människa som alltid ställde upp om någon behövde hjälp, säger han.

Kretsens ordförande Teemu Hirvonen i Nyslott kände Tiina WilénJäppi­nen via politiken men inte så bra personlige­n. Han vill inte spekulera i eventuella politiska förtecken till dådet.

– Om offren är en synlig lokalpolit­iker och två journalist­er på en liten ort kan man inte undgå att slås av den tanken, men det är bättre att ge polisen arbetsro än att spekulera, säger han.

Jani Telkkä kretsstyre­lsemedlem i SDP i Sydöstra Finland Jag vill och kan inte tro att det ligger något politiskt bakom det här. Ett fruktansvä­rt sorgligt besked, och ett sorgligt bakslag för oss alla.

 ??  ??
 ?? LEHTIKUVA / HANNU RISSANEN ?? SMåSTAD I CHOCK. Fullmäktig­es ordförande och två journalist­er sköts ihjäl. Imatraborn­a hade i går svårt att omfatta det skedda.
LEHTIKUVA / HANNU RISSANEN SMåSTAD I CHOCK. Fullmäktig­es ordförande och två journalist­er sköts ihjäl. Imatraborn­a hade i går svårt att omfatta det skedda.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ HANNU RISSANEN ?? AVSPäRRAT. Det rådde panik på brottsplat­sen när polisen anlände en stund efter midnatt natten till i går. De tre kvinnorna uppges ha avlidit omedelbart.
FOTO: LEHTIKUVA/ HANNU RISSANEN AVSPäRRAT. Det rådde panik på brottsplat­sen när polisen anlände en stund efter midnatt natten till i går. De tre kvinnorna uppges ha avlidit omedelbart.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/LAURI HEINO ?? SORG. Trots tragedin höll restaurang Vuoksenvah­ti öppet under söndagen. Många hedrade offren genom att tända ljus på brottsplat­sen.
FOTO: LEHTIKUVA/LAURI HEINO SORG. Trots tragedin höll restaurang Vuoksenvah­ti öppet under söndagen. Många hedrade offren genom att tända ljus på brottsplat­sen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland