Hufvudstadsbladet

Svärsonen får nyckelroll

- TOBIAS öSTERBERG/TT

Jared Kushner är svärsonen som blev en av Donald Trumps närmaste anförvante­r. Lagen hindrar Trump från att låta familjemed­lemmar bli ministrar men det hindrar inte att Kushner får stor makt i den nya administra­tionen.

– De närmaste fyra, kommer Kushner att vara en stark röst, kanske den starkaste efter vicepresid­enten, tror mediemogul­en Rupert Murdoch och får medhåll av politikerv­eteranen Henry Kissinger.

Hans livshistor­ia innehåller händelser som hämtade ur tvserien Sopranos. Snart kan han få en nyckelroll i Donald Trumps styre. Jared Kushner är svärsonen som blev en av Trumps närmaste anförvante­r.

På bilder och i nyhetssänd­ningar syns Jared Kushner ofta i bakgrunden av Donald Trump, inte sällan tillsamman­s med hustrun, Donald Trumps dotter Ivanka. Hans betydelse för Trump är också stor, menar förre utrikesmin­istern Henry Kissinger i en intervju med Forbes.

– Varje president jag känt har haft en eller två personer som han intuitivt och strukturel­lt har förtroende för. Jag tror Jared är den personen (hos Trump), säger Kissinger.

Välartad, välklädd och välartikul­erad är Jared Kushner i övrigt sinnebilde­n av överklasse­n i New York, vilket också är precis vad han föddes in i. Precis som svärfar är hans pappa, Charles Kushner, en fastighets­mogul som byggt upp en förmögenhe­t.

Jared Kushner fick gå i de bästa skolorna och när betygen inte räckte till för att komma in på Harvard ska ett bidrag från pappa på 2,5 miljoner dollar hjälpt till, enligt kritikerna – något som Kushnerfam­iljen dementerat.

Som 23-åring fick han ta över pappans affärer när den senare dömdes till två års fängelse för bland annat olagliga donationer och skatteflyk­t i mars 2005. Historien tog dock inte slut där: Pappans egen syster deltog i polisutred­ningen och bidrog till att han kunde fällas. Som hämnd lejde Charles Kushner en prostituer­ad för att förföra sin svåger, vilket filmades på ett motellrum. Filmen skickade Charles sedan till sin syster.

Åklagaren i fallet var Chris Christie, numera New Jersey-guvernör som nyligen fick lämna ordförande­posten i Trumps övergångsg­rupp. I samband med detta pekades Kushner ut som den som tvingat bort Christie i en personlig vendetta.

”Billigt och kvickt”

I tidningar och sociala medier är Jared Kushner osynlig – han har ett Twitterkon­to med noll publicerin­gar. Det står i skarp kontrast till den sociala medier-strategi som bidrog till Trumps framgång. I en sällsynt i intervju i Forbes förklarar Kushner hur han skaffade sig kunskap om hur man blir framgångsr­ik i sociala medier genom att kontakta affärsbeka­nta i Silicon Valley.

– De är några av de bästa digitala marknadsfö­rarna i världen. Jag frågade hur de gör.

– Vi försökte sedan göra saker billigt och kvickt. I vilka delstater kan vi få bäst utdelning och hur får vi ut Trumps budskap för minsta möjliga kostnad, förklarar Kushner.

Trumps budskap spreds framför allt via Twitter och Facebook, i stället för på det traditione­lla sättet genom dyr tv-reklam. I stället skickades varje dag 100 000 riktade meddelande­n ut till potentiell­a väljare och inom loppet av fyra månader hade 250 miljoner dollar donerats till Trumps kampanj.

– Jared förstod världen online på ett sätt som traditione­lla mediemänni­skor inte gjort, säger Eric Schmidt, tidigare vd för Google i Forbes artikel.

Knappt en månad efter valsegern har de flesta tunga ministerpo­ster nu fyllts och frågan är vilken roll som väntar Kushner. En lag stiftad 1967 mot nepotism hindrar Trump som president från att låta familjemed­lemmar bli ministrar även om det uppgetts att de båda eventuellt skulle kunna försöka kringgå lagen.

Kushner själv har varit förtegen om sin framtid. Mediemogul­en Rupert Murdoch, en god vän till honom, är dock mera säker:

– Jag antar att han kommer att finnas i Vita huset genom presidents­kapet, säger han till Forbes. De närmaste fyra, eller åtta åren, kommer han vara en stark röst, kanske den starkaste efter vicepresid­enten.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/
AFP/MANDEL NGAN ?? JARED KUSHNER.
FOTO: LEHTIKUVA/ AFP/MANDEL NGAN JARED KUSHNER.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland