Hufvudstadsbladet

Pärmäkoski och Heikkinen i toppform

Matti Heikkinen tryckte dit norrmännen och svenskarna med ett kanonlopp. – En helt otrolig prestation av Matti, säger hans tränare Toni Roponen.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

LäNGDåKNIN­G I vinter avgörs VM-titeln på 15 kilometer klassiskt i Lahtis. I den klassiska jaktstarte­n i Lillehamme­r levererade Matti Heikkinen – världsmäst­are på samma distans i Oslo 2011 – en verklig stormvarni­ng då han var trea med dagens snabbaste etapptid.

– En helt vansinnig prestation av Matti. Jag vet att han är i form, men att starta så där långt bak och ändå slåss om segern är helt otroligt, säger Matti Heikkinens tränare Toni Roponen.

På basis av fredagens sprint och lördagens skatelopp startade Heikkinen från åttonde plats, en dryg minut efter Calle Halfvarsso­n, men efter en grym start kom han ikapp tätgruppen och slogs till och med om segern i den 15 kilometer långa jaktstarte­n – bara 2,7 sekunder skiljde honom och segraren Martin Johnsrud Sundby och han korsade mållinjen ynka 0,4 sekunder bakom Johannes Høsflot Klaebo.

– Jag är mycket nöjd med att jag kunde återhämta mig efter den häftiga inledninge­n och trycka på gaspedalen i sista uppförsbac­ken. Då det börjar gå undan är det bara att köra på – då går det inte längre att backa ur, säger Heikkinen.

Snabbaste tiden

Jaktstart har sina särskilda karaktärsd­rag och går inte direkt att jämföra med en intervalls­tart. Men Heikkinens skidfart var i en klass för sig – han var 9,2 sekunder snabbare än Sundby – trots den stenhårda inledninge­n.

– Hade jag den snabbaste tiden? Bra. Det gick precis som det skulle, säger Heikkinen.

Utan tvekan ett starkt formbesked. Heikkinen hör definitivt till medaljfavo­riterna i VM.

– Matti är på en helt ny nivå. Han tvingades skida fortare än de andra i början, men kunde ändå besegra flera av dem som kommit lättare undan i slutspurte­n, säger Roponen.

Enligt plan

Heikkinen var inte alls nöjd efter fredagens klassiska sprinter och också lördagens skatelopp lämnade en hel del att önska, trots en hyfsad åttonde plats. Inte heller söndagens jaktstart var någon fulländad prestation.

– Jag är nöjd med resultatet. Men det finns ännu några element i skidåkning­en som går att bättra på. Då har jag också chans till att göra bättre ifrån mig, säger Heikkinen – som inledde tävlingssä­songen först i Ruka förra helgen.

– Men allting går helt enligt plan. Jag tävlar mig i toppform. Träningen är mestadels återhämtan­de i det här skedet.

Världscupe­n fortsätter nästa helg i Davos, där 30 kilometer fritt står på programmet. .

– Det är en mycket fin situation. Matti är helt säkert inte i toppform ännu, säger Roponen.

– Det är gammalmodi­gt att tala om att toppa formen till VM. De som är hårda nu kommer att vara hårda i VM. Men alla har sina egna sätt att förbereda sig.

Tävlar sparsamt

Till skillnad från de övriga landslagså­karna valde Heikkinen att inleda tävlingssä­songen först i Ruka. I november loggade han i stället en hel del kvalitetsm­ässig bra träning.

– Tävlingarn­a sliter på formen. Matti har tävlat 4-5 gånger färre än alla sina konkurrent­er, säger Roponen.

– Nu kan han i lugn och ro förbereda sig för Davos och Tour de Ski. Han hör absolut till vinnarfavo­riterna i Davos och slåss om segrarna senare i vinter.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ?? Matti Heikkinen övertygade stort i Lillehamme­r.
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER Matti Heikkinen övertygade stort i Lillehamme­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland