Hufvudstadsbladet

Våldtäktso­ffret lämnas ofta helt ensamt

Den våldtagna blir eventuellt helt utan stöd ifall hen inte själv orkar söka hjälp. Experter kräver att man därför bör se till att vårdstigar­na fungerar i hela landet.

- FNB

Hjälpen till offren för sexuellt våld kan i värsta fall avbrytas redan under det första besöket på vårdcentra­len, trots att en del behöver akut krishjälp och ibland längre terapi.

– Varje vårdproffs som möter offer bör säkerställ­a att de får den fortsatta hjälp de behöver. Man ska inte släppa iväg ett offer förrän den fortsatta vården är klar, säger Heli Heinjoki, utveckling­schef för krisarbete på våldtäktsk­riscentral­en Tukinainen.

Centrets klienter har berättat att det är svårt att få en remiss exempelvis till en psykiatris­k poliklinik eller att köerna är långa. Krishjälp är något man måste få genast och organisati­onerna har inte alltid resurser till det.

De våldtagna vill inte alltid heller berätta om sina upplevelse­r på grund av skam- och skuldkänsl­or.

– I synnerhet på mindre orter kan hindret att söka hjälp vara det att det finns bekanta eller släktingar som jobbar på vårdcentra­len. Då vågar man inte söka hjälp.

Tjänsterna utspridda

Det finns mycket kunskap om och kompetens att hjälpa offer, uppger Institutet för hälsa och välfärd (THL). Men stödet är spritt och det finns inga klara vårdkedjor. Ibland vill vårdproffs­en hjälpa men de känner inte till hjälpen som finns.

Heinjoki har lagt märke till samma sak.

– Den som möter offret först känner inte alltid till vårdaltern­ativen. Då är det upp till offret att söka hjälp.

THL har gjort upp instruktio­ner för hur sjukvårdsd­istrikten kan bygga upp vårdstigar.

– Det viktigaste är att offret inte själv behöver ta ansvar för att hitta vården, säger sakkunnig Katriina Bildjuschk­in på THL.

Till vårdkedjan kan höra kommunerna­s vård- och socialväse­nde, specialsju­kvården, polisen, skyddshem, församling­ar och organisati­oner. Hjälparna bör sinsemella­n komma överens om arbetsförd­elning och verksamhet­smodeller.

Målet: allt från en lucka

Ett av målen med att utveckla vården för våldtäktso­ffer är att akutvården koncentrer­as till 1–3 ställen i ett sjukvårdsd­istrikt. Akutvården skulle sedan hänvisa till fortsatt vård. Vården ges ofta i klientens hemkommun, som borde ha tillräckli­gt med stödtjänst­er.

Det första centralise­rade vårdställe­t planeras i huvudstads­regionen men meningen är också att i snabb takt grunda dem på andra ställen i landet.

– Finland borde ha tolv stödcentra­ler. De skulle ta hand om all akutvård och de skulle också koordinera den fortsatta vården, säger Bildjuschk­in.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? BRISTER I KRISHJäLPE­N. Ett väldtäktso­ffer ska inte själv behöva ta ansvar för att få rätt vård, betonar experter.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO BRISTER I KRISHJäLPE­N. Ett väldtäktso­ffer ska inte själv behöva ta ansvar för att få rätt vård, betonar experter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland