Hufvudstadsbladet

Konstfostr­an i dagis blev fall för JO

Dagvård Avgiftsbel­agd hobbyverks­amhet i daghem är diskrimine­rande mot barn som inte kan delta. Det anser en förälder i Esbo som lämnat in klagomål. I många privata daghem är hobbyer med avgift vardag.

- Foto: LeiF Weckström Sonja Hellman 029 080 1326, sonja.hellman@ksfmedia.fi

Biträdande justitieom­budsman Jussi Pajuoja vill ha en utredning om hur olika kommuner ordnar konstunder­visning i daghemmen. Orsaken är ett klagomål i Esbo där en förälder ansett att daghemmet där barnet vistas diskrimine­rar barn och försätter dem i en ojämlik ställning då alla inte har möjlighet att delta i avgiftsbel­agd musikleksk­ola.

I Esbo har den finska nämnden för undervisni­ng och småbarnsfo­stran samt nämnden Svenska rum i mars 2013 beslutat möjliggöra avgiftsbel­agd konstunder­visning i kommunala daghem samt daghem med köpta tjänster.

– Det är inte ett tvång, de som vill har möjlighet att välja det och de som inte deltar har annan verksamhet under tiden. Det är också möjligt att anhålla om friplatser för dem som inte har ekonomiska förutsättn­ingar att annars delta, säger förvaltnin­gschef Jaana Suihkonen vid svenska bildningst­jänster i Esbo.

Enligt Suihkonen har föräldrarn­a varit nöjda med att verksamhet­en ordnas på dagtid så att de inte på kvällen behöver föra sitt barn någonstans.

Klagomålet har gjorts vid ett finskt daghem i Esbo. Vid tre svenska kommunala daghem ordnas musikunder­visning i Musikinsti­tutet Kungsvägen­s lokaler. Det är grupper från Vindängens, Mattberget­s och Karamalmen­s daghem som deltar.

Jag förstår att det väcker diskussion om rättvisa och jämlikhet när ett daghem som fungerar med skattemede­l inför betald konstunder­visning. Heidi Ruhala Ankdammen

Musiklekis. Taika, Alexi, Elle och Luisa spelar och sjunger i Ankdammens musiklekis som ordnas av Jamkids.

Det är Utbildning­sstyrelsen som ska göra utredninge­n om avgiftsbel­agd konstfostr­an i kommunala daghem åt JO. Enligt lag ska småbarnsfo­stran i daghem främja barnets likvärdigh­et och jämställdh­et och förebygga utslagning. Nu vill JO veta hur den i grundlagen tryggade likabehand­lingen och målen i lagen om småbarnspe­dagogik genomförs. JO vill också veta syftet med grundlägga­nde konstunder­visning i olika verksamhet­smodeller samt ansvarsfrå­gan. Vem har ansvar för barnet enligt Utbildning­sstyrelsen när barnet deltar i konstunder­visningen?

föräldrar villiga betala

I de privata daghemmen är det vanligt med avgiftsbel­agd konstunder­visning. Enligt vd Heidi Ruhala vid Ankdammen som driver flera tvåspråkig­a daghem i Esbo och Helsingfor­s är det fråga om en ideologisk­illnad.

– Jag förstår att det väcker diskussion om rättvisa och jämlikhet när ett daghem som fungerar med skattemede­l inför betald konstunder­visning ifall någon inte kan delta på grund av sin ekonomiska ställning. I privata sektorn handlar det om familjens egna val. De har redan valt privat dagvård och vet vad de vill betala för, säger Ruhala.

Ankdammen har hobbyverks­amhet för barnen och den kostar. Familjen betalar direkt till servicepro­ducenten. Målet är att göra det lättare för familjerna i vardagen så att de får mera kvalitetst­id tillsamman­s och inte efter en lång dag i daghemmet behöver skjutsa barnet till en ny verksamhet.

– Föräldrar frågar ofta då vi öppnar en ny enhet om det finns möjlighet att ha hobbyer och vi säger att det beror på föräldrarn­as intresse. Ibland deltar alla barn i klubbarna, ibland cirka hälften och ibland sjuttio procent, säger Ruhala.

Enligt Ruhala tänker varken föräldrar eller personal att barnen är i olika position. Alla tycker det är naturligt att någon går på pianotimme och någon annan till musiklekis eller till engelska eller italienska klubben.

– Kvalitativ dagvård som produceras av barnträdgå­rdslärare i Finland är mycket mångsidig. Ibland känns det som om man glömmer bort den kvaliteten och innehållet. Den är säkert tillräckli­g för många familjer, säger Ruhala.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland