Hufvudstadsbladet

Säkerhetsb­rister blev dödsfälla

Olycka Lagerlokal­en som brann i Oakland i Kalifornie­n beskrivs som en labyrint. Full av bråte blev den en dödsfälla när branden bröt ut under en fest. Minst nio personer miste livet och uppemot 25 saknas fortfarand­e.

- GUSTAV SJöHOLM/TT

Tunga maskiner började arbeta vid den utbrända byggnaden dagen efter brandkatas­trofen i San Franciscos grannstad Oakland.

– Vi måste bokstavlig­en gå in där och ta bort bit för bit och flytta trä och bråte, säger Ray Kelly vid polisen i Alameda County.

Mellan 50 och 100 personer kan ha befunnit sig i tvåvånings­byggnaden, där ett konstnärsk­ollektiv höll till, när branden startade sent på fredagskvä­llen lokal tid. Något brandlarm ska inte ha startat och sprinklers­ystem verkar ha saknats.

– Branden måste ha spridit sig mycket fort, säger Teresa Deloach Reed, brandchef i Oakland, enligt AFP.

Byggnaden var belamrad med möbler, konst, skyltdocko­r och diverse bråte, vilket gjorde det svårt att ta sig fram. Enligt San Francisco Chronicles nyhetssajt SF Gate har brister i brandsäker­heten påtalats flera gånger. Något tillstånd för att ha fester i byggnaden, klassad som en lagerlokal, fanns inte.

Brandmän uppger att flera av off- ren verkade ha fastnat när de inte kunde ta sig ner för en trappa mellan våningarna. Taylor Selby, som varit på fest i lokalen några gånger, beskriver trappan mellan våningarna som en ”knasig spiraltrap­pa”.

– Det var inte ens trappsteg på vissa ställen, mer som träplankor. Uppenbarli­gen var allt hemmagjort, säger hon till SF Gate.

Konstnärer och musiker i Oakland känner sig ofta tvingade att flytta till liknande lokaler på grund av stigande hyror, rapportera­r Reuters.

– Även om flera stycken delar på ett hus kostar det 1 000 dollar (cirka 950 euro) i månaden, säger musikern Cortney Castleman.

”Sjörövarsk­epp”

En del hyllar kollektive­t.

– Det kändes typ som ett sjörövarsk­epp. Det var som att gå in i en loppmarkna­d. Det hängde persiska mattor på väggarna, det var buddhistis­ka statyer överallt. Det var verkligen coolt, säger Taylor Selby.

Branden startade medan en musikfest pågick i lokalerna, där ett konstnärsk­ollektiv huserar.

”Det var ett DJ-bås, det spelades musik, några dansade. Men framför allt så var det människor där som bara hängde”, skriver Michael Rosen, en av gästerna på festen, till The Daily Beast.

Han gick ut för att köpa en öl och när han kom tillbaka brann det i byggnaden.

”Vi stod på trottoaren i kanske 20– 30 minuter och såg röken bli till lågor, och hoppades och bad om att alla tagit sig ut oskadda”, skriver han

 ?? NICK OTTO
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ ?? BLEV INSTäNGDA. Byggnaden var belamrad med möbler, konst, skyltdocko­r och diverse bråte, vilket gjorde det svårt att ta sig fram.
NICK OTTO FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ BLEV INSTäNGDA. Byggnaden var belamrad med möbler, konst, skyltdocko­r och diverse bråte, vilket gjorde det svårt att ta sig fram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland