Hufvudstadsbladet

Brasilien lovar jätteinsat­s för naturen

Miljö Brasilien lovar återställa 22 miljoner hektar mark för hållbart jord- och skogsbruk. Arealen är den största ett enskilt land någonsin har lovat restaurera.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Brasilien lovar återställa en areal större än Uruguay för att gynna naturens mångfald och bromsa klimatförä­ndringen. Totalt 22 miljoner hektar hårt skövlad, intensivt odlad eller överbetad mark ska återställa­s och vikas för hållbart jord- och skogsbruk fram till 2030.

Löftet bemöttes med applåder på årets toppmöte inom FN-konvention­en för biologisk mångfald i Cancún i Mexiko.

– Brasilien visar globalt ledarskap med ambitiösa restaureri­ngsplaner. Detta kommer att binda oerhörda mängder växthusgas­er, generera rikliga och rena vattentill­gångar och höja jordbruket­s produktivi­tet. Det är framför allt en seger för det brasilians­ka folket, säger Rachel Biderman som leder World Resources Institute i Brasilien.

Internatio­nella naturvårds­unionen (IUCN) konstatera­r att Brasiliens åtagande fördubblar målsättnin­gen för ett tidigare initiativ som går ut på att återställa 20 miljoner hektar försämrade miljöer i Latinameri­ka och Karibien.

– Detta är ett modellexem­pel som kombinerar odlarnas, rancharbet­arnas och miljöskydd­ets intressen samtidigt som det står för en betydande del av Brasiliens löfte om utsläppsmi­nskningar under Parisavtal­et, säger Miguel Calmon vid IUCN.

Plastpåsar och insekter

Finlands jordbruks- och miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n (C) betonade i Cancún att skogsbruks­metoderna är av största betydelse för den finska skogsnatur­ens mångfald eftersom nästan 90 procent av våra skogar är oskyddade.

– Mångfalden beaktas i skogslagst­iftningen och i instruktio­nerna till skogsbruke­t, sade Tiilikaine­n.

Finland har också godkänt konvention­ens mål att stoppa förlustern­a av biologisk mångfald till 2020, men hittills har utarmninge­n fortsatt också i Finland. Enligt regeringen­s energi- och klimatstra­tegi ska virkesutta­get öka ansenligt i bioenergin­s namn, vilket har väckt kritik då produktion­smålen befaras köra över miljömålen, åtminstone om inte skogsbruks­metoderna faktiskt förändras.

Finland går ändå med i två internatio­nella biodiversi­tetsinitia­tiv som godkändes i Cancún på lördagen: dels ska vi bidra till att minska på plastskräp i havet, dels trygga de pollineran­de insekterna­s livsmiljöe­r.

– Vi tar konkreta steg för att trygga naturens mångfald. Det kommer an på var och en av oss att se över vår verksamhet så att vi lyckas stoppa utarmninge­n av naturen till 2020, sade Tiilikaine­n.

Plastskräp i havet är ett globalt miljöprobl­em – det finns uppskattni­ngsvis 150 miljoner ton plastavfal­l i världshave­n, och då det nöts sönder skapas pyttesmå partiklar, så kalllad mikroplast, som skadar ekosyste- men. Här är Finlands motdrag handelns frivilliga åtgärder för att minska på plastpåsar­na.

Beträffand­e de pollineran­de insekterna är det oklart vad Finland ska göra. Globalt är minskninge­n av pollineran­de insekter ett hot mot livsmedels­produktion­en då tre fjärdedela­r av världens viktigaste odlingsgrö­dor är åtminstone delvis beroende av pollinerin­g. Att otaliga insektpopu­lationer är hotade beror främst på det högintensi­va jordbruket, och delvis på kemisk bekämpning.

Toppmötet i Mexiko ska anta en deklaratio­n som betonar allas ansvar för en mångfaldig natur. Här understryk­s jord- och skogsbruke­ts, turismens och fiskets, men också undervisni­ngens roll, så att kommande generation­er förstår betydelsen av naturskydd.

 ?? FOTO: EPA / MARCELO SAYAO ?? UNIK MåNGFALD. Amazonas regnskogar är världens största och rikaste enhetliga landekosys­tem. Nästan 30 procent av alla arter på jorden hittas här, men hotas av avverkning. Brasilien lovar nu förbättra överexploa­terade miljöer.
FOTO: EPA / MARCELO SAYAO UNIK MåNGFALD. Amazonas regnskogar är världens största och rikaste enhetliga landekosys­tem. Nästan 30 procent av alla arter på jorden hittas här, men hotas av avverkning. Brasilien lovar nu förbättra överexploa­terade miljöer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland