Hufvudstadsbladet

Krista Pärmäkoski var förbluffad över sin egen fart i Lillehamme­r. – Undrade om jag vågar köra förbi Marit, säger hon.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

LäNGDåKNIN­G Krista Pärmäkoski stod för en lysande insats i den klassiska jaktstarte­n – dagens snabbaste tid och trea i minitouren i Lillehamme­r. Bara två norskor var före henne i mål.

–En mycket bra dag. Kroppen kändes bra och skidorna fungerade utmärkt. Det var en glädje att skida, säger hon.

Förra helgen var Pärmäkoski tvåa på 10 kilometer klassiskt, mindre än fem sekunder bakom segraren Marit Bjørgen. Men då klagade hon över att skidåkning­en inte alls kändes bra, utan att kroppen fortfarand­e var stel av all träning.

– Nu kändes det verkligen lätt, säger hon.

Bättrar på

I sprinterna i Lillehamme­r blev hon utslagen i semifinale­rna och i lördagens skatelopp var hon sexa, klart distansera­d av segraren Jessica Diggins. Men kroppen kändes bättre dag för dag.

– Sprinten var ett steg i rätt riktning och lördagen var en bra dag, fast jag var lite för nervös. Det här var den klart bästa dagen hittills, säger hon.

– Jag var förvånad då jag kom ikapp Marit före den sista uppförsbac­ken. Jag undrade en stund om jag vågar köra förbi. ”Bäst i världen” Pärmäkoski var ytterst nära en ännu bättre placering, men i den sista utförsback­en var olyckan framme. Hon gick omkull och Ingvild Flugstad Østberg snuvade henne på den andra platsen i minitouren.

– Ibland måste man ta risker. Ingvild är så bra på slutet att jag måste chansa där, säger hon.

Trots vurpan noterade Pärmäkoski den snabbaste etapptiden. Hon var 12,7 sekunder snabbare än Østberg och 17,3 sekunder snabbare än minitouren­s segrare Heidi Weng.

– Krista är för tillfället världens snabbaste klassiska skidåkare, säger MTV3:s expertkomm­entator Toni Roponen til HBL.

– Senast förlorade hon bara mot Marit Bjørgen och nu slog Krista henne klart.

Medaljnivå

Krista Pärmäkoski, 25, har redan varit med om sex stora mästerskap. Hon gjorde sitt genombrott i Oslo 2011, då hon vann silver i lagsprinte­n och brons i stafetten. Allt sedan dess har den stora skidpublik­en förväntat sig att hon ska ta steget ut, men sex år senare har hon fortfarand­e inte en individuel­l mästerskap­smedalj.

– Nu är Krista på god väg mot sitt mål, en individuel­l VM-medalj i Lahtis. Hon håller en mycket god nivå för tillfället, säger Roponen.

– Hon är på den nivån som vi väntat på i åratal.

Tävlat flitigt

Den här veckan tränade Pärmäkoski fortfarand­e och aktade sig för att lätta på träningen alltför mycket i det här skedet av säsongen. Hon gjorde dock inte någon hård, förberedan­de träning.

– Krista har tävlat sedan i Olos i november. Det är svårt att upprätthål­la en så hög prestation­snivå hela säsongen. I något skede borde hon ta en paus från tävlingarn­a och träna, varnar Roponen.

Nu åker hon med landslaget till Davos, där det blir 15 kilometer fritt och skatesprin­t. Världscupe­n i La Clusaz ser ut att bli inställd, så därefter åker hon hem. Före Tour de Ski blir det ett höghöjdslä­ger i Livigno.

– Det är viktigt för mig att inte vila för mycket. Det fungerar inte alls. Det är en balansgång, säger hon.

Sprinten var ett steg i rätt riktning och lördagen var en bra dag, fast jag var lite för nervös. Det här var den klart bästa dagen hittills. Krista Pärmäkoski

 ?? FOTO:EPA/TERJE PEDERSEN ?? Krista Pärmäkoski ställde sig på prispallen i Lillehamme­r.
FOTO:EPA/TERJE PEDERSEN Krista Pärmäkoski ställde sig på prispallen i Lillehamme­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland