Hufvudstadsbladet

Åsidosätts språket igen för de unga som behöver korttidsvå­rd?

- MONICA BJÖRKELL-RUHL förälder och närstående­vårdare, Helsingfor­s

För en tid sedan fick familjerna, som berörs av korttidsvå­rd i Helsingfor­s, besked om att Helsingfor­s stad har inlett förhandlin­gar om upphandlin­g av korttidsvå­rdstjänste­r för 2017–2020. Upphandlin­gen kan leda till förändring­ar för korttidsvå­rdens klienter. De kan vara tvungna att flytta till en annan korttidsvå­rdplats än den nuvarande.

I princip ska väl den servicepro­ducent ”vinna” som har den bästa tjänsten till det bästa priset. Den nuvarande servicepro­ducenten, Folkhälsan, erbjuder bland annat kontinuite­t, trygghet, kunskaper i svenska och kompetens. För mig låter det nära på bäst. Hur ska det gå för denna lilla producent? Kan den priskonkur­rera med de stora? Å ena sidan tror jag att vi är ganska trygga då det inte finns konkurrens på samma sätt på svenska. Å andra sidan är jag rädd för att språket – än en gång – åsidosätts.

Finns det skäl att vara orolig? I dagens läge finns det skäl att vara orolig för det mesta. Fungerande service läggs ned och konkurrens­utsättning­en avgörs nästan enbart utifrån pris. Tävlande servicepro­ducenter påstår ofta under förhandlin­garna att de garanterar svensk service. Efter en tid är den svensksprå­kiga personalen sjuk eller på semester, eller har bytt jobb och servicespr­åket är plötsligt finska.

Det är otänkbart att flytta på våra barn som har vant sig vid den nuvarande platsen. Barn och unga med utveckling­sstörning och autism är känsliga för förändring­ar. Nya rutiner kan förvärra oron och förvirring­en. Det går långsamt och det är svårt att vänja sig vid nya saker. Många av dem behöver hjälp under dygnets alla timmar. Många kan inte tala eller har svårighete­r med kommunikat­ion vilket betyder att det tar lång tid att skapa förtroende. De kan inte själva klaga över bristerna i vården. Föräldrarn­a märker och reagerar då saker inte är som de ska vara. Det skapar ångest, gråt och aggression.

En flytt skulle dessutom skilja barnen åt från sina vänner, som de blivit bekanta och trygga med på vårdplatse­n. Sociala band är svåra att knyta för många personer med utveckling­sstörning och autism.

Många föräldrar är oroliga och ångestfyll­da. Vår oro för våra barns välmående är, under normala förhålland­en, redan

Tävlande servicepro­ducenter påstår ofta under förhandlin­garna att de garanterar svensk service. Efter en tid är den svensksprå­kiga personalen sjuk eller på semester, eller har bytt jobb och servicespr­åket är plötsligt finska.

enorm. Vi kämpar för att deras tillvaro ska kännas trygg. Vi kämpar också med vår egen trygghetsk­änsla. Att våga släppa taget om våra barn, trots behov av vila och återhämtni­ng, är ett stort steg för många föräldrar. Kan personalen sköta mitt barn? Hur klarar sig barnet utan mamma och pappa? Då känns ett besked om risk för förändring som om vår trygghet och tillvaro vore i rejäl gungning. Vi börjar alla må dåligt.

Temat är aktuellt. Ett förslag till ny upphandlin­gslag behandlas i riksdagen under hösten. Flera handikappo­rganisatio­ner har krävt att nödvändiga vardagstjä­nster för personer med funktionsn­edsättning inte omfattas av upphandlin­g. Beslutet torde dock inte hinna med till den aktuella upphandlin­gen i Helsingfor­s.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland