Hufvudstadsbladet

Män vaktar nakna kvinnor

- KAYA PAKASLAHTI, ELVIRA EILITTÄ, VILMA VIRTANEN, VANESSA FORSTÉN, TONI NIEMINEN Helsingfor­s

På Georgsgata­ns simhall badar kvinnor och män under olika turer på grund av möjlighete­n till nakenbad. Allt oftare förekommer det att en manlig badvakt vaktar kvinnornas badtur. Om det finns en manlig badvakt, eller att vi ändå ska ha badkläder på oss, känns könssegreg­eringen obefogad.

Till skillnad från stadens andra simhallar har Georgsgata­ns simhall varit en plats där vi kvinnor kunnat njuta av att bada utan att mötas av manliga blickar. Den lugna stämningen hos badgästern­a störs i att plötsligt stå naken framför en okänd man. Många drar på sig baddräkt om de har en sådan med sig.

För kvinnor som väljer att använda slöja är det också

problemati­skt att inte veta på förhand om det är en man som vaktar badturen.

Badvakten sitter oftast bakom en glasruta som ligger belägen ovanför bassängen. Han sitter fullt påklädd och blickar ut över de nakna kvinnorna. Ibland rör han sig i lokalen, kommer fram till bassängens kant och ber någon sätta upp håret med ett gummiband han har med sig. Han kommer till och med in i duschrumme­t.

Varför använder sig då inte Georgsgata­n av kvinnliga badvakter under kvinnornas badtur? Det här är något vi frågat personalen om flera gånger – och vi har fått många förvirrand­e svar. Det första svar vi fått är att badvaktens kön inte spelar någon roll, att han bara är där för att göra sitt jobb. Enligt personalen kan damerna fråga i kassan innan de går in om det är en man eller kvinna

på jobbet den dagen, och om det stör kan man dra på sig en baddräkt. Ett annat svar som vi fått är att badgästern­a inte respektera­de kvinnan som jobbade där innan och att det behövdes en man för att ”återställa lugnet”.

”Återställa lugnet”. Smaka på den meningen. Är det en simhall eller ett kvinnofäng­else de talar om? Menar de verkligen att kvinnliga badvakter inte kan hantera de kvinnor som badar på Georgsgata­n?

Vi vill ha en kvinnlig badvakt så att vi kvinnor också kan slappna av och njuta av badhuset även utan baddräkt. Det känns inte okej att lösningen på badarnas obekvämhet ska lösas genom att de ska klä på sig. Problemet kommer inte från kvinnornas osäkerhet, det är inte vårt fel att vi är obekväma med en manlig blick när vi är nakna. Tvärtom är det ett samhällspr­oblem att vi hela livet har sexualiser­ats och fått vårt utseende evaluerat genom den manliga blicken. Så länge det råder social ojämlikhet mellan kvinnor och män kan vi inte vara bekväma när vi badar nakna framför en okänd man.

Vi hoppas att Georgsgata­ns simhall kunde vara ett tryggare rum där vi inte upplever att våra nakna kroppar sexualiser­as.

Inga fler sexistiska undanflykt­er när lösningen är så himla enkel: anställ en kvinnlig badvakt då det är kvinnornas badtur så vi alla kan få njuta av Georgsgata­ns simhall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland