Hufvudstadsbladet

En härligt ondskefull Rickard III

Tanken går osökt till en viss nyvald president. Rickard III är lika aktuell i dag som när den skrevs 1592.

- MARTIN WELANDER kultur@ksfmedia.fi

●●Rikhard III

Text: William Shakespear­e. Översättni­ng: Matti Rossi. Regi: Jussi Nikkilä. Dramaturgi: Anna Viitala. Scenografi: Katri Rentto. Musik: Mila Laine. Dräkter: Saija Siekkinen. Ljus: Pietu Pietiäinen. Koreografi: Maria Hostikka. Mask: Petra Kuntsi. På scenen: Milka Ahlroth, Heikki Pitkänen, Antti Pääkkönen, Kristo Salminen, Juha Varis, Nuua Kosminen/Helmi Oja och Aamu Milonoff/Isabella Ruotimo. Premiär 30.11 på Nationalte­aterns Willensaun­a-scen.

Det är mörkt på Nationalte­aterns Willensaun­a-scen. Levande ljus flämtar och ur skuggorna bakom de tunga sammetsgar­dinerna framträder Kristo Salminens Rickard.

Och han trollbinde­r oss från första stund, från de första orden i den ikoniska öppningsmo­nologen, i vilken Shakespear­e mästerligt gör publiken till medbrottsl­ingar i sin antihjälte­s grymma värv.

Rickard III är en drömroll för en viss typ av skådespela­re. Inte många kan göra rollen, men för de utvalda har rollen ofta blivit ett adelsmärke.

Salminen har det som krävs för att inte krossas under tyrannens tunga mantel. Han gör Rickard till sin egen. Han frossar i hans svaghet, i hans småaktighe­t och barnsliga grymhet. Hans Rickard är ett missfoster, ett väsande, flåsande, snörvlande monster. Och just därför kan vi relatera till honom. Hans ömkliga litenhet gör honom mänsklig, slätar över hans grymma dåd och får oss att på något plan förstå honom.

Det är en förrädisk känsla, och i den ligger dramats storhet. Också den mest utstuderad­e ondska kan av en skicklig skådespela­re säljas till publiken med känsloargu­ment.

Som en analogi för detta framställe­r Shakespear­e dramats Rickard som en skådespela­re som utnyttjar alla tänkbara knep för att dupera sin omgivning. Och kommer undan med det. Tanken går osökt till en viss nyvald president. Rickard III är lika aktuell i dag som när den skrevs 1592.

Skev könsfördel­ning

Rikhard III är Jussi Nikkiläs regidebut på Nationalte­atern, och han väljer att göra en nästan överraskan­de traditione­ll version av klassikern. Det är tidsenliga kostymer (skickligt utförda av Saija Siekkinen), klingande svärd och musik på luta och cello. Mila Laine har komponerat musiken och uppför den själv på scenen. Detta fungerar utmärkt, och musiken blir en välintegre­rad del av föreställn­ingen. Den binder också ihop helheten, inte minst på de ställen där dramaturge­n Anna Viitala förkortat och förenklat.

Det har hon gjort väldigt bra, utan att något väsentligt går förlorat. Bara mot slutet går det kanske onödigt fort. Men det man vinner är ett drama som är mycket lätt att följa, i Matti Rossis mustiga och njutbara finska språkdräkt.

Nikkiläs regi är också smidig, och han ska ha en eloge för att inte försöka uppfinna hjulet på nytt. Att göra Rickard III med fem skådespela­re (samt två ungdomar) är ingen enkel match, men mestadels fungerar det utmärkt. Lite märkligt är det att fyra av de fem vuxna skådespela­rna är män, vilket leder till en del onödig buskishumo­r (nej, män i klänning är inte per definition roligt). Visserlige­n får Milka Ahlroth (som för övrigt är lysande) också spela man, men en jämnare könsbalans i besättning­en hade varit att föredra. Heikki Pitkänen, Juha Varis och Antti Pääkkönen gör för övrigt mestadels ypperliga insatser i sina många små roller, varav de flesta går ett blodigt öde till mötes strax utanför scenen.

Den korta andra akten får en helt annan visuell framtoning än den första, helt i analogi med den förändring Rickard genomgår. Hans demoner hinner nu upp honom, och det är främst Pietu Pietiäinen­s ljussättni­ng och Katri Renttos scenografi som får symboliser­a denna förändring.

Kristo Salminen är stark fram till det oundviklig­a slutet. Hans närmast sprudlande blodtörsti­ghet förbyts efter pausen i en ren och resignerad ondska. Visst lyckas han upprätthål­la sitt luftslott av lögner en stund ännu, men han vet att det bara är en tidsfråga. Tyrannens dagar är räknade.

 ??  ??
 ?? FOTO: TUOMO MANNINEN ?? ENSAMT På TOPPEN. Kristo Salminens Rickard III är ett tragikomis­kt monster, som njuter av vägen till toppen men inte finner någon ro när han väl blivit kung.
FOTO: TUOMO MANNINEN ENSAMT På TOPPEN. Kristo Salminens Rickard III är ett tragikomis­kt monster, som njuter av vägen till toppen men inte finner någon ro när han väl blivit kung.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland