Hufvudstadsbladet

Den kontantlös­a vardagen

- JULIA WIRAEUS Journalist och Indienkänn­are

● Jag äter frukost när min vän undrar om jag vet att alla indiska 500- och 1000-rupiesedla­r blivit ogiltiga. Jag förstår inte vad hon pratar om förrän hon förklarar att Indiens premiärmin­ister Narendra Modi kvällen innan förbjudit 86 procent av alla kontanter. Nyheten slog ner som en bomb i ett land där nästan hälften av de 1,3 miljarder invånarna saknar bankkonton. Därtill är den svarta ekonomin enorm och endast några procent av befolkning­en betalar inkomstska­tt.

Det irriterar såklart makthavarn­a som tidigare i år uppmanade indierna att deklarera svarta tillgångar under en tillfällig skatteamne­sti. Över 9 miljarder euro betalades in och nu är nästa steg att tvinga fram ännu fler dolda sedelhögar.

Mutor sker framför allt med kontanter, du kan liksom inte göra en banköverfö­ring till en korrupt tjänsteman som vill ha ”en gåva” innan personen gör sitt jobb. Svarta pengar flödar och hittills har de gått rakt in i en parallell ekonomi. Fastighete­r har alltid ett officiellt pris, där de svarta kontantern­a inte är inräknade, och ett verkligt pris där en svart summa är inkluderad. Kortbetaln­ing är särskilt ovanligt när det gäller exklusiva produkter, berättar en vän som säljer dyra pashminasj­alar från Kashmir. I hans omtvistade delstat lär svarta pengar också finansiera den politiska extremisme­n som vill ha självständ­ighet från Indien.

● Skälen till Modis drastiska drag är många, precis som följderna. De flesta, inklusive jag själv, har fått köa i dagar för att få kontanter. Människor har dött då de nekats vård på sjukhus som inte vill ta emot gamla sedlar och fallit ihop av utmattning utanför bankkontor. På landsbygde­n lider miljontals människor som inte kan ta sig till en bank.

Nu undrar alla indier vad kaoset kommer att leda till.

Många menar att det är en manöver mot opposition­en, eftersom det snart är val i de stora delstatern­a Gujarat, Uttar Pradesh och Punjab. I valtider regnar det svarta pengar och risken för korruption och mutor är särskilt stor. Många politiker lär själva ha gömt undan stora summor, så regeringsp­artiet BJP har bett alla sina parlaments­ledamöter att redovisa sina banktransa­ktioner efter kontantsto­ppet. Troligen blir resultatet inte offentligt, då det redan finns nya system för att tvätta pengar, mot att mellanhand­en tar ut en rejäl avgift för besväret. Guldpriset har skjutit i höjden, då sedlars värde inte längre kan garanteras.

● Min frukthandl­are förklarade häromdagen att affärerna går dåligt, precis som för alla andra som inte har kortmaskin­er.

Det är svårt att hanka sig fram i en kontantlös vardag när det inte ens går att betala med kort för en tågbiljett på de statliga järnvägarn­a eller för att skicka ett paket på den statliga posten.

Några hoppas på att den digitala ekonomin som införs med våld ska göra det svårare att vara korrupt tjänsteman eller gömma undan pengar. Jag tvivlar. De riktigt stora tillgångar­na har investerat­s någon annanstans, i fastighete­r, i guld eller i skattepara­dis. Korruption­en har fått mer raffinerad­e former och de riktiga skattesmit­arna är betydligt svårare att komma åt än genom att införa ett tillfällig­t kontantsto­pp.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland