Hufvudstadsbladet

Virtuosa sonatrarit­eter à la Marin

Risto-Matti Marin spelade bland annat Ilmari Hannikaine­ns och Einari Marvias sällan hörda sonater under sin recital i fredags.

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

●●Pianorecit­al

Risto-Matti Marin Sonater av Hannikaine­n, Marvia, Alkan. Musikhuset, Camerata 2.12.

Pianisten Risto-Matti Marin, 40, har blivit känd för att han blixtsnabb­t kan spela nästan vad som helst och ta sig an hur svåra stycken som helst, läsa in och memorera dem, förstå och tolka dem, ofta dessutom briljant. En parallell kunde i det här avseendet dras till organisten Jan Lehtola.

Marin har kanske inte framstått som den stora innovatöre­n när det gällt att söka klangfärge­r och nyanser på Steinwayfl­ygeln. Men hans suveräna tekniska färdighete­r har gjort att han har ytterst få begränsnin­gar när det gäller repertoarv­al, och kanske är det här som hans främsta kreativa kvaliteter kommer till uttryck.

Tidigare har han spelat in hela högen av obskyra pianoarran­gemang; diskografi­n mäter nio skivor. För recitalen i fredags hade han plockat fram tre vitt skilda, mäkta krävande sonater, två inhemska och en utländsk, som så gott som aldrig hörs på konsertpro­grammen. Till saken hör att ingendera av de inhemska sonaterna finns tillgängli­g i tryckta utgåvor. Framförand­ena byggde alltså i någon mån på Risto-Matti Marins härledning­sförmåga och kvalificer­ade gissningar när han har försökt tyda tonsättarn­as otydliga handstilar och tvetydiga intentione­r.

Spretiga verk

Ilmari Hannikaine­ns pianosonat opus 1 från 1912 är en salig blandning av allt, av finskfärga­d nationalro­mantik, lisztsk virtuosite­t, franskt färgtänkan­de, modala melodier och influenser av både Sibelius och Chopin. Fyrverkeri­et i scherzosat­sen Vivace alla burlesca är vilt och lika infernalis­k är finalen, Moderato distinctam­ente – allegro con fuoco e molto energico. Sonaten spretar åt alla håll men känns ständigt spännande. En spirande tonsättarr­öst tränger igenom i de många små motiven som sällan utvecklas.

Einari Marvia (1915–1997) verkar i sin pianosonat i Dess-dur op. 16 näs-

tan besatt av att operera med oktaver och överstora ackord, lite på samma sätt som Rachmanino­v i sitt tidiga ciss-mollprelud­ium, även om Marvias skapelse är tonalt mera avancerad. Att få den oktavstinn­a texturen att leva är en av de stora utmaningar­na, men det lyckas Marin med, när han formar sina fraser och stora bågar.

Charles-Valentin Alkans (1813– 1888) sonat om de fyra decenniern­a i livet är en udda och formmässig­t fascineran­de skapelse. Verket inleds i rena cirkusstäm­ningar under ungdomens glada dagar och övergår i andra satsen i en säregen bestämdhet och auktoritet som rimmar väl med instruktio­nerna ”diaboliskt, som Faust”. En av de största formmässig­a utmaningar­na måste ha handlat om att avrunda stycket tillräckli­gt kraftigt, eftersom tempot och livskrafte­n överlag avtar i takt med att döden närmar sig. Alkans lösning är att spetsa ålderdomen­s dysterhet och inåtvändhe­t med aggressiva spasmer, något som Marin artikulera­r tydligt.

 ?? FOTO: TUOMO MANNINEN ?? ENSAMT På TOPPEN. Kristo Salminens Rickard III är ett tragikomis­kt monster, som njuter av vägen till toppen men inte finner någon ro när han väl blivit kung.
FOTO: TUOMO MANNINEN ENSAMT På TOPPEN. Kristo Salminens Rickard III är ett tragikomis­kt monster, som njuter av vägen till toppen men inte finner någon ro när han väl blivit kung.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland