Hufvudstadsbladet

En andra chans trots livstidsst­raff

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ 2005 skrev tidningarn­a om ett mord som den då 21-årige Henkka under amfetaminp­åverkan begick på 19-åriga Mari i Helsingfor­s. Dådet bedömdes vara så rått att Henkka dömdes till livstids fängelse. Nu tolv år senare har Karoliina Gröndahl gjort dokumentär­en Elinkautin­en där hon följer den drygt trettioåri­ge Henkka under ett och ett halvt års tid.

I dokumentär­en sitter Henkka på en så kallad öppen anstalt, vilket innebär att han tillåts studera och arbeta ute i samhället. Henkka hoppas också på benådning av presidente­n, och avslås den kommer han antagligen att på grund av skötsamhet att i alla fall bli frisläppt om några år. Han vill leva ett normalt liv, med familj och arbete, och av dokumentär­en att döma verkar han vara en bra bit på väg att få ordning på sitt liv. Detta trots att han har ett tungt socialt arv som inte gett honom den bästa starten i livet. Han är rom och omhänderto­gs av samhället redan som baby, och bollades sedan runt under hela uppväxten mellan olika fosterhem och institutio­ner. Nu vill han hjälpa ungdomar som riskerar att hamna i samma situation, och han besöker skolor för att berätta om sina erfarenhet­er.

För den rapintress­erade är Henkka kanske även känd som rapparen Elinkautin­en, även kallad Sonny Black, som i början uppträdde med mask, men som beslöt sig för att börja visa sitt ansikte. Han grundade rapgruppen D.S.G. som bestod av män som antingen suttit eller satt i fängelse, bland dem hans egen lillebror Janne. Dokumentär­en är med när Elinkautin­en och gruppen medverkar i Yles morgon-tv och i Yles diskussion­skväll om brott.

Det här är en dokumentär som låter tittaren själv dra sina slutsatser. Den följer sin huvudperso­n okommenter­at när han umgås och uppträder med D.S.G, studerar på Diakonissa­nstalten och är tillsamman­s med sin flickvän. Det är främst Henkka själv som kommer till tals, och dokumentär­en går inte djupare in på brottet och hans tankar kring det. Yle TV1 21.30, repris lördag 12.35

 ?? FOTO: YLE ?? RAPPAR. Bröderna Janne och Henry Nyman är med i gangsterra­pgruppen D.S.G.
FOTO: YLE RAPPAR. Bröderna Janne och Henry Nyman är med i gangsterra­pgruppen D.S.G.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland