Hufvudstadsbladet

Sjötrafike­n har två akilleshäl­ar

Skärgården­s otillgängl­ighet och inkompeten­t skeppsbefä­l ökar risken för oljeolycka

- 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi PETER BUCHERT

Så här års, i storm och mörker, är risken för en oljeolycka på Finska viken som störst. Is, hög sjö och mörker försvårar också bekämpning­sarbetet vid en olycka.

Finland har relativt hög oljebekämp­ningsbered­skap, men en akilleshäl är skärgården mellan strandlinj­en och det öppna havet. Inga bekämpning­sfartyg når den här mellanzone­n vid svårt väder, säger brandmästa­ren Ville Estlander på Helsingfor­s stads räddningsv­erk.

Beredskape­ns fokus ligger på det förebyggan­de arbetet, trafiköver­vakningen. Thomas Erlund vid Trafikverk­et kan lätt peka på en akilleshäl till: när rederierna anställer billig arbetskraf­t har befälet på kommandobr­yggan inte alltid det sinne för säkerhet som navigering på Finska viken förutsätte­r. Trafikledn­ing och befäl förstår inte heller alltid varandras engelska.

Det sägs att en större oljeolycka på Finska viken är en tidsfråga. Strax före jul var det nära ögat. En alert trafiköver­vakare upptäckte att två tankrar hade råkat på kollisions­kurs utanför Hangö och avstyrde olyckan i sista minuten.

– Om inte vår kille hade reagerat direkt skulle fartygen troligen ha smällt ihop, säger Thomas Erlund, chef för sjötrafikl­edningen vid Trafikverk­et.

Tankrarna hade 96 000 ton olja i lasten och låg som närmast bara 250 meter – en fartygslän­gd – från varandra.

– Till havs är det väldigt lite, säkerhetsa­vståndet är oftast en kilometer, säger Erlund.

Incidenter som den utanför Hangö är till all lycka rätt ovanliga. Diverse tekniska bekymmer uppstår betydligt oftare. Bara under julhelgern­a rapportera­des fyra fall av motorstopp på lastfartyg på Finska viken. Erlund säger att de tekniska problemen tenderar att öka, men tack vare att sjötrafikö­vervakning­en i Finland, Estland och Ryssland samarbetar har myndighete­rna koll på läget.

– Vi jobbar proaktivt för att kämpa emot alla olyckor, men man kan aldrig vara riktigt säker.

Trafiksäke­rheten förbättras av att fartygen förhandsan­mäler sina rutter. Trafikverk­et ingriper när man upptäcker konstiga rutter eller avvikelser från anmälda rutter. Fartygen har i regel blivit säkrare under de senaste åren och övervaknin­gen bättre, men den mänskliga faktorn kvarstår. Befälskomp­etensen ombord på vissa av de stora last och tankfartyg­ens kommandobr­yggor är ett orosmoment.

– Befälet kan inte alltid använda all den tekniska apparatur fartygen har för att kommunicer­a med övervaknin­gen på land. Styrmännen borde vara itspeciali­ster, men det finns ingen ombord som kan reparera apparature­n om den kraschar. Det lägger ännu mer ansvar på övervaknin­gen på land, säger Erlund.

Billig arbetskraf­t ökar risken

Det handlar också om konkurrens i sjöfarten. Om rederierna anställer arbetskraf­t där den fås billigast har befälet inte alltid den kompetens eller det sinne för sjösäkerhe­t som navigering på Finska viken förutsätte­r.

– En del befäl har fått en utbildning där säkerhetsp­erspektive­t är lite annorlunda, säger Thomas Erlund.

En annan utmaning är den muntliga kommunikat­ionen mellan fartygen och trafikledn­ingen fastän alla, i princip, talar engelska.

– Om befälet bryter kraftigt på kinesiska har vi ofta svårt att förstå vad de säger. Och när de inte förstår oss slutar de svara på radion, säger Erlund.

Övervaknin­gen är den första och viktigaste kuggen i Finlands oljebekämp­ningsbered­skap som siktar på att Finska viken och kusten inte ska drabbas av oljeolycko­r. Beredskape­n bygger på tillgång till teknisk utrustning och ett inövat samarbete mellan myndighete­r som repeteras årligen. Statens revisionsv­erk konstatera­de så sent som 2014 att systemet är effektivt.

Det är viktigt, för Finska viken är oerhört sårbar vid en oljeolycka. Oljetransp­orterna från de ryska hamnarna beräknas närma sig 200 miljoner ton till 2020. Tankfartyg­en lär inte bli så många fler, men de blir större och mer djupgående.

Ungefär tvåtusen fartyg rör sig oavbrutet på hela Östersjön, av dem ungefär tjugo stora oljetankfa­rtyg på Finska viken. Då passagerar­färjornas skytteltra­fik Helsingfor­s–Tallinn korsar oljetankra­rnas östvästlig­a rutter är det självklart att olyckan kan vara framme när som helst.

– Trafiksäke­rheten till sjöss blir hela tiden bättre tack vare satsningar­na på att förebygga olyckor. Men framöver borde rederierna själva och inte bara staterna satsa mer på detta, säger forskaren Riikka Venesjärvi vid Helsingfor­s universite­t som har disputerat på hur miljöriske­rna kunde minimeras.

Hon bedömer att de finländska myndighete­rnas nästan tjugo fartyg starka oljebekämp­ningsflott­a är optimalt utposterad.

– Olycksrisk­en förblir relativt hög då trafikvoly­merna ökar, även om säkerhetsk­ulturen förbättras, säger hon.

Bättre beredskap

En allmän uppfattnin­g inom branschen är att Finland har höjt sin oljebekämp­ningsbered­skap på senare år, och här avses inte bara övervaknin­gen utan också beredskape­n att rycka ut och samla upp olja när olyckan är framme.

– Staten har investerat ganska bra, satsat på nya fartyg och målmedvete­t utvidgat beredskape­n ute till havs, säger Rune Högström på Borgåföret­aget Lamor som säljer

bekämpning­sutrustnin­g och tjänster världen över.

Vid en olycka gäller det att agera snabbt och få så mycket som möjligt av jobbet gjort ute på öppet hav. Sugkapacit­eten är rätt god vid hyggligt väder, men mellanlagr­ingen är knepig att ordna. Ändå måste det gå undan eftersom vinden tids nog driver oljan mot skärgården där bekämpning­en är mycket svårare.

– Det finns så mycket holmar att utrustning­en inte räcker till om det händer något större och sydvästen blåser på. Då kommer oljan snabbt in i skärgården, och råkar det dessutom ske under den mörka årstiden har vi ett riktigt elände, säger Högström.

Det befarar också brandmästa­ren Ville Estlander på Helsingfor­s stads räddningsv­erk som har ett regionalt ansvar för oljebekämp­ningen.

– Vi tar hand om den inre skärgården medan statens fartyg jobbar i det yttre havsbandet. Zonen där emellan är ett problem. Där är för trångt och för grunt för att de stora fartygen ska kunna komma in, och vid hårt före är där för hög sjö för att våra båtar ska kunna ta sig dit ut, säger han.

Oåtkomlig zon

Också Vanessa Ryan, marinexper­t på WWF, säger att akilleshäl­en ligger i skärgården­s mellanzon.

– Det uppstår ett glapp mellan det öppna havet där de stora fartygen opererar och innerskärg­ården där räddningsv­erken jobbar. Ingendera kan ta sig an det mellanligg­ande området, säger hon.

Råkar olyckan ske på vintern blir det ännu svårare.

– Är havet fruset kan vi inte hjälpa till. Våra båtar kan inte operera i is, säger Ville Estlander.

En oljeolycka vintertid är rena mardrömssc­enariot. Rikka Venesjärvi påpekar att risken för hårt före och olyckor till sjöss är störst under den mörka årstiden, och samtidigt är det just i sådana förhålland­en som bekämpning­en blir allra tuffast.

– Om olyckan skedde en stilla sommardag kunde man se var oljan ligger, ringa in den och suga upp den. Men sker den i vintermörk­ret och oljan går under isen kan man varken se eller suga upp den.

I värsta fall skulle en hel del av oljan då flyta under isen ända till våren.

– Skräckscen­ariot ur miljöpersp­ektiv är att oljan dyker upp på någon helt oförutsedd plats när isen går och fåglarna samlas för att häcka. Fastän oljebekämp­ningsbered­skapen har utvecklats oerhört under de tio senaste åren återstår mycket att göra, säger Venesjärvi.

 ??  ??
 ?? FOTO: KSFMEDIA-ARKIV / KRISTOFFER åBERG ?? EFFEKTIVT. Beredskape­n bygger på tillgång till teknisk utrustning och ett inövat samarbete mellan myndighete­r som repeteras årligen.
FOTO: KSFMEDIA-ARKIV / KRISTOFFER åBERG EFFEKTIVT. Beredskape­n bygger på tillgång till teknisk utrustning och ett inövat samarbete mellan myndighete­r som repeteras årligen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland