Hufvudstadsbladet

Satsa på närodlat

- IDA SCHAUMAN förbundsor­dförande CHRISTOFFE­R INGO förbundsst­yrelsemedl­em Svensk Ungdom

LIVSMEDEL Under ledigheten är maten i fokus. Vi äter mycket mat och matens kvalitet och ursprung ses som viktigt. Det är bra, men det räcker inte. Vad vi äter, hur det är producerat och varifrån maten kommer är något som borde diskuteras året om. Särskilt inom den offentliga sektorn finns det behov att lägga ett större fokus på var och hur maten har producerat­s.

Den 29 september fattade regeringen ett efterlängt­at principbes­lut om den offentliga upphandlin­gen av livsmedels­och måltidstjä­nster. Genom det här beslutet gav regeringen kommunerna verktyg för att säkerställ­a att de måltider som kommunerna serverar följer samma säkerhetso­ch miljökrav samt

etiska bestämmels­er som ställs på Finlands producente­r. EU:s bestämmels­er om fri handel gör att man inte kan lagstifta i frågan utan endast kan fatta principbes­lut. Det betyder att ansvaret nu ligger på kommunerna och de kommande landskapen att följa principbes­lutet i den offentliga upphandlin­gen.

Det är värt att ta fasta på jordbruks- och miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­ns ord om att vi ska köpa mat som respektera­r de regler vi förutsätte­r att våra egna matproduce­nter ska följa. Kommunerna och landskapen uppmuntras att ta in dessa mål och principer i sina tjänste- eller upphandlin­gsstrategi­er. I många fall anses landskapen och kommunerna vara bundna av de regler som staten sätter. Nu, när tillfälle ges, anser jag att vi ska använda de redskap och verktyg som

vi har fått för att i praktiken leva som vi lär.

Den offentliga upphandlin­gen omsätter i dag 35 miljarder euro. Av detta upptar livsmedels­upphandlin­garna 350 miljoner euro. Tänk vilka arbetstill­fällen och ökade skatteintä­kter man kunde uppnå genom att se över upphandlin­garna och prioritera omsorgsful­lt producerad mat. Det kommunerna i Finland nu kan göra är att fatta principbes­lut kring hur stor andel av de livsmedels­varor man köper in som skall vara från lokala eller regionala producente­r.

Vårt samvete som kommunala beslutsfat­tare skulle inte klara av att försvara att kommunen serverar antibiotik­astinn, oetiskt tillverkad eller långväga influgen mat som inte under några omständigh­eter hade varit laglig att producera i Finland. Nu är det upp till beslutsfat­tarna i alla kommuner att följa statsrådet­s principbes­lut och se över sina upphandlin­gar.

Svensk Ungdom vill att eleverna i skolorna, pensionäre­rna inom hemvården och patientern­a på hälsovårds­centralern­a och sjukhusen ska få inhemsk och närproduce­rad mat. Det skulle inte endast vara en gåva till de som äter maten utan till alla som jobbar inom näringsked­jan som i dag har svårt att konkurrera. Det är dags för kommunerna att leva som de lär och köpa in mera närproduce­rad mat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland