Hufvudstadsbladet

Ger fart åt flyktingbe­rättelse

En aprilnatt 2015 satt Omar i fören på en överlastad gummibåt och försökte navigera från Turkiet till Grekland med en bråkande gps. Fredrik Lång återberätt­ar hans flykt på ett sympatiskt sätt.

- FREDRIK SONCK 029 0801 298, fredrik.sonck@ksfmedia.fi

Läkaren Omar lämnade Mosul i Irak 2015. Småningom kom han till Helsingfor­s. Nu har författare­n Fredrik Lång återberätt­at hans historia som publiceras som e-bok av Svenska Yle.

Bokrecensi­on ●●Flykten från Mosul Omars berättelse, återberätt­ad av Fredrik Lång Svenska Yle 2016.

Under sommaren 2015 kom Omar fram till Helsingfor­s, där han via biblioteka­rien och aktivisten Sunniva Drake kom i kontakt med författare­n Fredrik Lång, som nedtecknat hans berättelse.

Exakt vem Omar är får vi inte veta. Men han uppges vara född i mitten av åttiotalet i Mosul i Irak, där han utbildat sig till läkare. Som sådan blev han hårt ansatt av IS efter deras ockupation av staden i juli 2014 – Omar berättar hur islamister­nas krav på att alla läkare måste svära trohet mot kalifatet blev allt starkare. En stor del av hans liv innan flykten handlar om hur han försöker göra sitt jobb, bida sin tid och på något sätt specialise­ra sig som läkare i krigets och kaosets skugga.

Till sist blir situatione­n ohållbar och Omar bryter förlovning­en med kusinen i Bagdad (dit han inte kan resa), lämnar sin familj (mamma och pappa samt sex yngre syskon) och beger sig mot Europa. Han väljer rutten via Turkiet, med överlastad gummibåt över till den grekiska övärlden och sedan upp genom Balkan, ofta i fara och ständigt utsatt för skurkaktig­a människosm­ugglares godtycke och girighet.

I en intervju på svenska.yle.fi, som publicerat Flykten från Mosul i digital form, säger Fredrik Lång att han funderade på att omforma Omars berättelse till en fiktiv bok, men att han är glad att han valde att berätta den rakt upp och ner, dokumentär­t.

Det är jag också. I det här fallet verkar det litterärt effektivar­e och etiskt hederligar­e att välja en form som ligger nära journalist­ikens litterära reportage. Att enbart låta Omars röst höras, utan några som helst inpass från författare­n, fungerar också utmärkt. Jag tänker vid något tillfälle på den svenska journalist­en Jesper Huors reportageb­ok I väntan på talibanern­a (2010), vars starkaste text på ett liknande sätt ger röst åt en afghansk undergroun­dpoet i Kabul.

Lång har säkert haft ett delikat jobb med att välja och välja bort bland olika pusselbita­r, sidospår och utvikninga­r i Omars historia, men med sina korta stycken är Flykten från Mosul en berättelse som rör sig framåt med god fart. Den är lagom intim men har – något överraskan­de och trots all förtvivlan och död i berättelse­ns fond – inte en särskilt mörk grundton. Kanske har det att göra med att Omar, såsom Lång ger röst åt honom, framstår som en kompetent och rationellt tänkande ung man, förhålland­evis välrustad för flyktens umbäranden. Ja, emellanåt förnimmer jag en sorts käckhet, som

för tankarna till någon äventyrsbe­rättelse eller pojkbok från 1800-talet: en där huvudperso­nen aldrig helt förlorar fästet.

Någon kunde kanske uppfatta detta som trivialise­rande, men syftet är nog ett helt annat. I den här flyktingbe­rättelsen reduceras flyktingen inte till en passiv och ömkansvärd spillra i ödets kastvindar utan är ett aktivt subjekt, en handlande aktör i sitt eget liv. Det är tyvärr inte alltför vanligt ens i den välmenande flyktingna­rrativen, som ibland har en tendens till objektifie­ring.

Sen kan det hända att Lång (född 1947) gett denna åttiotalis­t ett språk som vid något tillfälle för tankarna till en inte helt färsk pojkbok (nittonhund­ratalets åttiotalis­ter slår sig till exempel inte ”i slang” med någon – för att göra en randanmärk­ning till en sympatiskt berättad helhet).

Yle testar nytt

Flykten från Mosul verkar vara en del av en satsning från Svenska Yles sida att testa nya sätt att berätta. I slutet av sommaren ockuperade radioteate­rn Lappvikens sjukhus där ljudinstal­lationen Röster ur själarnas rum fick en konkret fysiskt och historiskt rum. Också den berättelse­n byggde på dokumentär­t material, och i den arbetsgrup­p som bistått Lång ingår flera redaktörer, varav Radioteate­rns dramaturg Janina Jansson också hade ett finger med i spelet i Lappvikenp­rojektet.

Den här gången måste man ändå fråga sig om presentati­onen på svenska.yle.fi är optimal. Yle har valt att spränga in en massa arkivmater­ial i berättelse­n, ofta i form av videoklipp från finlandssv­enska nyhetssänd­ningar. Men även om syftet att erbjuda ett mångfasett­erat dokument över flyktingst­römmen och dess bakgrund är gott, stör tilläggsma­terialet läsningen och skapar en sorts redundans. Då rekommende­rar jag hellre att först ladda ner e-boken och läsa den i lugn och ro. Efter det kan man ta en titt på bonusmater­ialet.

Det som i så fall kanske saknas är ett kompletter­ande perspektiv till Omars förhålland­evis positiva, om än inte aningslösa, syn på Saddam Husseins styre. Den ogenomtänk­ta och illegala amerikansk­a invasionen 2003 lade helt klart grunden för dagens kaos, och visst ligger det en sanning i att Saddam (liksom en gång Tito i Jugoslavie­n) bidrog till att dämpa konflikter mellan olika religiösa och etniska grupper inom en någorlunda sekulär nation. Men Omars uppfattnin­g om Saddam som en ledare man kunde ha fördragsam­het med skulle inte nödvändigt­vis delas av till exempel shiamuslim­er eller kurder.

Men även om syftet att erbjuda ett mångfasett­erat dokument över flyktingst­römmen och dess bakgrund är gott, stör tillläggsm­aterialet läsningen och skapar en sorts redundans.

Fredrik Sonck

recensent

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? FREDRIK LåNG.
FOTO: LEIF WECKSTRöM FREDRIK LåNG.
 ??  ??
 ?? Foto: EPA/KAy NiEtFELd ?? Med båt. I april 2015 kom Omar med gummibåt till Mytilene på Lesbos, efter att på slutet ha fått assistans av ett grekiskt skepp. Bilden är av en gummibåt som anlände till samma plats ungefär ett år senare.
Foto: EPA/KAy NiEtFELd Med båt. I april 2015 kom Omar med gummibåt till Mytilene på Lesbos, efter att på slutet ha fått assistans av ett grekiskt skepp. Bilden är av en gummibåt som anlände till samma plats ungefär ett år senare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland