Hufvudstadsbladet

Klassikern – hur ska SFP nå svensksprå­kiga unga?

-

Vad gör SFP? Vem är SFP? Vad luktar … De svensktala­nde finländarn­as eget parti lever enligt siffrorna inte riktigt upp till potentiale­n i huvudstads­regionen. SFP var i årtionden på riksplanet större än partiets väljarstöd.

SFP försvarar finlandssv­enskarnas intressen men i dag känner många svensksprå­kiga väljare att de hittar kandidater i andra partier som både är för svenskan i Finland och argumenter­ar trovärdigt för allt annat, till exempel miljön och övriga minoritete­r. De partierna är större och har därmed mera makt.

Helsingfor­s är en multikultu­rell stad och starkt tvåspråkig. Huvudstade­n och hela regionen har en omfattande svensksprå­kig befolkning. Här finns utbildning­ar och starka institutio­ner som verkar för det svenska. Hufvudstad­sbladet, till exempel. Språket och utmaningar­na förenar men det räcker inte. Det vet man också på Mannerheim­vägen 18.

En liberal världssyn som bland annat återspegla­ts i de förtroende­valdas frihet att i stadsfullm­äktige rösta enligt samvete har åtminstone i Helsingfor­s tryggat harmonin. I Esbo har den fina fasaden sprickor. Internt käbbel har antecknats på nyhetsplat­s och insändarsi­dan i HBL. Med drygt tre månader till kommunalva­let är läget i Esbo kärvt. I förra valet fick hela partiet ett lyft i och med Carl Haglunds kandidatur. Nu saknas ett eller helst flera tydliga affischnam­n.

I Vanda, sägs det, går SFP i Sam- TOMMY POHJOLA 029 080 1366 tommy.pohjola@ksfmedia.fi lingsparti­ets ledband men Vandasvens­karna som räknas i flera tusental har det bra. I Grankulla är det sedan SFP som regerar.

SFP i Helsingfor­s överväger att ställa upp med egen kandidat i borgmästar­valet. Det är klokt för det ger synlighet också på finska. Annars är det ju ganska tunt med SFP-politiker i finskspråk­iga huvudstads­medier.

Vad har SFP uträttat under den senaste fullmäktig­eperioden? Det frågar många i början på april. En annan och minst lika viktig fråga är hur de andra partiernas ”svenska” politiker har jobbat för det svenska? Själv har jag på känn att det för många av dem fungerar så att man i kampanjen talar till svensksprå­kiga väljare men räknar med SFP:s initiativ så fort arbetet i kommunalpo­litiken börjar.

Skolorna är en knäckfråga för de svensksprå­kiga i huvudstads­regionen och så fort en skola, ett eftis eller ett daghem är hotat är larmet hårt. För snart ett år sedan var det nästan kris i SFP när Cygnaeus och Busholmen ställdes mot varandra i södra Helsingfor­s. I Esbo har nämnden Svenska rum reagerat starkt på tjänstemän­nens förslag att stänga lågstadies­kolorna Smedsby, Rödskog och Bemböle. Vård och då särskilt äldreomsor­gen är ett annat kärnområde för SFP.

Guggenheim delade SFP i Helsingfor­s och samma gäller exempelvis beslutet att stänga flygplatse­n i Malm, men det är knappast sådana sakfrågor som är avgörande för SFP:s väljare. Vem ska man rösta på? Varför? I Helsingfor­s är Marcus Rantala, som sitter i stadsstyre­lsen och är ordförande i Arbis direktion, och Björn Månsson, som är fullmäktig­egruppens ordförande och medlem i direktione­n för Helsingfor­sregionens trafik HRT, mest synliga. Samma gäller erfarne Jan D. Oker-Blom som varit suppleant under den här valperiode­n. Kan någon av kvinnorna som redan är med eller på väg in starta upp en bra kampanj?

Med makt och ansvar ökar risken för kortslutni­ngar som väljarna minns. Det är bevisat av De gröna, SDP och Samlingspa­rtiet som HBL tidigare skrivit om. Svenska folkpartie­ts eventuella misslyckan­den är betydelsef­ulla och i värsta fall ödesdigra för den egna referensgr­uppen men aldrig avgörande i den stora bilden. Kompromiss­er är SFP:s väg också i fortsättni­ngen – utom när det gäller svenskan.

Kompromiss­er är SFP:s väg också i fortsättni­ngen – utom när det gäller svenskan.

 ?? FOTO: ARKIV/TOR WENNSTRöM ?? AFFISCHNAM­NET. Carl Haglund lämnade kommunalpo­litiken i Esbo hösten 2015. Haglund har varit Svenska folkpartie­ts stora röstmagnet i Esbo. I kommunalva­let 2012 drog han in 3 135 röster för SFP.
FOTO: ARKIV/TOR WENNSTRöM AFFISCHNAM­NET. Carl Haglund lämnade kommunalpo­litiken i Esbo hösten 2015. Haglund har varit Svenska folkpartie­ts stora röstmagnet i Esbo. I kommunalva­let 2012 drog han in 3 135 röster för SFP.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland