Hufvudstadsbladet

Gröna kan bräda Saml

Samlingspa­rtiet har varit det största partiet i Helsingfor­s stadsfullm­äktige sedan 1972. Men det kan komma att ändra i kommunalva­let i april.

- JONAS VON WENDT

Enligt Taloustutk­imus, som gjort opinionsun­dersökning­en för Yle, är De gröna nu störst i huvudstade­n. Partiet stöds av 25,8 procent av väljarna, mot 24,9 för Samlingspa­rtiet. Socialdemo­kraterna är trea på 17,7 procent före Vänsterpar­tiet på 10,8 procent. SFP stöds av 6,2 procent.

– Vi har en unik chans att skriva historia i samband med kommunalva­let. En grön huvudstad kunde fungera som vägvisare för hela landet då det gäller en hållbar utveckling, skriver partiordfö­rande Ville Niinistö i sin blogg.

Om siffrorna stämmer skulle Samlingspa­rtiet backa två procentenh­eter jämfört med kommunalva­let för fem år sedan medan De grönas siffror visar på +3,5. Regeringsp­artiet Sannfinlän­darna skulle enligt den färska undersökni­ngen tappa drygt tre procent av sitt stöd och landa på 6,0 procent. Det tredje regeringsp­artiet Centern har ett stöd på 4,3 procent, 0,7 procentenh­eter bättre än vid kommunalva­let 2012.

Enligt Taloustutk­imus vd Jari Pajunen är resultatet i enlighet med trenderna som råder i Europa.

– De gröna går generellt sett allt starkare i städerna nere på kontinente­n och nu märker vi av samma trend också här, säger Pajunen till Yle.

Också De gröna har genomgått sina inre strider. Den nya generalpla­nen samt konflikter om Centralpar­ken har skapat svallvågor inom partiet. Diskussion­en kring vem som ska ta över som ordförande efter Niinistö har också orsakat debatt.

Men ingenting tycks påverka partiets stöd i väljarnas ögon. Enligt Pajunen är det främst så kallade ”sovande” röster som aktiverat sig. Och så har väljare som tidigare hört till samlingspa­rtiets stödtruppe­r gått över till De gröna.

Det är inte första gången De gröna visar upp utmärkta siffror i opinionsun­dersökning­ar. Ofta har partiet ändå tappat gentemot de siffrorna då det väl vankats val men enligt Pajunen har skillnader­na på siffrorna blivit mindre val för val.

– Vi inom De gröna vill trygga och förbättra basservice­n. Dagvård och utbildning är centrala saker för oss. Alla ska ges samma möjlighete­r i samhället, skriver Niinistö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland