Hufvudstadsbladet

Den sibiriska vintern erövrar Finland

- HBL

Efter en väldigt mild inledning på vintern får vänner av bister midvinterk­öld all anledning att jubla. Kalla vindar från Sibirien leder till att kvicksilvr­et kryper nedåt också i södra Finland. På torsdag utlovas ungefär minus 20 grader i huvudstads­regionen och vinden gör att det känns tio grader kallare. Skäl att komma ihåg i synnerhet när man klär på de minsta i familjen.

Uppe i norr blir det som kallast ner mot 40 minusgrade­r, i sig inget ovanligt uppe i Lappland den här tiden på året. I Österbotte­n blir det liknande väder som i södra Finland. Varmast är det på Åland där det som mest blir runt tio köldgrader.

Medeltempe­raturen för januari i Helsingfor­s låg i fjol på drygt tio minusgrade­r. Januari var ovanligt kall 2016, vanligtvis brukar medeltempe­raturen för just den månaden ligga på minus fem.

Medeltempe­raturen i Helsingfor­s brukar ligga på runt sex-sju plusgrader för hela året.

Enligt prognosern­a blir köldknäppe­n inte särskilt långvarig i södra Finland. Torsdag och fredag blir de kallaste dagarna med temperatur­er på mellan 15 och 20 minusgrade­r. På veckoslute­t blir det betydligt varmare, runt minus fem. Snö är att vänta i hela landet under veckan som kommer. I söder verkar de snörikaste dagarna bli tisdag och lördag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland