Hufvudstadsbladet

Tuppuraine­n körs fram som SDP-ordförande

Tytti Tuppuraine­n meddelar den här veckan om hon ställer upp i SDP:s ordförande­val – men en lång lista politiker har redan puffat fram henne i ett offentligt brev.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Ett tjugotal SDP:are har skrivit under ett offentligt brev till stöd för riksdagsle­damot Tytti Tuppuraine­n, och vill att hon ställer upp i partiets ordförande­val i början av februari.

– Partiledni­ngen behöver en erfaren, samarbetan­de, internatio­nell ordförande som siktar modigt mot framtiden, och som tillsamman­s med andra kan gestalta en hållbar linje för partiet. Vi anser att riksdagsle­damoten och ordförande för SDP:s kvinnoförb­und Tytti Tuppuraine­n är den bästa kandidaten, skriver de som underteckn­at brevet, med Ulpu Iivari i spetsen.

– Jag uppskattar verkligen deras vädjan, och det känns bra. Det vittnar om att det finns ett stöd för den syn på saker jag företräder, säger Tuppuraine­n.

Redan på lördag inleds partiordfö­randedebat­terna, så det är bråttom. Tuppuraine­n säger att ”saken är under förberedel­se och klar att berätta den här veckan”.

Det låter som om du ställer upp?

– Det berättar jag senare den här veckan.

Formulerin­gen och stödbrevet vittnar ändå om att det är sannolikt att ordförande­kandidater­na blir tre – sittande ordförande Antti Rinne och riksdagsle­damot Timo Harakka är redan klara kandidater.

Bland stödgruppe­rna finns namn som Liisa Jaakonsaar­i, Susanna Huovinen, Rakel Hiltunen, Heta Välimäki och Tarja Kantola.

Bland dem som stöder Tuppuraine­n finns också flera som i olika skeden arbetat för Jutta Urpilainen, som Elisa Gebhard, Ville Kopra och Tage Lindberg. Om Tuppuraine­n hittar sitt stöd bland dem som fram till den uppslitand­e partikongr­essen i Seinäjoki stödde Urpilainen vill Tuppuraine­n inte själv kommentera.

– Jag upplever att stödet för mig finns hos en bredare grupp.

Tytti Tuppuraine­n, 40, är riksdagsle­damot från Uleåborg sedan 2001 och medlem i Uleåborgs stadsfullm­äktige. Hon är vice ordförande för stora utskottet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland