Hufvudstadsbladet

Elever uppmuntras läsa språk i första klassen

Förstaklas­sare ska på försök få läsa språk. – Att endast kunna ett främmande språk stänger bort många spännande chanser, säger undervisni­ngsrådet Paula Mattila.

- FNB

Grundskolo­rna och eleverna tillsamman­s med sina föräldrar uppmuntras nu till att inleda studier i ett främmande språk redan i första klassen i grundskola­n. Målsättnin­gen i försöket som drivs av Undervisni­ngsoch kulturmini­steriet och Utbildning­sstyrelsen är att öka på mångfalden i språkkunsk­aperna och minska på den dominerand­e ställninge­n som engelskan har.

Studierna i främmande språk inleds i nuläget senast i tredje klassen men i vissa skolor, framför allt i de stora städerna, kan språkstudi­erna inledas redan i första klassen. Avsikten är att utvidga denna praxis och utnyttja barnens goda inlärnings­förmåga.

– Ju yngre man är då man inleder språkstudi­erna desto bättre fastnar språken i minnet, säger undervis- ningsrådet Paula Mattila på Utbildning­sstyrelsen.

Genom försöket vill man dessutom utveckla undervisni­ngen så att barnen inser glädjen med att lära sig språk. I nuläget nöjer sig de flesta med de obligatori­ska språkstudi­erna.

Finland behöver flera som kan flytande tyska, franska, ryska, spanska, kinesiska och japanska.

– Att endast kunna ett främmande språk stänger bort många spännande chanser i livet, säger Mattila.

Verklighet­en i de flesta kommuner utanför södra Finland är att det inte finns några möjlighete­r att läsa andra språk än engelska och det andra inhemska språket. Mattila föreslår som en lösning samarbete mellan grannkommu­ner om de egna resurserna inte räcker till. I många andra länder inleds studierna i främmande språk redan i första klassen. Är avsikten med försöket den samma? – Vi får se om försöket leder till en betydande ökning i inlärninge­n. Efter det bedömer vi vilka slutsatser som ska dras i praktiken, säger Mattila.

Ansöknings­tiden för det statliga specialund­erstödet på sammanlagt fem miljoner euro är i gång just nu. I början av mars är det dags att besluta vilka skolor som få ta del av försöket som inleds i början av nästa skolår.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JOHANNA VUONOKARI ?? BöRJA I TID. –Ju yngre man är då man inleder språkstudi­erna desto bättre fastnar språken i minnet, säger undervisni­ngsrådet Paula Mattila på Utbildning­sstyrelsen.
FOTO: LEHTIKUVA/JOHANNA VUONOKARI BöRJA I TID. –Ju yngre man är då man inleder språkstudi­erna desto bättre fastnar språken i minnet, säger undervisni­ngsrådet Paula Mattila på Utbildning­sstyrelsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland