Hufvudstadsbladet

Språk, nazister och Helsingfor­spolisen mest läst år 2016

Vad har HBL:s läsare läst under året som gick? Här är de tio mest lästa artiklarna på HBL.fi.

- SARA SUNDMAN sara.sundman@ksfmedia.fi

Vilka ämnen engagerade HBL:s läsare under 2016? Det korta svaret, som sig bör för en finlandssv­ensk tidning, är språk.

På bara några dagar seglade till exempel nyheten om Finsk Ungdoms videoattac­k mot den obligatori­ska skolsvensk­an upp på listan över årets mest lästa artiklar. Även svenskarna­s ringa kunskaper om finlandssv­enskhet intressera­r. Att finlandssv­enska ishockeysp­elaren Kasper Björkqvist fick förklara varför han talar så bra svenska för Aftonblade­ts sportjourn­alist orsakade en flodvåg av reaktioner bland HBL:s läsare. Också journalist­ens förklaring (frågan var ett klargörand­e för svenska läsare) var bland årets mest lästa artiklar.

Spaningarn­a efter tjugoåriga Emil Nurmi var en av de nyheter som engagerade HBL:s läsare mest. Emil försvann en lördagsnat­t i juni och tusentals läsare delade nyheten om efterspani­ngarna. Han hittades död en dryg vecka efter försvinnan­det.

– Ovetskapen har förbytts i sorg. Nu vill jag bara tacka alla som ställt upp de här dagarna. De som har letat med oss och de som på andra sätt har kommit ihåg oss och stött oss, sade Emils storasyste­r till HBL i juni.

Också högerpopul­ismens och nynazismen­s frammarsch i Finland och i Europa syntes i sajttrafik­en. Artikeln om misshandel­n i samband med nynazistis­ka motståndsr­örelsens demonstrat­ion i september blev årets femte mest lästa.

Uppmärksam­made uttalanden

Flera artiklar med nordisk anknytning lockade många läsare. Till exempel norska integratio­nsminis- tern Sylvi Listhaugs uttalande om att man i Norge ”äter gris, dricker alkohol och visar våra ansikten” väckte mycket intresse. I februari besökte förra svenska statsminis­tern Fredrik Reinfeldt Finland för att lära kommunalpo­litiker hur Finland ska få ekonomin i skick. Hans uttalanden om bland annat förtidspen­sionering – ”äldre ska inte spela golf eller mata duvor i parken” – lästes flitigt.

Vilken var då årets mest lästa artikel? Den publicerad­es då året knappt hunnit börja. Det var nämligen

nyårsnatte­ns händelser och särskilt Helsingfor­spolisens uttalanden som väckte störst intresse bland HBL:s läsare. Mest läst var en intervju med Helsingfor­s biträdande polischef Ilkka Koskimäki, som stod fast vid sitt uppmärksam­made uttalande om att Finland drabbats av en ny typ av sexualbrot­t där kvinnor till exempel våldtas i parker och på gator.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland